FİNANS

Bakan Arslan, AA Editör Masası'na konuk oldu: (3)

"Devletin sorumluluğunda olan köprü ve otoyollarda bugüne kadar yaklaşık 7,5 milyon kere ihlal söz konusu" - "Karayollarının işlettiği otoyol ve köprülerdeki bu anlamda cezai rakamlar da 900 milyon lira civarında. Dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen tasarıyla yapmaya çalıştığımız, vatandaşımıza yönelik bu cezai müeyyideyi ortadan kaldırmak ve sadece ana parayı yasal faiziyle ödemeleri durumunda bundan kurtulmaları" - "(Kanal İstanbul Projesi) İnşallah bu yıl içinde çalışmaları bitirip, süreci başlatmak ve kazmayı vurmak istiyoruz"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, devletin sorumluluğunda olan köprü ve otoyollarda bugüne kadar yaklaşık 7,5 milyon kere ihlal söz konusu olduğunu belirterek, "Karayollarının işlettiği otoyol ve köprülerdeki bu anlamda cezai rakamlar da 900 milyon lira civarında. Dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen tasarıyla yapmaya çalıştığımız, vatandaşımıza yönelik bu cezai müeyyideyi ortadan kaldırmak ve sadece ana parayı yasal faiziyle ödemeleri durumunda bundan kurtulmaları." dedi.

Arslan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Köprü ve otoyolların, uluslararası çapta büyük projeler olduğunu, kuralların da buna göre belirlendiğini anlatan Arslan, yap-işlet- devret modeliyle yapılanların geçiş ücretlerinin yılda bir kere döviz kuru baz alınarak tespit edildiğini ve sene boyunca uygulandığını söyledi. Gelecek yıl da köprü ve otoyol geçiş ücretlerinin bu şekilde belirleneceğini dile getiren Arslan, bu konuda değişikliğe gidilmeyeceğini vurguladı.

Arslan, devletin sorumluluğunda olan köprü ve otoyollarda bugüne kadar yaklaşık 7,5 milyon kere ihlal söz konusu olduğuna dikkati çekerek, "İnsanlar kaçak geçiş yapmak durumunda kalmış, ya Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Hızlı Geçiş Sistemi'nde (HGS) yeterli bakiye yok ya da kredi kartında bağlı değil. Bakiyesi yeterli zannediyor insanlar ama bakiye yeterli değil, aslında dönüp kontrol etse görebiliyor. Daha sonra gecikmiş tebligatlar gelince de 15 günlük itiraz periyodu geçtiği için düzeltme şansı olmuyor. Böyle olunca da bekleyen 7,5 milyon tebligat var. Karayollarının işlettiği otoyol ve köprülerdeki bu anlamda cezai rakamlar da 900 milyon lira civarında. Dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen tasarıyla yapmaya çalıştığımız, vatandaşımıza yönelik bu cezai müeyyideyi ortadan kaldırmak ve sadece ana parayı yasal faiziyle ödemeleri durumunda bundan kurtulmaları." diye konuştu.

Vatandaşların mağdur olmasını istemediklerini belirten Arslan, "Lütfen HGS etiketlerini, PTT'ye uğrayarak kredi kartlarıyla ilişkilendirsinler. Kredi kartları yoksa, PTT'de bir hesap açtırarak o hesapla ilişkilendirebilirler. PTT'nin bu anlamda birçok kolaylığı var." dedi.

- "Kanal İstanbul'a bu yıl kazmayı vurmak istiyoruz"

Arslan, İstanbul'un içinden deniz geçen dünyanın tek kenti olduğunu ve şehri koruma sorumluluğuyla Kanal İstanbul Projesi için yola çıktıklarını söyleyerek, "Yılda 50 bin geminin geçtiği tehlikeye maruz kalan boğazın, bu tehlikesini en aza indirgememiz gerekiyor. İstanbul'u tehlikeden arındırmak, özellikle tehlikeli madde taşımacığından kaynaklı boğazdaki yükü azaltmak, tarihi dokuyu korumak, artan ve büyüyen talebi karşılamak adına alternatif bir su yoluna ihtiyaç vardı." değerlendirmesinde bulundu.

Kanal İstanbul Projesi kapsamında gerekli sondajların yapıldığını, belli bir aşamaya gelindiğini anlatan Arslan, "Kanaldan geçebilecek gemi büyüklüklerine bağlı olarak simülasyon çalışmalarımız devam ediyor. Bu simülasyon çalışmaları çerçevesinde geçecek gemilerin oluşturacağı dalga boyuna bağlı olarak navigasyon çalışmalarımız da sürüyor. Bunları bitirdiğimizde, Kanal İstanbul ile ilgili nihai kesit ve geçecek gemi boyu kararımızı vermiş olacağız. Çalışmaların bitirilmesine bağlı olarak bu yıl içinde, ihale etmeyi hedefliyoruz ve bunu yaparken de birçok karma modeli birlikte kullanmayı düşünüyoruz. Sadece kanalı değil, kanal etrafındaki güzergah üzerindeki bölgede kentsel dönüşüm ve yeşillendirme de dahil olmak üzere burayı çok daha modern bir hale getirmek istiyoruz. Kanaldan çıkacak malzemeyle yapay adalar yapmayı düşündüğümüz için onların her birinin işletme ve yapılma modeli birbirinden farklı olacak." diye konuştu.

Arslan, kanalın çevresel etkilerinin tespitini, rüzgar ve dalgayla ilgili iklim çalışmalarını, jeolojik ve geoteknik etütlerini, belli periyotlardaki deprem ve tsunamileri de dikkate alarak risk değerlendirmesini yaptıklarını belirterek, "İnsanımızın şundan hiç şüphesi olmasın, ülkemizin önde gelen üniversitelerinin öğretim üyeleriyle çalıştığımız gibi dünyanın da bu konuda söz sahibi uzman ve uzman kuruluşlarıyla çalışıyoruz. Çünkü dünyanın en büyük projesini yapıyorsanız dikkate alınacak bu kadar kriter varken, 3-5 kişinin fikrine bağlı olarak hareket etmek gibi bir lüksümüz yok. İnşallah bu yıl içinde çalışmaları bitirip, süreci başlatmak ve kazmayı vurmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

(Sürecek)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler