Gıda güvenliği Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olmaya devam ederken; Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar" ve "Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar" şeklinde hazırladığı liste neredeyse her gün uzayıp gidiyor. Vatandaşlar bu listeyi takip ederken; bu kez de Gıdada hiç hile yapılmayan 18 ilin listesi gündem oldu.
Türkiye genelinde 81 ilde yapılan denetimlerde 63 ilden toplamda 90 firma, sağlığa zararlı maddeler içeren ürünler nedeniyle 'kırmızı liste'ye alındı. Ayrıca, taklit veya tağşiş yaparak tüketiciyi aldatan bine yakın firma da 'turuncu liste'de yerini aldı.
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; yapılan denetimler sonucunda 18 ilde hiçbir firmanın hile yapmadığı görüldü.
Gıda güvenliği konusunda tam not alan iller şöyle:
Ağrı
Ardahan
Artvin
Bayburt
Bingöl
Bitlis
Düzce
Erzincan
Hakkari
Karabük
Kars
Kastamonu
Kırıkkale
Kırşehir
Nevşehir
Niğde
Uşak
Van
2 Ekim 2024 tarihi itibarıyla belirli aralıklarla güncellenen listede şimdiye kadar pek çok firma yer aldı. Ünlü markaların da bulunduğu listede skandal hileler ifşa oldu. En skandalı ise vatandaşa domuz eti yedirilmesi oldu.
En çok hile yapılan ürünler arasında zeytinyağı, et ve et ürünleri, lahmacun, börek, peynir, baharat, süt ve süt ürünleri yer aldı. Hilekarlar zeytinyağına tohum yağı karıştırırken, dana diye vatandaşa at ve eşek eti yedirdi. Ayrıca et ürünlerine tavuk eti karıştırılırken, peynirlerde yağ oranlarının düşürüldü. Baharatlarda gıda boyası gibi hileler yapıldı.
Okuyucu Yorumları 15 yorum