FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Not artırımı piyasayı nasıl etkiler?

Borsa kapandıktan sonra gelen not artırım kararı borsada nasıl bir etki yapar?

Not artırımı piyasayı nasıl etkiler?

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye ekonomisinin güçlü mali performansı bozmadan yeniden dengelendiğini ve ekonominin sermaye girişlerindeki değişiklikler karşısında daha güçlü olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilirin bir kademe altına yükseltti.

Kararın ilk etkisi döviz cephesinde yaşandı ve dolar hafif gerileyerek 1.82 liranın altına geriledi. S&P'nin, üç rating kuruluşu içerisinde Türkiye'yi yabancı para cinsinden en düşük notu veren kurum olduğunu belirten HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, Görünümün durağan olması, yakın gelecekte not artırımı gelmeyeceğini de gösteriyor. Başka bir ifadeyle, S&P de tıpkı Moody's gibi yakın gelecekte Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülkeler sınıfında görmüyor dedi ve ekledi: Bu haberi olumlu bulmakla birlikte etkisinin sınırlı kalacağı kanaatindeyiz. Not seviyesi olarak diğer iki rating kuruluşunun gerisinde kalan S&P'nin bu farklılığı düzelttiğini görüyoruz. İlk tepki olarak dolar/TL spot döviz kuru 1.8200'den 1.8150'ye geriledi. Bunun ötesinde bir piyasa tepkisi beklenmemeli.

Son not artışını Milliyet’e yorumlayan Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü Ali İhsan Gelberi, “S&P’nin Türkiye’nin notunu yükseltmesi olumlu bir gelişmedir. Piyasalar olumlu etkilenecektir. Ancak bu kuruluşun bu not yükseltmesini yapması zaten çok çok gecikmiş bir karardı” dedi.

Gelberi şöyle devam etti: “Piyasa fiyatları bundan olumlu etkilenir. Borsa yükselir, Hazine faizleri düşer. Kur biraz aşağı gelebilir. Kısa vadede bu gelişmeler yaşanır. Ancak uzun vadede Türkiye’nin beklediği doğrudan yatırımların gelmesi için Türkiye’nin notunun yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseltilmesi gerekiyor. Uzun vadeli yatırımcılar bunu bekliyorlar.”

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler