FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Carry trade rüzgarı

**Japonya Merkez Bankası'nın pahalı yene müdahale hızı carry trade'in geleceğini belirleyecek.

**

Avustralya'daki seçim belirsizliği ile Japonya Merkez Bankası'nın pahalı yene müdahale hızı carry trade'in geleceğini belirleyecek. Çin'in maliye politikalarını sıkılaştırması Avustralya Dolarını dolaylı olarak olumsuz etkileyebilir. Türk Lirası, Brezilya Reali ve Güney Afrika Randı carry trade'cilerin en fazla para yatırdıkları alanların başında.

Japonya'da hükümeti kura müdahale noktasına getiren aşırı değerli Japon Yeni ile Avustralya seçimleri sonrası yaşanan siyasi belirsizlik ortamı nedeniyle dibe vuran Avustralya Doları carry trade rüzgârı estirdi. Geçen hafta sonunda gerçekleştirilen erken genel seçimlerde sandıktan çıkan koalisyon ihtimali ile Avustralya Doları dün sabah saatlerinde dolar karşısında 0,8833'ü görerek bir ayın en düşük seviyesine indi. Bu ay içinde 85,6 seviyesi ile dolar karşısında son 15 yılın zirvesine çıkan Japon Yeni'ne ise ihracatçı cephesinde müdahale baskısı artıyor. Son olarak dün Başbakan Naoto Kan ile Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Akira Shirakawa telefonda hem yenin hem de ekonominin durumunu görüştü. Ancak toplantıdan yene müdahale yönünde acil bir karar çıkmadı. RBC Capital Markets uzmanları ise BoJ'un yene müdahelesi ihtimali için 1'e 4 veriyor. Yani yenin merkez müdahalesi ile değerinin düşürülmesi ihtimali şimdilik yüzde 25.
Tüm bu gelişmeler ise tek bir tarafın işine yarayacak gibi görünüyor; o da yüksek faizleri ile carry trade (düşük faizle borçlanıp yüksek faizli yatırım) işlemlerinin aktığı gelişen piyasalar. Uzmanlara göre Avustralya'daki siyasi belirsizlik en az bir hafta daha devam edecek. Yani Avustralya Doları bir hafta boyunca diken üstünde olacak ve kan kaybedebilecek. Bu da Avustralya Doları ile yapılan borçlanmaların maliyetini düşürür, carry trade hareketleri hızlanabilir. Bu noktada carry trade rüzgarının hızını belirleyici faktör ise Japonya ve Çin olacak.

Çin'in maliye politikası
Japonya'da ihracatlar pahalı yenin de etkisiyle dibi boyladı. İhracatçının baskısı artar ve BoJ, yeni beklenenden önce devalüe etmek zorunda kalırsa yatırımcının ucuz yenle borçlanmak için iştahı artar, carry trade daha da hızlanır. Çin ise bu carry trade hikayesinin arka plandaki belirleyici ismi olacak gibi görünüyor. Avustralya'nın en büyük ticari ortağı olan Çin'in gevşek maliye politikasında frene asılmaya başlaması yine Avustralya Doları için aşağı yönlü baskı oluşturabilir. Çin'in emlak sektörünü soğutmak adına mali teşviklerini geri çekmesi ülke ekonomisi genelinde durgunluk getirir, bu da Avustralyalı ihracatçıların elini kolunu bağlar. Avustralya Doları ise kan kaybeder.

Yatırımcı için TL çekici
Avustralya Doları ve Japon Yeni'ndeki olası kan kayıpları ise gelişen piyasalara yarar. Bu ülkelerin başında da Türkiye var. Nitekim geçtiğimiz haftalarda yatırım bankası RBC Capital Markets'in yayımladığı araştırmaya göre son dönemde yatırımcı carry trade ile yaptığı borçlanmaları en çok Güney Afrika Randı, Brezilya Reali ve Türk Lirası'nda değerlendirdi. İşlemlerde en fazla kullanılan ucuz para birimi ise Kanada Doları oldu.
Avustralya Doları da Japon Yeni de carry trade işlemlerinde en fazla kullanılan para birimlerinin başında geliyor. Son bir yıl içinde Avrupa borç krizi yüzünden eriyen euro da carry trade işlemlerinde kullanılmaya başlamıştı. Son dönemde dolarda yaşanan kan kaybı ve FED'in sıfır faiz politikasının devam etmesi sayesinde dolar carry trade'ini de başlattı. Marttan bu yana yüzde 14 değer kaybeden dolarla borçlanan yatırımcı yüzde 30'a yakın getiri sağladı. Reuters haber ajansına konuşan analistler ise Avustralya Doları'nda bir süre daha kan kaybı bekliyor. Siyasi belirsizliğin yanı sıra orta vadede ülkenin mali durumunun kötüleşme ihtimali olduğunu savunan RBC ekonomistleri, bu nedenle Avustralya Doları'nın ciddi bir belirsizlik sürecine girdiğini savunuyor. Commonwealth Securities'in verilerine göre Avustralya Doları son iki hafta içinde seçim öncesi siyasi belirsizliğe gidileceği endişeleri ile dolar karşısında yüzde 2,8 değer kaybetti.
Gelişmekte olan piyasaların en önemli sıcak para kaynaklarından biri olan carry trade işlemleri, kısaca düşük maliyetli para birimi üzerinden borçlanıp yüksek faizli yerde değerlendirme yapmak anlamına geliyor.

YENE MÜDAHALE GELMEZSE YÜKSELİŞ SÜRER
Avustralya'da halen hükümet oluşturulmuş değil. Dün ilerleyen saatlerde gelen haberlere göre ülkede muhafazakar bir koalisyon olma ihtimali yüksek görünüyor. Bu da beraberinde söz verilen madencilik sektörü vergi muafiyeti projesini harekete geçirebilir. Nitekim dün bu ihtimalleri fiyatlayan yatırımcı Avustralya Doları'nın da sabahki dibinden dolar karişısında 0,8930'a kadar toparlanmasını sağladı. Toparlanmada içecek devi SABMiller'ın ülkenin ünlü içecek üreticisi Foster's Group'u 10.9 milyar dolara satı alacağı haberleri de etkili oldu. ABD'den gelen kötü istihdam, ev satışları ve büyüme verilerinin ardından küresel ekonominin yavaşladığını fiyatlamaya başlayan yatırımcının sığınaklarından biri de Japon Yeni oldu. Eurodan kaçan yene sığındı, dün yen euro karşısında son 7 haftanın en yüksek seviyesine fırladı. Aynı şekilde dolar da yen karşısında kan kaybetti ve 85,35 yen seviyesi ile bu ay başında gördüğü 1995 yılından bu yanaki dibine yeniden yaklaştı. BoJ'un müdahale etmemesi durumunda yenin kademeli olarak yükselerek dolar karşısında 84 yen seviyesine çıkacağı da öngörüler arasında.
(REFERANS)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler