FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın fiyatları kâr satışıyla geriledi!

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatının gerilemesinin sebebi olarak kâr realizasyonu olarak gösterildi.

Altın fiyatları kâr satışıyla geriledi!

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı dün 1.345 dolar seviyesine kadar yükseldikten sonra düşüşe geçerek 1.322 dolar seviyesine kadar geriledi.

Dün, güne 1.340 dolardan başlayan altının ons fiyatı 1.345 dolar seviyesine kadar yükseldi. Altının ons fiyatı, ABD'de açıklanan yeni konut satışları verisinin beklentilerin çok üzerinde gelmesi sonrası satışların hızlanmasıyla 1.322 dolar seviyesine kadar düştü.

Dün günü 1.330 dolar seviyesinden tamamlayan altının ons fiyatı, bugün düşüşünü devam ettirdi ve şu dakikalarda 1.325 dolar seviyelerinde hareket ediyor.

Analistler, Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin altın fiyatlarına yansımasının olmadığını ifade ederek, dün yaşanan düşüşte kar realizasyonlarının etkili olduğunu belirtiyor. Analistler, bugün ABD'de açıklanacak verilerin ve Fed Başkanı Janet Yellen'in senatoda yapacağı sunumun altın fiyatlarının seyri üzerinde etkili olacağını belirtiyor.

Altının ons fiyatının teknik olarak 1.320 dolar seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışacağını belirten analistler, bu seviyenin kırılması durumunda ise 1.300 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini dile getiriyor.

"Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin altın fiyatlarına birebir etkisi olmadı"

Garanti Bankası Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, son iki tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden kötü gelmesi ve Çin'den gelen fiziki talebin etkisiyle 1.300 doların üzerine çıkan altının ons fiyatının dün itibariyle 1.345 dolar civarına kadar hızlı bir yükseliş yaptığını hatırlattı.

Altın fiyatlarında şu anda bir kar realizasyonu yaşandığını aktaran Kalyoncu, altının ons fiyatında 1.320-1.310 dolarlara kadar bir gerileme olabileceğini söyledi.

Altın piyasasının gelecek hafta açıklanacak şubat ayı tarım dışı istihdam verisini beklediğini belirten Kalyoncu, altının şu andaki hızlı çıkışının biraz yavaşlamış gibi göründüğünü ifade etti.

Altının tekrar yukarı yönlü hareket etmesi için bu seviyelerde güç toplamaya çalışacağını vurgulayan Kalyoncu, tarım dışı istihdam verisinin beklenenden iyi gelmesi durumunda altının 1.300 doların altına sarkma ihtimali olduğuna ancak beklenenden kötü gelmesi durumunda ise 1.400 dolarlara doğru bir yükselme görülebileceğine işaret etti.

Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin altın fiyatlarına bire bir etkisi olmadığına dikkati çeken Kalyoncu, "Bu gelişmelerin güvenli liman alımı getirmesi gerekirdi ancak altın piyasasında böyle bir risk fiyatlanmadı. Belki Rusya reel bir müdahale yapmaya kalkarsa bir miktar hareket görebiliriz. Dün yaşanan düşüş kar realizasyonu ile alakalıydı. Politik gerginlik varken herhangi bir düşüş yaşamasının da anlamı yok" dedi.

"Altının gram fiyatında 97-98 lira üst seviyeler gibi gözüküyor"

Kalyoncu, yurt içinde ise dolardaki yükselişin gram piyasasını etkilediğini anımsatarak, altının gram fiyatının 96 liralara kadar dayandığını ancak şu aşamada 97-98 liraların bu dönem için zirve gibi gözüktüğünü söyledi.

Dolar/TL'nin sert bir yükseliş yapmasının beklenmediğini anlatan Kalyoncu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faizlerde artırıma gitmesinden dolayı dolar/TL'nin yükseliş hızının yavaşladığını ve bu anlamda altının gramında 97-98 liraların üst seviyeler gibi gözüktüğünü ifade etti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler