FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BİST'te aynı hikayeyi yaşadık

ALB Menkul Değerler tarafından hazırlanan Borsa İstanbul'da Gelişmeler/Beklentiler Raporu'nu yorumlayan ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut çarpıcı açıklamalarda buulndu.

BİST'te aynı hikayeyi yaşadık

Karabulut'un açıklmasında şunları söyledi: "BİST 100 endeksi bu hafta 91.371 – 88.759 seviyeleri arasında işlem gördü. Endeks haftayı yüzde 0,53 yükselerek ve 89.568 seviyesinden kapattı. Banka Endeksi yüzde 0,72 arttı, Sanayi Endeksi ise yüzde 0,20 değer kaybetti. Haftalık işlem hacmi 12.031 milyon TL’den 14.274 milyon TL’e yükseldi. Bu hafta DJI yüzde 1,8 ve DAX yüzde 1,7 yükseldi.

Euro bölgesi borsalarına, beklentilerden iyi açıklanan Banka karları, Almanya fabrika siparişleri verisinin daralma beklenirken yüzde 2,2 oranında artması, ülke endüstriyel üretiminin artış göstermesi, Çin ticaret dengesinin olumlu etkisi ralli yaptırdı. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası faiz ve parasal genişleme politikalarını değiştirmedi. Haftanın son işlem gününde ise, şirket karlarının ve Almanya’da ihracatın artmış olmasının borsalarda etkili olduğu görüldü.

ABD cephesinde ise, önceki hafta tarım dışı istihdam verisinin desteğiyle büyük yükseliş yaşayan borsalar haftaya sakin girdi. Hafta ortasında Dow Jones endeksi 15.000 seviyesini geçtiği ve ABD istihdam talepleri verisinin etkisi ile yükselişe devam etti. Haftanın son işlem gününde ise FED Başkanı Bernanke’nin konuşması ve G-7 zirvesi öncesinde piyasanın yatay olduğu görüldü.

90 binde alımlar zayıflıyor

BİST 100’de ise önceki hafta görülen rallinin ardından hafta başında 90.000 seviyesine yaklaşıldığı, fakat bu seviyeye yaklaştıkça alımların zayıfladığı gözlendi. Salı günü bankalarda kar realizasyonu görülürken endeks tarihi zirvesini yenilemesine karşın 90.000 üzerinde kapanış gerçekleştiremedi. Çarşamba gününe ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors’un açıklamaları hakim oldu. Standard & Poor's 4 Haziran'da İstanbul'da uluslararası katılımlı bir seminer düzenleyeceği haberinin duyurulmasının ardından bir açıklama yaptı. Standard & Poor's yaptığı açıklamada “Düzenli periyodlarla ekonomiye yön veren kesimlerle gerçekleştirdiğimiz fikir paylaşımları ve toplantılarımızın olası bir reyting aksiyonuna gösterge alınmadığını da bilginize sunarız” dedi. Banka hisselerinin de yükselmesinin etkisiyle borsa 91.000 üzerini test etti.

Türkiye’de oluşan not artırımı beklentisine karşın, Moody’s’in yakında not artırmayı düşünmediğini açıklaması borsada düşüş yaşanmasına neden oldu. Bir hafta önce JP Morgan ağırlığı artır dedi, sonrasında not artırımı beklentisiyle ralli başladı, yine Moody’s yakında not artırımı düşünmüyoruz dedi, bu döngüyü 3 ay önce yaşamıştık. Yine aynı şey… Aslında şaşırmamamız lazımdı. JP Morgan tarafından bankaların hedef fiyatının yukarıya çekilmesine rağmen endekste tüm gün satış baskısının olduğu gözlemlendi.

Haftaya bakış
Yurt içinde Pazartesi ödemeler dengesi (cari açık beklentisi 5,9 milyar Dolar) ve çarşamba günü işsizlik verisi açıklanacak. Perşembe günü ise TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı piyasaların önemle takibinde olacaktır. BİST 100 endeksinde takip edilmesi gereken seviye 88.700. Bu seviyenin altına kırılma endekste satış baskısının artmasına ve 87.800 seviyesine sert geri çekilmeye neden olabilir. 90.000’in üzerinde tekrar alımlar gelebilir.
Yurt içinde sürekli not artırımı konuşuluyor, bu sene içerisinde 2. not artırımının geleceğine inanıyorum fakat gerçekçi olan bankaların performansı ve şirketlerin performansıdır. Geçen sene ile karşılaştırıldığında şirketlerin bilanço performansları gayet iyi. Endekste yükselişin olması pek tabi fakat not artacak diye böyle bir yükselişin aynısını defalarca yaşadık, dönüşü sert oluyor. Allahtan önümüzde havuç hala duruyor. S&P toplantısı piyasalarda tekrardan umut yaratabilir.

DAX’ta ise 8.130 seviyesi tarihi zirveydi, bu hafta ülkeden açıklanan verilerin etkisi ile zirvenin kırıldığını gördük. Endeks önümüzdeki hafta 8150 seviyesine kadar gerileyip bu seviyeden destek bulabilir. Dow Jones ise 15.000’in üzerinde hareketine devam ediyor. Teknik olarak incelersek haftaya bir kar realizasyonu görülmesi olası. 14.850 seviyesine kadar geri çekilebilir.

Endekste Takip edilmesi gereken direnç seviyeleri 90.000/90.400/91.000, destek seviyeleri ise 89.000/88.700/87.800 olarak görünmektedir.

Express


En Çok Aranan Haberler