FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

3 milyar dolarlık talep

Hazine Müsteşarlığı, uluslararası piyasalarda ihraç edilen tahvillere yönelik ilk etkin borç yönetimi işlemine, toplamda yaklaşık 3 milyar dolar civarında talep geldiğini bildirdi.

Hazine Müstaşarlığından yapılan yazılı açıklamada, kurumun, aktif borç yönetiminin yeni bir aşaması olarak uluslararası piyasalarda ihraç edilen 2006-2010 vadeleri arasındaki dolar cinsinden tahvillerini yeni ihraç edilecek dolar cinsinden 2016 vadeli bir tahvil ile değiştirmek üzere, 6 Eylül 2006 tarihinde bir değişim işlemi başlattığı hatırlatıldı.

Açıklamada, işleme ilişkin teklif toplama süresinin dün sona erdiği ve yeni ihraç edilen tahvile, toplamda yaklaşık 3 milyar dolar civarında talep geldiği belirtildi.

İşlem sonucunda ihraç edilen 2016 vadeli tahvilin tutarının 1,5 milyar dolar olduğu ifade edilen açıklamada, bu tutarın 1,17 milyar dolarlık kısmının 2006-2010 vadeleri arasındaki dolar cinsinden tahvillerin değişimi, 330 milyon dolarlık kısmının ise nakit karşılığı ihraç edildiği kaydedildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''2016 vadeli tahvil, prim ödenmeden benzer vadeli tahvillerimizin ikincil piyasa seviyeleri üzerinden ihraç edilmiş olup, kupon oranı %7,0, yatırımcıya getirisi %7,120 (10 yıllık swap oranı + 183 bp) olarak gerçekleşmiştir.

Söz konusu değişim işlemi, uluslararası piyasalarda ihraç edilen tahvillerimize yönelik ilk etkin borç yönetimi işlemi olması açısından önem arz etmektedir. İşlemle 2006-2010 yılları arasında gerçekleşecek toplam 1 milyar dolarlık anapara geri ödemesi 2016 yılına ötelenmiştir. Böylelikle, ortalama vadesi 2 yıl olan tahviller, 10 yıl vadeli yeni bir tahville değiştirilmiş ve değişime kabul edilen tahviller için ortalama 8 yıl vade uzatımı sağlanmıştır. Ayrıca, 10 yıllık vadede, güncel kupon oranlı, ölçüt bir tahvil ihraç edilmiş olmaktadır.

İşlemin valör tarihi 26 Eylül 2006 olup, tahvillerin fiili değişimi, nakit ödemeler ve yeni ihraca ilişkin net tutarın hesaplarımıza girmesi bu tarih itibariyle gerçekleşecektir.''

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler