FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doğu Asya'da serbest ticaret görüşmeleri

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao Güney Kore ve Japonya liderleri ile Pekin'de biraraya geldi. Üç ülke bir serbest ticaret anlaşması için görüşmeleri başlatma kararı aldılar.

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao Güney Kore ve Japonya liderleri ile Pekin'de biraraya geldi. Üç ülke bir serbest ticaret anlaşması için görüşmeleri başlatma kararı aldılar.

Liderler Pekin'de iki günlük üçlü görüşmeler için biraraya gelmişti.

Kuzey Kore ile yaşanan gerginlik de dünkü görüşmelerin gündemindeydi ama bugün yapılan ortak açıklamada bu konudan söz edilmiyor.

Çin gerek Güney Kore gerekse Japonya'nın en çok dış ticaret yaptığı ülke konumunda.

Üç ülke liderleri görüşmelere başlama kararının yanısıra serbest ticaret bölgesine hazırlık mahiyetinde görülen bir üçlü yatırım anlaşmasına da imza attılar.

Ne var ki gözlemciler, diğer serbest ticaret müzakerelerinde görüldüğü gibi bu görüşmelerin de pazarlıklar ve ticaret sınırlamaları nedeniyle epey uzun sürebileceğine dikkat çekiyorlar.

Ticareti geliştirme

Üç ülke liderleri dün vardıkları anlaşmada serbest ticaret görüşmelerini başlatmayı taahhüt ediyorlar.

Çin Başbakanı Wen Jiabao "Serbest Ticaret Bölgesi bölgemizde ekonomik canlanma yaratacak ve Doğu Asya'nın ekonomik bütünleşmesi yolunda önemli bir adım olacaktır" dedi.

Çin Başbakanı ticarette korumacılığın arttığı bir dönemde böyle bir anlaşmanın üç ülkenin de yararına olacağını da ekledi.

Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda da ekonomik işbirliğinin Asya Pasifik bölgesini dünya ekonomisinin "büyüme merkezi" haline gelmesinde hayati bir rol oynayacağını söyledi.

Üç ülke arasındaki ticaret hacmi çok yavaş büyüyor.

Çin hükümetinin verdiği rakamlara göre 2011 yılında üçlü ticaret hacmi 1999 yılına göre sadece 130 milyar dolarlık bir artışla 690 milyar dolar olmuştu.

Üç ülke lideri dünkü görüşmelerinde özellikle de Kore yarımadasındaki bölgesel anlaşmazlıklar ve gerginlikleri gidermek için birlikte hareket etme kararı da aldılar.

Geçen ay başarısız bir roket denemesi yapan Kuzey Kore'nin yeni bir nükleer denemeye hazırlandığından kaygı duyuluyor.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, üç ülkenin Kuzey Kore'nin "yeni nükleer denemeleri veya yeni tahriklerini" kabul edemeyeceklerini söyledi.

Çin Devlet Başkanı Wen Jiabao ise dünkü görüşmeleri izleyen ortak basın toplantısında "Şu anda en acil şey Kore yarımadasında gerginliğin tırmanmasını engellemek için elden gelen bütün çabayı göstermektir" diye konuştu.

Express


En Çok Aranan Haberler