FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası, döviz alımında frene bastı

TCMB, döviz alım ihalelerinde alımı yapılacak tutarı 45 milyon dolara indirdi. Konuya ilişkin olarak kurumdan yapılan açıklama şöyle;

[

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANLIK İZLEYİN](https://finans.mynet.com/doviz/)

"Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca dalgalı kur rejiminin temel ilkeleri ve işleyiş biçimi ile çelişmeyecek şekilde döviz rezerv seviyesini artırmak amacıyla döviz alım ihaleleri düzenlenmektedir. Merkez Bankası'nın 18 Aralık 2007 tarihli "2008 Yılında Para ve Kur Politikası" başlıklı basın duyurusunda da belirtildiği üzere, 2008 yılında döviz alım ihalelerinde alımı yapılacak tutar günlük 30 milyon ABD doları ihale ve 60 milyon ABD doları opsiyon olmak üzere en fazla 90 milyon ABD doları olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, söz konusu duyuruda döviz arzına ilişkin gelişmelerin yakından takip edileceği ve öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda günlük ihale ve/veya opsiyon tutarlarında önceden duyurularak değişiklik yapılabileceği açıklanmıştır.

Nitekim, son dönemde gelişmiş ülke ekonomilerinde durgunluk yaşanabileceğine ilişkin beklentilerin artmasıyla, diğer gelişen ülke piyasalarında olduğu gibi ülkemiz döviz piyasalarında da oynaklığın arttığı gözlenmektedir. Bu nedenle, 10 Mart 2008 tarihinden itibaren günlük döviz alım ihalelerinde alımı yapılacak tutar 15 milyon ABD doları ihale ve 30 milyon ABD doları opsiyon olmak üzere en fazla 45 milyon ABD dolarına düşürülmüştür.

Daha önceki duyurumuzda da vurgulandığı üzere, önümüzdeki dönemde de döviz arzına ilişkin gelişmelere bağlı olarak günlük ihale ve/veya opsiyon tutarlarında önceden duyurularak her iki yönde de değişiklik yapılabileceği gibi, gerek duyulursa ihalelere kısa ya da uzun süreli olarak ara verilebilecektir."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler