FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cennet elmasını kuruttu gelirini katladı

Aydın'da kendi geliştirdiği incir cipsiyle başarılı bir girişimcilik örneği sergileyen Semra Ünal, bu yıl da tazesi 3 liradan satılan cennet elmasını kurutarak kilosunu 30 liradan internetten alıcılarına sunuyor.

Cennet elmasını kuruttu gelirini katladı

Aydın'ın Kuyucak ilçesinde geliştirdiği incir cipsi ürünüyle başarı elde eden girişimci Semra Ünal, özel kurutma yöntemiyle elde ettiği cennet elması kurusuyla hem gelirini katladı hem de mahalledeki 20 kadına istihdam sağladı.

Geliştirdiği incir cipsi ürünüyle girişimcilik başarısına imza atan ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde verilen resepsiyona davet edilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Semra Ünal, bölgede yoğun olarak üretilen cennet elmasına değer katmak üzere çalışma yaptı.

Doğal yöntemlerle cennet elmasını kurutmayı başaran Ünal, ürünün tutup tutmayacağını denemek için sattığı incir cipsinin içine tadımlıklar koyarak müşterilere sundu. Aldığı olumlu tepkiler ve gelen taleplerden cesaret alarak işe koyulan Ünal, ürünü internetten satışa sundu.

Bu yıl üretimi 5 tona çıkardıklarını söyledi

41 yaşındaki 3 çocuk annesi Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada 2 yıl önce kurutmaya başladığı ancak incir cipsine ağırlık vermesi nedeniyle yeteri kadar ilgilenemediği cennet elmasına bu yıl ağırlık verdiğini belirtti.

Mahalledeki 20 arkadaşıyla birlikte geçen yıl 1 ton cennet elması kurusu elde ettiklerini söyleyen Ünal, ürünün beğenilmesi üzerine bu yıl üretimi 5 tona çıkardıklarını söyledi.

Mahallede adeta fabrika gibi çalıştıklarını anlatan Ünal, "Cennet elmalarını tek tek soyarak altı delikli tellerin üzerine seriyoruz. Üzeri naylonla örtülü seraların içinde kurumaya bırakıyoruz. Hava durumuna göre meyvenin küflenmemesi için seranın belirli yerlerini açıp havalandırıyoruz. 4 kilo tazeden 1 kilo kurutulmuş ürün çıkıyor. Ürün kurutulduğunda hurmaya çok benzer bir lezzet oluşuyor." dedi.

Yörede geçmişte çok sayıda cennet elması ağacının bulunduğunu, bunların sökülerek yerine incir ve zeytin dikildiğini anlatan Ünal, son dönemde yaş olarak yeniden tüketilmeye başlanan meyveyi kurutarak, gelirini artırmak istediklerini anlattı.

"Türk hurması" adını verdiler

Cennet elması kurusuna "Türk hurması" adını verdiklerini söyleyen Ünal, şöyle konuştu:

"İncir cipsi bizim için çok büyük bir başarı oldu. Cennet elması da incir gibi bölgenin bir lezzeti. Bunun da kurusunu yapmaya karar verdik. Bu meyve de tıpkı incir gibi tazeyken en fazla 2 gün bekleyebiliyor. Daha fazla beklerse akıp gidiyor. O yüzden bunu kurutup kazanç elde etmek istedik. Sonuç çok güzel oldu. Tadımlık gönderdiğimiz ürünlere verilen siparişlerin çok olması doğru yolda olduğumuzu gösterdi."

Ürünle ilgili yörede bağırsak hastalıklarına iyi geldiği yönünde inancın bulunduğunu söyleyen Ünal, "Cennet elmasının tazesi tezgahlarda 3 lirayken biz kurusunu şu anda 30 liraya satıyoruz. Bu yıl 5 ton cennet elması kurusu üreteceğiz. Çok fazla talep var. Türkiye'nin her tarafına gönderiyoruz diyebilirim. Yurt dışından da sipariş verenler oldu. Bu ürün sayesinde mahalledeki 20 kadına istihdam sağladık. Amacımız tüm ilçedeki kadınlara iş imkanı yaratmak." diye konuştu.AA

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler