FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

STRATEJİYE UYANLAR KORKSUN. STRATEJİYİ GÖRENLER DEĞİL!

Olanları yaşarken hissedenler , hissettirilmek istenenleri yaşayanlar, öncesinden ne olabileceğine göre tedbirini almamış olanlar bu gelişmelerde hemen panikleyeceklerdir. Ama ne olabilir, piyasalar , endeksler nereye kadar düşebilir, çıkabilir , öncesinde ne yapalım diye belirleyenler, yaşananlarda korku değil, yeni alış ve satış kararları için zamanlamayı yakalamaya çalışırlar.

Bir defa herkes İMKB'yi değerlendirirken unutmamalıdır ki, Dow endeksinin 2008 yılındaki en yüksek seviyesi 14.000 kusur iken, Imkb'nin ise şuan bile 2008 en yüksek seviyesinin üstünde olduğudur!

Yani söze başlarken, bizde ne oluyor, neden toparlanamıyoruz, mali kural çıkmadı , neden düşüyoruz ? gibi sorularda , aslında cevabı bizde değil dışarıda aramamızı bilmemiz gerektiğidir. Çünkü asıl dış piyasalar gördüğü zirvelerin çok uzağında olmalarına rağmen, hala da toparlanamıyorlar.

Doğal olarak da, bizim piyasamızda yabancı payı da ciddi boyutta olduğu için, kendi ülkesindeki karışıklıklardan bunalmış fon yönticilerinin, bu ruh hallerini İmkb'ye yansıtmamaları mümkün değil. İşte bu yüzden, dış piyasalar bir dönem bizim için önemini korumaya devam edecek.

Dow dün 10.100 seviyelerine kadar yükselmiş iken, kapanışı düşerek 9.985( %-0.74) seviyesinden olmuş. Bugün ise şuan itibarıyla dow future 10.000 (% +0.34).Dow future nin bugün sanki yeniden yukarıyı test edecek gibi bir görüntüsü var.

Bugün İngiltere ve ABD'nin büyüme verileri gelecek. Akşam 17.00 gibi de FED Başkanı Ben Bernanke konuşacak. Benim düşüncem, bugünkü verilerle birlikte düşük olarak ne göreceksek, sonra oradan toparlanacağı yönünde.

Dün Dow'un düşmesi İMKB'ye yansıyacak mıdır dersek! Son ana kadar ki dow future seviyesi önemli olacaktır. Seans başlamadan evvel dow future eksiye yaklaşmaz da, bu artısını korur ve arttırırsa , imkb de çok fazla etkilenmeden başlayabilir.

Sonuçta , haftaya başlarken Cuma günü önemli diye bir tarih belirtmiştik. Cuma'ya geldik. Göreceğiz ne olacak. Ama ben panik yapmayın, piyasalar toparlanacak diyorum. Düşşek bile sakince beklemeye, hisseleriniz taşımaya devam edin. Ama karlı olanlar , yükselişlerde, hedefler ve-veya kendilerine yeter dedikleri kar seviyelerinden satışlarını yapabilirler.

Petrol fiyatları yukarı gidiyorsa, petrol talebi ve dolayısı ile ekonominin çarklarının dönüşü artıyor demektir ve olumlu yansıma yapar. Unutmayın ki, borsaların zirveleri yüksek petrol fiyatlarının desteği ile olmuştu. Bu nedenle petrolün yükselmesi olumlu yansımalar yapacaktır.

Beşiktaşa ve Bursa'ya Avrupa kupalarında başarılar,
Herkese de, iyi haftasonları dilerim!

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler