Ülkemizde 2016 yılı ile birlikte yeni zamlar da hayatımıza girdi. Bu zamlardan biri de sigara fiyatları zammı oldu. Hükümetin aldığı kararı ardından sigara fiyatları listesinde nasıl bir değişim olacağı merak ediliyordu. Hükümet tarafından alınan karar Resmi Gazete'de yayınlandı ve böylece yürürlüğe girdi. Sigara tiryakileri tarafından merak edilen düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından gözler tütün endüstrisinde faaliyet gösteren firmalara çevrilmişti. 4 Ocak itibariyle yeni sigara fiyatları uygulanmaya başladı. Düzenleme ile fiyatlar 1 lira ile 50 kuruş arasında arttırıldı. Zamlı sigara fiyatları listesini açıklayan firmalar Philip Morris (PMI) ve Japan Tobacco International (JTI) olurken, British American Tobacco (BAT) ise henüz yeni sigara fiyatları konusunda bilgi vermedi. Zamlar sadece sigaraya gelmedi. Tüm alkollü içkilerde, elektrikte ve cep telefonunda zamma gidildi. İşte sigara zammı ve 2016 sigara fiyatları hakkında detaylar...
ZAMLI SİGARA FİYATLARI LİSTELERİ BELİRLENDİ
Sigara fiyatları zamlanınca tütün üreticileri zamlı sigara fiyatları listesi, tütün ürünleri üreticileri tarafından belirlendi. Philip MorrisSA ve Japan Tobacco International (JTI), 2016 sigara zammının ardından yeni sigara fiyatlarını belirleyen üreticiler oldu. Öte yandan British American Tobacco (BAT) ise henüz zamlı fiyatlarına dair güncel bir bilgi vermedi. Yapılan zamlar sadece sigara fiyatları listelerinin değişmesine neden olmadı. Sigaranın yanı sıra tüm alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarı yüzde 12-15 arasında artırıldı. Tütün ürünlerinde asgari maktu vergi yüzde 5, maktu vergi ise yüzde 25 oranında artırıldı.
50 KURUŞ İLE 1 LİRA ARASI ZAM GELDİ
Sigara fiyatları zammı hem yetkililer, hem de vatandaşlar tarafından bir süredir bekleniyordu. Bakanlar Kurulu'nun 1 Ocak'taki kararına göre, rakıdan biradan alınan maktu vergi yüzde 15, cin ve votkadan alınan vergi ise yüzde 12 düzeyinde artırıldı. Karara göre, sigara üzerinden alınan asgari maktu vergi 0.21 liradan yüzde 5 artışla 0.22 liraya çıkarıldı. Böylece paket başına asgari vergi miktarı 4.20 liradan 4.42 liraya yükselmiş oldu. Yine aynı karar ile maktu vergi 0.1968 liradan yüzde 25 artışla 0.2468 liraya yükseltildi. Bununla paket başına vergi yükü 4.4 liradan 4.66 liraya yükseldi. Bu zamların ardından sigara şirketleri sigaralara yüzde 10-17 aralığına denk gelen, 50 kuruş ila 1 lira arasında zam yaptılar.
JTI 2016 SİGARA FİYATLARI LİSTESİ
CAMEL 8 TL
WINSTON 8,5 TL
WINSTON 9 TL
LD SLENDER 7 TL
MONTE CARLO SLENDER 7 TL
MONTE CARLO 7,5 TL
ANADOLU 7 TL
SALEM 11 TL
PHILIP MORIS ZAMLI SİGARA FİYATLARI LİSTESİ
PARLIAMENT UZUN 11,5 TL
PARLIAMENT KISA 11,5 TL
PARLIAMENT SLİM 11,5 TL
PARLIAMENT AQUA 11,5 TL
MARLBORO UZUN 11 TL
MARLBORO KISA 11 TL
MARLBORO BLUE 11 TL
MARLBORO TOUCH BLUE 10 TL
MARLBORO GRAY 10 TL
MARLBORO AQUA 10 TL
MARLBORO ONE 10 TL
MURATTİ ROSSO 9 TL
MURATTİ AZURE 9 TL
MURATTİ TONE 9 TL
MURATTİ MODE 9 TL
MURATTİ MONE 9 TL
MURATTİ S-MODE 9 TL
MURATTİ S-ONE 9 TL
LARK UZUN 8 TL
LARK KISA 8 TL
LARK MODE BLUE 7,5 TL
CHESTERFIELD UZUN 8 TL
CHESTERFIELD KISA 8 TL
CHESTERFIELD SLİM 8 TL
CHESTERFIELD CLİCK 8 TL
CHESTERFIELD BLU 7,5 TL
CHESTERFIELD GRAY 7,5 TL
L&M UZUN 7,5 TL
L&M KISA 7,5 TL
L&M BLUE LINE 7,5 TL
L&M MODE RED 7 TL
(NOT: British American Tobacco (BAT) henüz güncel sigara fiyatları listesini açıklamadı. BAT, yeni fiyat listesini açıklar açıklamaz bu bilgiyi de haberimizde bulabilirsiniz.)
SİGARA NEDİR? Günümüzde bütün dünya ülkelerinde yaygın olarak kullanılan sigara, yaygın olarak tütünün kağıda sarılmasıyla yapılarak kullanılan bir dumanlı içecektir. Sigaranın Avrupa'ya M.S 18. yy.'da Amerika Kıtası'ndan İspanyollar yoluyla geldiği düşünülmektedir.
TÜRKİYE'DE SİGARA YASAĞI
Türkiye'de sigara tüketimine yönelik uygulanan ilk yasal kısıtlama, 26 Kasım 1996 yılında yapılmıştır ve böylece sigara başta olmak üzere tütün ürünlerinin zararlarının anlatılması ve tüketiminin önlenmesine ilişkin tanıtım, vb. uygulamalar gündelik hayatta yer bulmaya başlamıştır. Sonrasında ise 4207 sayılı Kanunda 19 Ocak 2008 tarih ve 26761 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 5727 sayılı Kanun'la esaslı değişikliklere gidilmiş, sigara başta olmak üzere tütün ürünlerinin, evler hariç, her türlü kapalı ortamda tüketimi yasaklanmıştır. 5727 sayılı Kanun'un bu hükümleri, anılan kanunun yayımından 1,5 yıl sonra tam olarak yürürlüğe girmiştir. Bu bağlamda Türkiye'de 19 Temmuz 2009 tarihinden beri evler hariç her türlü kapalı ortamda sigara tüketimi yasaktır. Bunun yanında 2013 yılında çıkarılan bir kanunla taşıtlı araçlar içinde de sigara yasağı başlamıştır. Sonuç olarak Türkiye, sigara tüketimi ile en sert mücadele eden ülkeler arasında sayılmaktadır.