FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İRLANDA ´NIN NOTU DÜŞÜRÜLDÜ. KARIŞIK BİR PİYASA OLABİLİR.

S&P İrlanda 'nın notunu iki kademe birden düşürdü. Akabinde Moody's de aynı işi yapacaktır.

İki kore karşılıklı gerilime devam ediyorlar. ABD Güney Kore ile askeri tatbikat yapacaklar. Ama açıklama, bu tatbikatın önceden ve savunma amaçlı planlandığı yönünde. Bu gerilime başta kayıtsız kalmış olan uzakdoğu sonradan düşüşleri yaşadı. Ama ben bu gerilimin büyümesini beklemiyorum.

Dolar gerilen ortamda ve düşürülen AB ülkesi notu karşılığında hem paritede hem de bizde yükseliş gösteriyor. Bu durum da, bizim ihracat-ithalat dengemiz için gayet faydalı. Ama tabii ne kadar kalıcı olur o başka. 1.495 civarı $ için direnç ama orası kırılırsa, biraz daha yükseliş gösterebilir. Tabii İrlanda krızinin diğer korkulan ülkelere yansıması yukarıda saydığım üç değeri de , etkilemeye devam eder. Ama eğer İrlanda krizi diğerlerine yansımadan kontrol edilebilirse, o zaman yine tersi gelişmeler başlar.

Dow dün 10.992 'yi, Dax 6.705 'i ,Fcac ( Fransa) 3.722'yi ( % - 2.55) , Vob 83.675 'i ve İmkb de , 66.022 'yi gördü. Şuan dış piyasa futurelerinde kısmen toparlanma çabaları var.

İmkb 'nin dün bahsettiğim kısa bir yatay kanalı kıran görüntüsünün düşme riskine göre 65.200 civarı , Vob için de 82.400 civarı riskleri koruyoruz. Lakin bankalarımızın şuanki seviyeleri artık aşağı doğru her kademede destekler oluşturmuş durumda. Yani alış tepkileri de görülebilir.

Anlayacağınız çok karışık bir ortam. İlk etapta aşağı doğru yaklaşık bin puanlık bir riskimiz olmasına rağmen, hisse bazlı gelinen seviyeler tepki alımları getirebilecek görüntüler içeriyor.

Ben endeksin 65.000 'li rakamlarının riski nedeniyle biraz daha izleyeceğim.

Lakin hepinize yeniden bir uyarı yapmak istiyorum ; Türkiye dış piyasalardan kendi ekonomik gelişmeleri nedeni ile uzun süredir pozitif ayrıştığı için ,böyle bir ortamda kâr realizasyonu da, daha çok oluyor doğal olarak. Bu düşüşleri tamamen bu şekilde görmek ve panik havasına kapılmamak lazım diye düşünüyorum. Düşüş esnasında verilmiş olan hisseleri alttan alıp yerine koymak esas olmalı. Bunun kararlarnı da sizler vereceksiniz. Ama Türkiye'nin pozitif ayrışmasına neden olmuş olan verilerde kötüleşme değil, cari açık dahil iyileşmelerin devam ettiğini de bilmenizi isterim. Yeni mali affın da, birçok işletmeye yeniden bir canlanma getirmesini bekliyorum.

Sadece , henüz kısmi düşme riskleri henüz tam olarak bitmediği için tereddütlerim var. Ama mesela stochasticler hem endeks , hem de hisseler için yeterli alım seviyelerine gelmiş durumda. Bir alım tepkisi gelecek bence ama buralardan mı, yoksa yaklaşık bin puan civarı daha aşağıdan mı onu kestiremiyorum. Eğer daha aşağıdan gelirse, devamı yukarıya gidebilir. Ama buradan bir tepki gelirse 67.300 yukarı kırılmadığı takdirde oraya kadar olabilecek her ara seviyeden yeniden satış gelbilir diye düşünüyorum.

Bu düşüşler yeni alım fırsatları yaratıyor ve yaratacaktır. Şuan birçok hissede düşüşte satış yapamadığı için uğradığı zarar nedeniyle morali bozulanların yakında morelleri yerine gelecektir diye düşünüyoum. Ama bunların hepsi ilerisi için yine bir ders niteliğinde olmalı. Her zaman karlı alışlar yapamazsınız . Ama yine de, topyekün düşüşleri gördüğünüz zaman , en başta nakite dönmek elinizdekini garantiye almanızı sağlar. Yoksa sonra düşüşler devam ederse panik havasına kapılır ve daha hatalı satışlar yaparsınız.

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler