FİNANS

Yunan meclisi 'kemer sıkma referandumunu' onayladı

Yunan milletvekilleri, kreditörlerin ülkeye yeniden borç verme koşulu olarak sunduğu yeni kurtarma paketini halk oylamasına sunma kararı aldı. Euro bölgesi maliye bakanları, ülkenin 30 Haziran'da ödemesi gereken borcu için ek süre talebini reddetmişti.

Yunan meclisi 'kemer sıkma referandumunu' onayladı

Yunanistan parlamentosu, kreditörlerin ülkeye yeniden borç verme koşulu olarak sunduğu yeni kurtarma paketini halk oylamasına sunma kararı aldı.

Hükümet ile muhalefet üyeleri arasında sert tartışmaların ardından yapılan oylamada, 178 milletvekili referanduma gidilmesine evet dedi.

300 sandalyeli parlamentodaki 120 milletvekili ise halk oylamasına karşı çıktı.

Referandumda halk, Euro bölgesi ve Uluslararası Para Fonu IMF'nin, ülkeye yeniden nakit aşısını sağlamaları karşılığında Yunanistan'dan istedikleri kemer sıkma önlemlerini oylayacak.

Yunanistan hükümeti, koşullarını "küçük düşürücü" bulduğu kurtarma paketine karşı çıkıyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, yaklaşık 13 saat süren oturumda "Kreditörler bizden kurtarma paketini kabul etmemizi değil, siyasi onurumuzu terk etmemizi istedi" dedi.

Başbakan Tsipras halkın kurtarma paketini reddedeceğine inandığını da belirtti.

Tsipras'ın, kurtarma paketini 5 Temmuz’da referanduma götürmek istediklerini açıklaması, uluslararası kreditörlerde şaşkınlık yaratmıştı.

Tsipras, kreditörleri 'gururlu ve mücadele içindeki halkına şantaj yapmakla' suçlamıştı.

Yunanistan 30 Haziran’da IMF’ye 1.6 milyar euroluk borcunu ödemek zorunda.

Euro bölgesi maliye bakanları dün, Yunanistan'ın 30 Haziran'da ödemesi gereken borcu için bir aylık ek süre talebini reddetmişti.

Borcunu ödeyemezse Yunanistan'ın Euro'yu terk edebileceği ve ülkenin temerrüde düşebileceği belirtiliyor.

Ocak ayında yapılan erken genel seçimin ardından göreve gelen solcu Tsipras hükümeti, 5 aydır uluslararası taraflarla borçları üzerine anlaşmaya varmaya çalışıyordu.

Avrupa Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, gelişmelerin yakından izlendiği ve uygun zamanda bir değerlendirme toplantısının yapılacağı belirtildi.

Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, "Süreç henüz bitmedi. Belki de hiç bitmeyecek. Yunanistan'la çalışmaya devam edeceğiz. Her şey olabilir. Bir sürü senaryo mümkün" diye konuştu.

'Tahammül edilemeyecek önlemler'

Parlamentodaki oylama öncesi televizyondan halka hitap eden Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, kreditörlerin paket karşılığında “tahammül edilemeyecek” kemer sıkma önlemleri istediğini söylemişti.

Yunan Hükümeti daha önce ülkenin borçlarını ödeyemeyecek duruma düşmemesi için gündeme getirilen önerileri reddetmişti.

Tsipras konuşmasında, “Avrupa değerlerine, temel çalışma, haysiyet ve eşit haklarına aykırı olan bu öneriler, bazı ortaklarımız ve kurumlarının amacının tüm taraflar için kabul edilebilir bir anlaşmadan ziyade muhtemelen tüm bir halkı küçük düşürmeyi amaçlıyor. Buna şantaj tehdidi olmadan halkımız karar vermelidir” demişti.

Yunanistan, emeklilik maaşları ve kamu çalışanlarının maaşlarında kesintiye karşı çıkıyor.

IMF, daha fazla vergi artışının yanı sıra, kamu harcamalarının daha da kısılmasını istiyor.

Kreditörler, düşük gelirli emeklilere yönelik ek yardımın kaldırılmasını, KDV’nin kapsamının genişletilmesini talep ediyor.

Tsipras, bu açıklamaları Brüksel’de görüşmelerin çıkmaza girmesinden sonra döndüğü Atina’da yapmıştı.

Görüşmelerde, kreditörler Yunanistan’a uygulanan mali programın süresinin beş ay uzatılmasını önerdiler.

Söz konusu öneri Yunanistan’a 15.5 milyar euroluk kredi verilmesini öngörüyor. Bu paranın 1.8 milyarlık dilimi hemen serbest bırakılacak.

Ancak bunların karşılığında Yunanistan’ın bazı reformları hayata geçirmesi şart koşuluyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler