Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency'den (JCR) yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunun "BBB-" ve not görünümünün "durağan" olarak teyit edildiği bildirildi.
Asya ve Avrupa'nın arasında bulunan Türkiye'nin, Orta Doğu'da büyük bir güç ve nüfusunun neredeyse 80 milyon olduğu belirtilen açıklamada, 2015 yılında ülkenin milli gelirinin 700 milyar dolar ve kişi başı milli gelirinin 9 bin doları aştığı ifade edildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Türkiye'nin kredi notu, ülkenin AB ve İslam ülkelerine iyi ihracat yapabilmesini sağlayan Orta Doğu'daki geniş ekonomik temelleri ile şoklara karşı sağlam kamu ve bankacılık sektörü tamponları tarafından destekleniyor. Diğer taraftan, Türkiye'nin kredi notu, düşük tasarruf oranı, kronik cari açık, geniş dış finansman ihtiyacı ve uluslararası finansal piyasalara bağımlılık, artan politik ve sosyal belirsizlik gibi makro ekonomik dengesizlikler tarafından kısıtlanıyor.
Türkiye, yükselen politik ve sosyal belirsizlik ortamında volatil (oynak) sınır ötesi sermaye akışlarına duyarlıdır. Bununla birlikte yerli bankalar, gelişmiş ekonomilerdeki parasal gevşemeden faydalanabilir. Kamu ve bankacılık sektörünün, geçmişte inşa ettiği şoklara karşı olan tamponlarını koruması bekleniyor."
"KISA VADELİ DIŞ BORÇ DENGELERİNDE TÜRKİYE'NİN RİSK DÜZEYİ DÜŞMEKTE"
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Japan Credit Rating (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, Türkiye ekonomisinin ulaştığı yapısal sağlığının ve esneklik gücünün yatırım yapılabilir notlarının korunmasında ana faktörler olduğunu ifade etti.
Ökmen, "Kısa vadeli dış borç dengelerinde Türkiye’nin risk düzeyi düşmektedir. Kısa vadeli dış borçların Haziran 2016 sonu itibarıyla uluslararası rezervlerin altına düşmüş olması, potansiyelinin altında olmakla beraber ekonomik büyümenin pozitif alanda devam ediyor olması Türkiye’nin yatırım yapılabilir notlarının korunmasına yardımcı olan diğer temel unsurlardır" dedi.AA