FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Japonya'nın serbest ticaret ikilemi

Asya-Pasifik bölgesinde ABD'nin desteklediği serbest ticaret bölgesine katılım, Japonya'nın büyük ihracatçı firmalar için umut, tarım sektörü için ise bir kabus demek.

Japonya'nın Asya-Pasifik bölgesinde büyük bir serbest ticaret bölgesi oluşturulmasını hedefleyen görüşmelere katılma kararı, Tokyo'da Japon çiftçiler tarafından protesto edildi.

ABD'nin desteklediği serbest ticaret bölgesi önerisi Hawai'de bir araya gelen Asya-Pasifik bölgesi maliye bakanlarının toplatısında ele alınıyor.

Japonya'nın küçük ve orta boy ziraat işletmeleri iç pazarı koruyan gümrük duvarlarının kaldırılması durumunda, Japon tarımının ortadan silineceğini söylüyor.

Fakat büyük ihracatçı Japon firmaları, serbest ticaret bölgesine katılım için bastırıyor. Dış pazarlara daha kolay erişim sağlayacak böyle bir adımın ekonomik büyüme için hayati önemde olduğunu savunuyorlar.

BBC Tokyo muhabiri Roland Buerk, konunun Japonya'da iktidardaki Demokratik Parti'yi ikiye böldüğünü söylüyor.

Şayet Japonya serbest ticaret bölgesine üye olursa, bir dizi köklü reformun hayata geçirilmesi gerekecek.

Öneriyi destekleyenler, Japonya'nın duraksayan ekonomisini canlandırmak için Asya pazarına daha çok açılmalarını sağlayacak serbest ticaret bölgesinin bulunmaz bir fırsat olduğunu söylüyorlar.

Serbest ticaret bölgesi prensipte Japonya ile dokuz diğer Asya-Pasifik ülkesi arasında bütün ticaret duvarlarının ortadan kalkması anlamına gelecek.

Bu ülkeler arasında ABD ve Avustralya da yer alıyor.

Fakat serbest ticaret bölgesi aynı zamanda, dünyanın en yüksek gümrük duvarlarından biriyle korunan Japon tarım sektörünün uluslararası rekabete açılması anlamına geliyor.

Başkent Tokyo'da öneriyi protesto eden çiftçiler, ülkenin tarım sektörünün çökeceği uyarısında bulundular.

Express


En Çok Aranan Haberler