FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dış borsalar tarihi yükselişler

Global piyasalarda zaman zaman ufak çaplı geri çekilmeler yaşansa da yükseliş havasının sürdüğü görülmekte.

Dış borsalar tarihi yükselişler

Selçuk Altun - Mynet
Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen faiz indirimi, beklenenden iyi gelen dataların etkisi ve şirket karları ile dün ABD tarafında ve Avrupa’nın önde gelen borsalarında rekor kapanışlar gerçekleşti.

ABD, Arjantin ve Türkiye'nin rekor getiren rallileri devam ederken dün Almanya'da DAX endeksi de rekor kıran hisse senedi piyasaları arasında yerini aldı.

DAX endeksi dün 13 Temmuz 2007 tarihine ait 8.151 puan seviyesindeki rekorunu kırarak 8.206 puana kadar yükseldikten sonra günü önceki kapanışa göre yüzde 0,86 oranında primle 8.182 puandan tamamladı. DAX endeksi dünkü yükselişiyle son on işlem gününde yatırımcısına yaklaşık yüzde 10 kazandırmış oldu.

Almanya'da fabrika siparişlerinin mart ayında yüzde 0,5 düşmesi beklenirken dün açıklanan verilere göre yüzde 2,2 artması, hisse senedi piyasalarının yükselişinin ivme kazanmasını sağlarken diğer Avrupa borsalarını da tetikledi. Dün Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,37, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,55 yükseliş kaydetti.

ABD tarafında ise yatırımcılar Dow Jones endeksinde ilk kez 15.000'li seviyeleri gördü. Dow Jones endeksi dün de yüzde 0,58 oranında artarak 15.056 puan ile tarihinin en yüksek kapanışını yaptı. S&P 500 endeksi de yüzde 0,52 oranında değer kazanarak tarihinin en yüksek kapanış rekorunu 1,626 puana geliştirdi.

Bu sabah itibari ile baktığımızda, Çin’in dış ticaret verisinin beklentileri aşması ve ABD borsalarının da tarihi rekor seviyelere ulaşması sonrası olumlu hava Asya borsaları ile devam ediyor.

Japonya'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Nikkei Endeksi, 105,45 puan (yüzde 0,74) değer kazanarak 14,285.69 puandan kapandı.

Avrupa piyasaları, ECB'nin ekonomiyi canlandırmak için daha fazla parasal teşvik sağlamasının olumlu yansımalarını görmeye devam ediyorlar. Dün güçlü yükselişler gösteren Avrupa borsalarının bugüne de artıda başlamaları bekleniyor.

IG, FTSE 100'ün 2, Dax'ın 14 ve Cac-40'ın 9 puan artıda açılacağını tahmin ediyor.

Express


En Çok Aranan Haberler