FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kripto para nasıl çekilir? Kripto paraya el konur mu?

Ethereum, Bitcoin ve Dogecoin gibi pek çok kripto para biriminin günümüzde milyonlarca kullanıcıyla buluştuğu bilinir. Bu nedenle kripto paraların banka hesaplarına hangi platformlar üzerinden aktarılabildiği hakkında bilgi sunulmalıdır. Kripto para piyasasına yeni giriş yapan kişiler ise bu kıymetler için KDV ödenip ödenmediğini sorgular. Bu para birimlerinin devletler tarafından nasıl konumlandırıldığı incelendiği zaman ise kripto paraların hukuki işlemlere konu olup olmadığı açıklanabilir.

Kripto para nasıl çekilir? Kripto paraya el konur mu?

Kripto para birimlerini hem bir ödeme sistemi olarak kullanan hem de yatırım aracı olarak gören kişiler mevcuttur. Bu da söz edilen dijital para birimlerinin Türk Lirası gibi para birimlerine dönüştürülerek banka hesaplarına nasıl aktarılabildiğinin araştırılmasını beraberinde getirir. Kripto para sisteminin işleyişi göz önünde bulundurulduğu takdirde sanal cüzdanlarla nasıl alım satım işlemi yapılabildiği anlaşılır kılınabilir. Buna ek olarak kripto para sistemine adım atmayı planlayan kişilere bu dijital paralar için KDV ödenip ödenmediği de açıklanmalıdır. Bu konuda açıklama yapılırken de kripto paraların menkul kıymet veya emtia olarak ele alınıp alınmadığı belirtilmelidir.

Kripto para nasıl çekilir?

Kripto para birimlerini bir ödeme sistemi olarak benimseyen veya yatırım amaçlı olarak tercih eden kişiler alım satım işlemlerine yönelik olan çeşitli detayları araştırır. Bu detaylar arasında ön plana çıkan husus ise kripto paranın hesaplardan nasıl çekildiğidir. Kripto para çekme işleminin nasıl gerçekleştirildiğini merak eden kişilere ilk olarak dijital ödeme sisteminin işleyişi hatırlatılmalıdır.

Kripto para sistemine hangi amaçla adım atılacak olursa olsun sanal cüzdan oluşturulması mühimdir. Nitekim bu sanal cüzdanlar sayesinde farklı kripto para birimlerinin alım satım işlemleri yürütülebilir. Dolayısıyla kripto para çekme işleminde de Binance gibi çeşitli platformlara başvurulması gerekir. Türkiye'de kripto para alım satım işlemlerinin yürütülebildiği platformlarda temel olarak takip edilen adımlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • İlk olarak kripto para çekme işleminin gerçekleştirileceği platformun web sitesine veya mobil uygulamasına giriş yapılmalıdır.
  • Sanal cüzdanın bulunduğu platformdaki hesaba giriş yapıldıktan sonra profil sekmesine erişim sağlanmalıdır.
  • Profil kısmında bulunan cüzdan yazısına tıklandıktan sonra para çekme/ yatırma butonlarına erişilebilir.
  • Para yatırma ekranına geçiş yapan kişiler bu kısımda TRY yani Türk Lirası seçeneğini tercih edebilir.
  • Bu seçimin yapılmasıyla birlikte paranın aktarılacağı banka seçilmelidir.
  • Banka seçimini de yapanlar kripto paralarını kolaylıkla havale veya EFT yöntemiyle Türk Lirası olarak hesaplarına aktarabilir.

Kripto paraya el konulur mu?

Günümüzde popülerleşmeye devam eden dijital ödeme sisteminde kripto para birimlerinin çeşitlenmeyi sürdürdüğü görülür. Dolayısıyla herhangi bir haciz işleminde kişinin sahip olduğu kripto paralara el konulup konulmadığı da araştırma konusu olur. Bu konuya yönelik olarak bilgi aktarılırken öncelikle kripto paraların büyük bir bölümünün herhangi bir merkeze veya ulusa bağlı olmadığı hatırlatılmalıdır. Yani kripto para sisteminde blockchain olarak adlandırılan bir yöntemin işlediği söylenmelidir. Dolayısıyla kripto paralar birçok ülke tarafından günümüzde tam anlamıyla belirli bir statüye konulmamıştır. Bu da kripto paralara herhangi bir haciz işlemi söz konusu olduğu takdirde el konulmamasını beraberinde getirir.

Türkiye'de kripto para sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte bu dijital kıymetlere yönelik çeşitli düzenlemeler yapılmaya başlanmıştır. Bunlar arasında kripto paraların miras olarak bırakılmasını mümkün kılan düzenlemeler mevcuttur. Dolayısıyla günümüzde kripto para piyasasında yatırımı bulunan kişilerin bu yatırımları miras olarak bırakabildikleri söylenmelidir. Ancak kripto paraların menkul kıymet olarak alım satım işlemlerinde kullanılacağı ya da emtia şeklinde ele alınacağı hakkında herhangi bir düzenleme yoktur. Bu da kripto para borsasında bulunan yatırımlara haciz işlemi uygulanmamasının temel sebebidir.

Türk kripto para borsalarında bulunan yatırımlar ise gerekli görüldüğü takdirde devlet tarafından incelemeye alınabilir. Dolayısıyla haciz işlemine konu olan borçlunun Türk kripto para borsasındaki yatırımlarının belirli bir kısmına el konulması söz konusu olabilir.

Kriptodan kazanılan paranın vergisi var mı?

Kripto paraların Türkiye'de henüz gerçek para birimleri gibi ele alınmadığı ve menkul kıymet sayılmadığı görülür. Ancak kripto para birimlerinin bir emtia olarak nitelendirildiği örnekler mevcuttur. Bu gibi durumlarda 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince kripto para birimleriyle yapılan çeşitli işlemlerde KDV ödenmesi gerekli görülebilir. Dolayısıyla kripto para birimlerinin alım-satım işlemleri yapılırken KDV oranının hesaplanıp kaydedilmesi gerekir. Bu işlem ise genellikle Türkiye'de yasal olarak kullanılabilen kripto para alım satım platformları kapsamında tamamlanır. Bununla birlikte kripto para madenciliği yapan kişilerin de muhasebe kaydı düzenlemeleri beklenir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler