FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Grev hakkı için uzlaşma yok

Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında ‘Toplu Sözleşme ve Grev Hakkı’ tartışmalara neden oldu.

Grev hakkı için uzlaşma yok

CHP , MHP ve BDP ’li üyeler kamu çalışanlarına grev hakkı tanınmasını isterken AK Parti bu teklife karşı çıktı. AKP , 2010 yılında Anayasa değişikliğinde yapılan düzenlemenin devamını savundu.

MHP AK Parti ’nin karşı çıkışı üzerine “Çalışanların toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık sonucunda grev hakkına sahiptir” şeklinde öneri getirdi. Bu öneriye de CHP ve BDP ’den itiraz geldi. Fıkranın görüşmelerinin ertelenmesine karar verilirken MHP ve AKP ’den ortak bir öneri daha geldi. İki parti bu kez “grev hakkının gerekli durumlarda ertelenmesi ve yasaklanmasına” ilişkin bir cümle eklenmesi istedi. CHP ve BDP bu öneriye de sıcak yaklaşmadı. CHP ise önerisinde, “Kamu hizmetinin kesintiye uğraması halinde toplumun bir bölümü ya da tümünün yaşam sağlığı, güvenliği tehlikeye düşecekse hizmet asgari düzeyde sağlanır ve ertelenebilir. Bu durumlarda grev hakkı sınırlanabilir” hükmünün eklenebileceğini bildirdi. Ancak bu konuda da uzlaşma sağlanamadı.

Uzlaşma sadece kanunla düzenlenmesinde
Son olarak BDP , grev hakkının hangi hallerde sınırlanabileceğine ilişkin maddeye, “Grev hakkının kullanılması, ancak kesintiye uğradığında halkın tümünün ya da bir bölümünün yaşamını, sağlığını ya da güvenliğini ciddi biçimde tehdit eden hizmetlere ilişkin olarak sınırlandırılabilir” cümlesinin eklenmesini istedi. Ancak bu cümle üzerinde de anlaşma olmadı. Madde metninde sadece “Grev hakkının kapsamı, kullanılması, istisnaları, sınırları ve diğer usul ve esasları kanunla düzenlenir” cümlesi üzerinde uzlaşmu sağlandı.

İsdemir’de 2000 işçi eylemde
İskenderun Demirçelik Fabrikaları’ndan çıkartılan 25 çalışan için yaklaşık 2000 işçi eylem yaptı. Değişik birimlerde çalışan 25 işçinin işten çıkarılmasına fabrika çalışanları ile sendikadan tepki geldi. Mesai bitişinde toplanan yaklaşık 2000 işçi genel müdürlük önüne kadar slogan atarak yürüdü. Çelik-İş Sendikası İskenderun Şube yönetimi adına konuşan Metin Önde “Nedeni belirsiz ve keyfi işten çıkartmalar biz fabrika çalışanlarını tedirgin ve rahatsız ediyor” dedi. {DHA}

Express


En Çok Aranan Haberler