FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gümüş ve paladyum, altını solladı

Son işlem gününde FED Başkanı Bernanke’nin, 600 milyar dolarlık tahvil alımının gerekliliğini ortaya koyan konuşması ile desteklenen parasal genişleme programı doları, Euro karşısında tekrar zayıflatarak 1.3732 pariteye kadar taşırken, altın 1363.dolar/onsu test etti.

Sonrasında gelen kar satışları ile parite haftayı 1.3671’den kapatırken dolar, Euro karşısında yüzde 0.18 oranında değer kazandı. Altın, 1353.57 dolar/ons kapanışla haftalık bazda, yüzde 1.10 oranında değer kaybederken, dolardaki gevşemeyi alım fırsatına çeviren gümüş ve paladyum altından ayrışarak haftayı yüzde 4.49 ve 3.53’ lük kazançla kapattı.

Diğer taraftan yükselen enflasyon ile ekonomisini soğumaya bırakan Çin, özellikle temel metal fiyatlarının tamamının değer kaybetmesinde etkili olurken, küresel borsa endeksleri karışık bir seyir gösterdi.

Altının yükseliş trendi son haftalarda güçlenen dolarla birlikte yavaşlarken, bant aralığı da daralmakta yani, fiyatta bir sıkışma yaşanmakta.

Piyasaların seyri hakkında endişe duyan yatırımcıların kararsızlığı, fiyatlarda hem sıkışmaya hem de strese neden olmakta. Fiyatlarda kırılmaya neden olacak bu durum, yeni destek ve direnç seviyeleri demek. Altın, 1.35-1.39 bandının dışına taşan parite ile 1300 ve 1400.dolar/ons bandını kırmaya zorlanacak ve yeni seviyelerini oluşturacaktır.

Bugün itibariyle ABD’den Chicago Fed Aktivite endeksi, Euro Bölgesi’nden tüketici güveni ve Merkez Bankası başkanı Trichet’in konuşması piyasaların takibinde olacak.

(Troy Kıymetli Madenler)

Express


En Çok Aranan Haberler