FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Faizler %1'in altına inmeli

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, mortgage (tutsat) uygulaması için kredi faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesinde yarar olduğunu bildirdi.

Cansızlar, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen ''Gayrimenkul Piyasasında Yeni Perspektifler'' konulu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, tutsat (mortgage) ile ilgili tasarının Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçtiğini, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'den aldığı bilgiye göre de birkaç haftaya kadar Meclis Genel Kurulu'nda ele alınabileceğini kaydetti.

Tasarının yasalaşmasının ardından, bir takım düzenlemelere ihtiyaç duyulacağını ifade eden Cansızlar, özellikle BDDK, Hazine, Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası gibi kurumların çalışmalarının olacağını anlattı.

Yasanın uygulanabilmesi açısından, ülkedeki ekonomik istikrarın önemine işaret eden Doğan Cansızlar, Türkiye'nin de uzun yıllar sonra böyle bir istikrar yakaladığı için bunu sürdürmesinin şart olduğunu dile getirdi.

Piyasalardaki gelişmelere de değinen Cansızlar, tutsat uygulaması için kredi faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesinde yarar bulunduğunun altını çizdi.

Sadece Türkiye'de değil, bütün dünya piyasalarında dalgalanmaların yaşandığını belirten Cansızlar, Türkiye'deki hareketlenmenin ise biraz sert olduğunu dile getirdi.

Bu hareketlenmenin konut piyasasını negatif yönde etkilediğini ifade eden Cansızlar, konut fiyatlarının da yüksek talep nedeniyle çok fazla arttığına işaret etti.

Doğan Cansızlar, orta vadede konut arzının talebe cevap vermesiyle fiyatların dengelenebileceğini belirtti.

2005 yılında konut kredisi miktarının dikkat çekici boyutta artış göstererek yıl sonu itibariyle 12,5 milyar YTL'ye yükseldiğini bildiren Cansızlar, bu yılın nisan ayı itibariyle bu rakamın 18 milyar 383 milyon YTL seviyesine ulaştığını kaydetti.

Doğan Cansızlar, sistemin hayata geçmesiyle birlikte bu rakamların daha da yüksek seviyeler çıkmasını beklediklerini söyledi.

Mortgage sistemiyle birlikte yeni iş sahalarının da ortaya çıkacağını ve istihdama olumlu katkı yapacağının altını çizen Cansızlar, özellikle inşaat, sigortacılık ve değerleme alanlarında yaşanacak yeni açılımlara değindi.

Konuşmasının sonunda Cansızlar'a İstanbul Üniversitesi tarafından bir plaket verildi.

Express


En Çok Aranan Haberler