Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için Çerez Politikasındaki amaçlarla sınırlı olmak üzere çerez kullanmaktayız.
Vatandaşa büyük kolaylıklar sağlayan yeni Tüketici Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin ardından gözler bankaların aldığı fahiş ücret ve komisyonlara çevrildi.
Ekonomi yönetimi 6 aylık kanuni süreyi bekelemeden bankaların işlemlere uyguladığı ücret listesini yayınlamasını isterken, çalışmaların sona geldiği belirtiliyor. Kasım ayı sonu beklenmeden bankaların alacağı ücretlere ilişkin listenin birkaç hafta içerisinde yayınlanacağı söyleniyor.
15-20 kalem sıfırlanacak
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) sorunu bir an önce çözmek için çalıştığını aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi “Ciddi mesafe alınmış durumda. Sonucu bu kez öncekilere benzemeyecek gibi görünüyor. Bankaların üzüleceği, vatandaşın beklentilerinin büyük ölçüde karşılanacağı bir çalışma oluyor” dedi.
BDDK’ya yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre 65’e yakın ücret ve komisyonlarda gereksiz olan ve herhangi bir hizmet sunulmayanlar tamamen kaldırılacak. Havale ve EFT’de 500 lirayı bulan fiyat tarifesi sona ererken, işlemsizlik ücreti, şans oyunu havale ücreti, hesap yıllık bakım ücreti, hesap cüzdanı yazdırma, sözün ihlali ücreti, ekstre ücreti, borcu yoktur yazısı, hesap yıllık bakım ücreti, şifre gönderim ücreti, ipotek fek ücreti, para bozma ve tümleme ücreti gibi direk faiz gelirleriyle ilgisi olmayan çok sayıda kaleme de neşter vurulacağı belirtiliyor. Bankaların yıllarca vatandaştan tahsil ettikleri en az 15-20 kalemden şimdiden vazgeçtikleri belirtiliyor.
Makul ücrette ısrar
Bankacılar ücret ve komisyon pazarlığında farklı yöntemler denerken havale ve EFT gibi yüksek ücretlerin alındığı kalemlere dokunulmamasını talep ettiği öğrenildi.
BDDK yönetimi ise bazı gereksiz komisyonların alınmamasının yanı sıra vatandaştan tahsil edilen havale ve EFT ücretlerinin makul bir seviyeye çekilmesini istiyor. Bankaların vazgeçme niyetini açıkladıkları ücretler arasında hesap işletimsizlik ve ipotek fek ücret gibi komisyonlar yer alıyor. BDDK’da özel ekip ile bankalar arasında görüşme trafiği sürüyor. BDDK kaynaklarından alınan bilgilere göre Kurum bünyesinde oluşturulan çalışma grubu bankaları da mağdur etmeyecek şekilde incelemelerini sürdürüyor.
Kaynak: Star