FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FED olumlu etkiledi

FED’in faiz indirimi beklentisinin gerek yurtiçi gerekse yurtdışı piyasalarda güçlenmeye başlamasıyla dün alıcılı seyir izleyen piyasalarda keskin yükselişler dikkat çekti.

Bu yükselişte endeks 48,000 puan direncine dayanırken, bileşik faizlerde %18,30’ların altı test edildi, döviz piyasasında ise dolar yeniden 1,33 YTL seviyesine geri çekilme yaşandı.

Japon yeni/dolar paritesinde 115 seviyesi aşılırken, volatilite endeksinin %9’luk kayıpla 22,89 seviyesinden kapanış yaşadığını gördük. Dış piyasalarda konut sektörüne yönelik son bir aydır yaşanan çalkantılı seyir, global merkez bankalarının tedbirleriyle aşılmaya çalışılıyor.

Özellikle son gelişmeler ve açıklamalar FED’in son silahı olan faiz indirimine gideceği beklentisini kuvvetlendirmiş durumda. Bu da kısa vadede piyasaları olumlu etkilemeye devam ediyor. Dün bu beklentiyle dış piyasalarda olumlu kapanışlar görüldü. Bugün bunun etkisiyle keskin yukarı yönlü açılış beklediğimiz endekste, önemli direnç seviyelerine yönelim yeniden görülebilir.

Bu durumda ilk olarak 100 günlük ortalama olan 47,500, ardından bollinger bandın ara direnç seviyesi olan 48,600 dirençleri hedef alınabilir. Bu seviyelerin hacimli kırılım kaydedilmesi ve olumlu görünümü bozacak gelişme yaşanmaması durumunda ise yukarı yönlü direnç arayışları devam edebilir. Geri çekilmelerde ise 47,500 seviyesinin destek alınmaya çalışacağını beklemekteyiz.

Aşağısında ise 46,100 desteği bulunmakta. Ancak dış piyasalardaki gelişmeler gün içinde izlenmeye devam edecektir. Bu nedenle kredi problemiyle ilgili yaşanabilecek olası olumsuz haber akışında sert satışların yaşanabileceği riski halen devam ettiği unutulmamalıdır.

BONO-DÖVİZ:

ABD piyasalarında başlayan düzelmenin yansıması ile bono faizleri %18.20 bileşiklere kadar geriledi. FED’in faiz indirme olasılığının artması ile dünya piyasaları giderek olumluya dönmesi halinde bonoların %18 bileşiklerin altına inme olasılığı varsa da kredi problemi ile ilgili yeni olumsuz gelişmeler gündeme gelirse sert bir yükseliş yaşanma riski hala devam ediyor.

Yabancı yatırımcıların satışlarının artması ile dolar 1.33 YTL seviyesine kadar geriledi. Dış piyasalardaki olumlu hava devam ederse kısa sürede 1.30 YTL seviyesi görülebilir. Ancak cari açık, kredi piyasasındaki dünya çapında olumsuz hava tamamen bitmeden dövizin daha aşağı seviyelerde kalıcı olunmasını engelleyecek gibi görünüyor.

23/08/2007 09.00

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler