FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu senaryo tutarsa Türkiye batar

**Emtia piyasaları için ciddi değer artışları kapıda. Özellikle hammaddede emtialarında 10 yıl da her yıl yüzde 10 artış öngürülüyor.

**

Kriz nedeniyle geçtiğimiz yıl yüzde 36 kayıp yaşayan hammadde ürünleri yeniden hareketlendi.

Altın ve petrol başta olmak üzere bakır ve platinyumda da ciddi hareketler gözleniyor.

Credit Agricole’un hazırladığı rapor emtia yönülü değer artışının beklentilerin çok üzerine çıkacağı yönünde.

Rapora göre, ematilar gelecek on yılında her yıl yüzde 10 değer kazanarak yeni zirveler yaşayabilir. Bu öngürüden yola çılıraka 10 yıl sonuna geldiğinde yüzde 260 artış görmek mümkün olabilecek. Bu mantıktan hareketle varil fiyatı 82.66 dolar olan petrolün varil fiyatı 10 yıl sonra 220 dolara yükselebilir. son dönemde hızlı yükselen ve 356 dolara kadar çıkan bakır 10 yıl sonra 3 bin 900 dolarları görebilir, 1709 dolar olan platinyum 10 yıl sonra 18 bin doların üzerini görebilir.

Emtialar içerisinde hammadde gruplarında güçlü bir geri dönüş olduğu da raporda altı çiziliyor. 2000-2009 yılları arasında yıllık yüzde 3.4’lük artış yaşandığı Credit Agricole analisti Jean-Francois Perin tarafından dile getirilen başka bir konu.

Dow Jones’un UBS Emtia endeksine göre petrol yüzde 19 değer kazanırken, şeker ve bakırda da gözle görülen bir artış yaşandı.

Perin emtiadaki değer artışının altını çizerken risklerinden göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Emtiaların 2009 seviyelerinden yeniden yükselişe geçmesi nedeniyle riskli olabileceğini söylen Perin, emtialar adil fiyatlandırıldığına inandığımız dönemde işler tersine dönebilir diyor. Perin arz yönünde kısıtlamalar yaşanabileceğini bunun da oyunu tersine çevirebileceğine dikkat çekiyor.

Raporda 2020'de emtia piyasasının risklerinin çok yüksek olacağı da belirtiliyor.

Eğer Credit Agricole’un hesapları tutar ve emtia piyasası 10 yılda bu denli değer kazanırsa hammade ve metal konusunda dışa bağımlı olan Türkiye'yi zor günlerin beklediği ortaya çıkıyor. Bununla birlikte petrol fiyatlarında yaşanacak öngörülen artış Türkiye'nin enerji faturasını da dudak uçuklatacak miktarlara çıkartacaktır.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler