FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Plakalara vergi darbesi

Plakayı şoföre kiralayıp rantıyla geçinenler, ev sahipleri gibi vergi ödeyecek.

Plakalara vergi darbesi

Değeri milyon lirayı geçen taksi plakası sahiplerine yeni gelir vergisi yasasıyla darbe geliyor. Plakayı şoföre kiralayıp rantıyla geçinenler, ev sahipleri gibi vergi ödeyecek.

Yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı’ndan taksi plakası sahiplerine vergi çıktı. Daha önce basit usulden vergilenen plaka sahipleri, artık gayrimenkul sahiplerinin ödediği gibi rant vergisi ödeyecek.

Plakasını şoföre kiralayıp geliriyle yaşayanların vergisi yükselecek. 250 maddelik kanunu 95 maddeye indiren ve Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi düzenlemesini birleştiren düzenlemeyle, taksi ve dolmuşlarda hatlar ile plaka kiralamalarına ilişkin işletme hakları, gayrimenkul sermaye iradı kapsamına alınıyor. Böylece daha önce basit usulden vergi veren taksi plaka sahipleri, yeni kanunla 1 milyon TL’ye kadar fiyatları çıkan plaka değerleri nedeniyle gelirleri belli bir düzeyin üstünde olduğu için Gelir Vergisi verecekler.

Plaka fiyatı düşer

Konuyu Taraf’a değerlendiren İş hukuku uzmanı Sezgin Özcan, uygulamanın kâğıt üstünde fiyatları düşüreceğini söyledi. Türkiye’de varlıkların gerçek değerleri üzerinden beyan edilmediğine işaret eden Özcan, “Gerçek değeri 500 bin TL olan bir emlak, resmî kayıtlarda 200 bin TL olarak gösteriliyor. Bu uygulama taksi-dolmuş plaka ve hatlarda böyle bir şey başlatabilir. 1 milyon TL’ye el değiştiren bir plaka, resmîyette 300-500 bin TL’ye el değiştirecek. Kâğıt üstünde böyle olacaktır” ifadelerini kullandı.

Taksiciler sustu
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, konuyla ilgili netlik olmadığı gerekçesiyle açıklama yapmaktan kaçınırken, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, “Yaklaşan seçimlerin öncesinde böyle bir kanunun çıkacağını pek düşünmüyorum. Ama çıkarsa da bu tür kesimler açısından büyük bir hata yapılmış olur. Bu hatanın tasarı yasalaşmadan önce düzeltileceğine inanıyorum” dedi.

Sadece İstanbul’da 18 bin adet taksi plakası bulunurken, bir plakanın değeri son olarak 1.1 milyon liraya yaklaşıyor. Taksici esnafı, çoğunlukla başkalarına ait plakaları kiralayarak işini sürdürüyor. Plakaların, geçtiğimiz yıllarda aralarında sanatçıların da bulunduğu yatırımcılar tarafından bloklar halinde toplantığı belirtiliyor.

Taksiciler, 170-200 TL arasında plaka kirası ödüyor. Böylece bir plaka sahibi hiç çalışmadan ayda 5-6 bin lira arası gelir sağlıyor. Bu kazançlar ise basit usulden vergilendiği için çok düşük tutarda vergi ödeniyor. Vergisiz gelir avantajı aynı zamanda plaka fiyatlarının hızla yükselmesinde de önemli rol oynuyor. Uzmanlar vergilerin artması durumunda plaka fiyatlarında da önemli ölçüde düşüş olabileceğini belirtiyor.

ŞİMŞEK: BAZI İMTİYAZLARA SON VERİLDİ

Gelir Vergisi Kanun Taslağı’nda mevzuatın basitleştirildiğini söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, taslakla ayrıca, vergi tabanını genişlettiklerini, bazı imtiyazlara, bazı istisnalara son verdiklerini ifade etti. Şimşek, taslağın şehir rantlarının bir miktar vergilendirilmesi gibi bir takım hususları içerdiğini söyledi.(TARAF)

Express


Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler