FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Birsen: "Radikal değişklik lazım"

İstanbul - (AA) İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Osman Birsen, Borsanın yapısal ve hukuki yapısının tekrar tarif edilmesinin yanı sıra, mevcut yönetmeliklerin de çok radikal bir tarz ile yeniden yazılması gerektiğini bildirdi.

İMKB Olağan Genel Kurulunun açılışında konuşan Birsen, bu yıl Borsada 10. yılı olduğunu hatırlatarak, ''Katıldığım son Genel Kurulum. Olağanüstü Genel Kurul Kasım ayında. Görev süresinin 5'er yıllık süreyle olması dolayısıyla...'' dedi.

Birsen, bugün işlem hacminin 1 milyar dolara ulaştığını, bunun ciddi bir likidite artışı ve önemli bir büyümeyi ifade ettiğini söyledi. Son 10 yıl içinde İMKB'nin uluslararası profilinin çok büyük itibar kazandığını, birçok büyük kurumsal yatırımcının piyasanın önemli bir payına sahip olduğunu dile getiren Birsen, şunları kaydetti:

''İMKB, global sermayeden daha büyük pay almayı Türkiye bazında başarmıştır. Zaman zaman yabancı payının yüksek olmasından korkanlar, hayıflananlar, bunu sıcak paraya benzetmek suretiyle nispeten korkuya kapılanlar var. Ama birçok kriz, birçok sarsıntının böyle bir korkuya meydan vermeyecek bir yapı içinde, daha uzun vadeli bir tarzda yabancı ilgisinin ve yatırımın Borsamıza çekilmiş olmasını muhtelif vesilelerle kanıtladık. En son gelişmeler de buna bir kanıt olarak sayılabilir.''

Birsen, önümüzdeki dönemde reel faizin enflasyon oranlarıyla birlikte inmesinin iç piyasada Borsa enstrümanları ve Borsa işlemleri açısından yerli tasarrufta daha büyük çapta pay sahibi olmalarına kolaylıkla fırsat vereceğini söyledi.

Osman Birsen, İMKB'nin dünyada pek örneği bulunmayan hukuki ve yapısal yapıya sahip olduğunu, bu yapının son yıllarda zedelendiğini, bunun sonuçlarını da geçen dönemde hissettiklerini belirterek, ''Bir sendikalaşma dönemi yaşadık. Toplu sözleşmenin olduğu, dünyada bu türlü çalışan pek borsa yok'' diye konuştu.

Tasarruf genelgesine de değinen Birsen, ''Bu durum, zedelemeler tüm hukuki yapımızı, çalışma prensiplerimizi değiştirmiştir. Daha irrasyonel çalışma noktasına götürmüştür'' görüşünü aktardı.Yeni yapıyla mevcut yönetmeliklerin ya uygulanmadığını, ya da kısmen uygulandığını ifade eden Birsen, İMKB yönetmeliklerinin Borsanın tahta sistemi esasına göre yazıldığını, bu nedenle önümüzdeki dönemde İMKB'nin yapısal ve hukuki yapısının tekrar tarif edilmesinin yanında mevcut
yönetmeliklerin de çok radikal bir tarzla yeniden yazılması gerektiğini söyledi.

Görev süresi dolan İMKB Yönetim Kurulu Üyesi Özen Göksel'in yerine Berra Kılıç getirilirken, istifa eden Pamir Sezer'in yerine Sudi Aydemir ve Atilla Köksal'ın yerine Mehmet Osmanoğlu'nun Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanması onaylandı.

Genel Kurulda, ayrıca İMKB üst düzey yöneticilerinin de toplu iş sözleşmesinden yararlanması oy birliğiyle kabul edilirken, bunun onaya sunulacağı belirtildi.


Express


En Çok Aranan Haberler