FİNANS

Altına müdahale istendi

İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği (İDMMİB) ve Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, beraberindeki heyetle birlikte Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ı ziyaret etti. Görüşmede, son dönemde altın piyasasında yaşanan global ve ulusal gelişmeler ile Merkez Bankası'nın piyasaya müdahale imkanları ele alındı.

Altın piyasasının önde gelen temsilcilerinin Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ı ziyaretinin ardından Altınbaş Holding Kurumsal İletişim ve İş Geliştirme Grup Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin bir açıklama yaptı. Altın piyasasında yaşanan hareketliliğe değinen Alkin, "Son dönemde altın arz ve talebiyle ilgili verilerdeki belirsizlik ile dünya piyasalarında aşağı yönlü fiyat oynaklığının Türkiye'ye olumsuz yansımaları olduğunu görüyoruz. Altının onsu 790-810 dolar seviyesinde seyrederken, Türkiye'de piyasada bugün 40 dolar farkla işlem gördüğünü tahlil ediyoruz. Yani, dünya piyasalarının 40-50 dolar üzerine çıkabiliyor. Bu, bir kilo altında altın mamul üreticilerine 1,000-1,200 dolar arasında bir maliyet çıkarıyor" dedi.

Alkin, heyet olarak Merkez Bankası'na ziyaretlerinin, bu duruma müdahale olanaklarının bulunup bulunmadığı konusunu tartışmak üzere gerçekleştiğini belirterek, "Şimdi hammadde olan altının fiyatının bu kadar yükselmesi hem ihracatı hem de piyasayı sıkıntıya soktuğu için düzenleyici otorite olan Merkez Bankası'na İDMMİB ve İstanbul Kuyumcular Odası olarak müracaatta bulunarak, döviz piyasasına müdahale eden Merkez Bankası'nın altın piyasasına da oynaklık olduğunda veya fiyatlarda dünya piyasalarının üzerinde hareket olduğunda bir müdahale imkanı var mıdır, bunun araştırılmasını istedik. Bugün ayrıntılı bir görüşme yaptık. Sayın Yılmaz, konuya son derece objektif, hassas ve duyarlı bir biçimde yaklaştı" diye konuştu.

Alkin, Merkez Bankası Başkanı'yla yaptıkları görüşmede edindikleri izlenimlerle ilgili olarak ise, "Merkez Bankası Başkanımız 'Bu soruna bir çözüm bulmaya çalışcağız' dedi. Biz kendileriyle önümüzdeki 15 gün boyunca, günaşırı haberleşeceğiz, bilgi paylaşımında bulunacağız. Merkez Bankası'nın elinde kıymetli maden ve metal borsalarında oynaklığa karşı çeşitli müdahale mekanizmaları mevcut. Bunların bir bölümü fiziki, bir bölümü ise söylemler ve uyarılar niteliğinde. Bunların bir kombinasyonunun ya da birisinin uygulanabileceğini, bu konuda tasarrufun Merkez Bankası'nda olduğunu düşünüyoruz. Nitekim, Sayın Yılmaz da, Merkez Bankası'nın müdahale imkanlarını söyledi. Bunlardan birini ya da bunların sentezini kullanabilme ihtimalleri olduğunu, fakat bu aşamada çalışmanın teknik olarak devam ettiğini, kesin kararın henüz oluşmadığın belirtti" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler