FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar kritik haftaya nasıl başladı?

Selçuk Altun
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, 12 puan düşüşle 52 bin 220 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.02 oranında değer kaybetti.

Piyasalar yoğun haftaya sakin başladı.

Uzmanlar, İMKB'nin bugünü 51.800 - 51.400 aralığında tutunma çabasıyla geçirmesini bekliyor. Endekste, 53 bin seviyesinin hacim desteğiyle aşıldığı görülmeden yeni alım yapılmaması gerektiği düşünülüyor.

Buna karşın, kısa vadede yurtdışının zayıflığı İMKB’de de hissedilebilir. Yurtdışı piyasalarda oluşabilecek olumsuzlukta ise satışların hızlanacağı gözardı edilmemeli.

Bu hafta merkez bankalarının kararları izlenecek. Yarın FED, Perşembe akşamı da TCMB faiz kararlarını açıklayacak. FED’in faiz arttırımı yapması beklenmese de 12 aydır ilk kez son FOMC toplantısında bir üyenin faiz arttırılması yönünde fikir bildirmesi dikkat çekiciydi. Bu nedenle yarın akşamki toplantıdan çıkacak mesajlar önemli.

Bugün piyasalar açısından önemli diğer konu ise, AB Maliye Bakanları toplantısı olacak.

Bugün İzlenecek Datalar
12:00-Euro Bölgesi 4. çeyrek istihdam
14:30-ABD Mart ayı Empire States imalat endeksi
15:00-ABD Ocak ayı toplam net sermaye hareketleri
15:15-ABD Şubat ayı sanayi üretimi
15:15-ABD Şubat ayı kapasite kullanımı
19:00-ABD Mart ayı NAHB konut piyasası endeksi

ABD ve Kanada’da yaz saati uygulaması bugün başlıyor. Saatler 1 saat ileri alındığı için bugünden itibaren, Türkiye’de 28 Mart'ta yaz saati uygulmasına geçene kadar, ABD borsası Türkiye saati ile 15:30'da açılacak 22:00'de kapanacaktır.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

PARA PİYASALARINDA SON DURUM
Uzmanlar, yarın akşam toplanacak FED’in parasal sıkılaşma adımlarını hızlandırması sonucu, doların destek bulabileceğini ve piyasalara satış gelmesine neden olabileceğini belirtiyor.

Bu sabah Asya'da Çin'in sıkılaşma söylemleri ile gerileyen emtia ve hisse senedi piyasalarının, FED ile aşağı yönlü ivmesini artırdığını görebiliriz.

Geçtiğimiz hafta zayıf kalan dolarda bu sabah itibariyle kısmi bir dengelenme görülüyor. Bununla beraber kısa vade için yön belirlemeye çalışan doların, FED sonrası yönünü netleştirebileceği ifade ediliyor.

Euro/dolar paritesi ise, geçen haftaki gerginlikler sonrasında bu hafta bir miktar Euro lehine bir görüntü sergiliyor. Buna karşın, parite 1.35 - 1.37 bandında yatay görünümü sürdürüyor. Sabah ilk saatlerde parite 1.3741 seviyelerinde bulunuyor.

Bankalar arasında ise dolar/TL kotasyonları sabah ilk işlemlerde 1.5290 seviyelerinde. Dolar, yurtdışındaki değer kaybının da desteğiyle haftaya 1.53 seviyesinin altında başladı.

Uzmanlar, tekrar 1.53 seviyesinin üzerine çıkmayı başaramaz ise doların 1.50 seviyelerindeki 200 günlük ortalamaya doğru sert bir düşüş yapabileceğini kaydediyor.

İstanbul serbest piyasada ise, dolar 1.5300, avro 2.1020 liradan haftaya başladı. Kapalıçarşı'da 1.5250 liradan alınan dolar 1.5300 liradan satılıyor. 2.0970 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2.1020 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 1,5280 lira, avronun satış fiyatı ise 2,1010 lira olmuştu.

Diğer yandan kısa vadeli yükselen trend seviyesinin altına dün kaysa da dolar 1.53 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam ederse 1.55'e bir hamle yapma olasılığı bulunuyor. Ancak 1.55 geçilmedikçe yukarı yönde hareket kalıcı olarak başladı denemez. 1.55'in geçilmesi doları hızla 1.59 - 1.60 seviyesine taşıyabilecek güçte olacak.

Sabah ilk işlem saatlerinde en yakın vadeli NYMEX kontratında petrol fiyatı 80.75 dolar, altının onsu 1105.97 dolar seviyesinde bulunuyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

DIŞ BORSALARDA SON DURUM
Bankacılık sektöründe finansal denetim reform olmayacağına dair beklentiler ve ekonomik toparlanmanın süreceğine dair güven ABD borsa endekslerinin geçen hafta yükselerek kapanmasına neden oldu.

ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq cuma günü yüzde 0.03, S&P 500 yüzde 0.02 değer kaybetti. Dow Jones’ta ise işlemler 10.594 - 10.644 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 0.12 değer artışı ile 10.624 puandan tamamlandı.

Güney Amerika borsalarından Brezilya'da yüzde 0.78 değer kaybı, Arjantin'de yüzde 1.19 değer artışı vardı.

Bu sabah Asya borsalarında Çin’in faiz arttırımı yapabileceğine dair tedirginliğin etkisiyle genel olarak satış ağırlığının hakim olması dikkat çekiyor.

Buna rağmen, Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, kapanışta değer kazandı. Nikkei Endeksi, 0,72 puan (yüzde 0,01) değer kazanarak 10,751.98 puandan kapandı.

Avrupa borsalarından Almanya'da cuma günü yüzde 0.28 İngiltere'de yüzde 0.15 değer artışı, Fransa'da yüzde 0.04 değer kaybı oldu.

Avrupa borsalarının yeni haftaya bir miktar düşüşle başlamaları bekleniyor.

Bugün piyasalar, Yunanistan'ın mali problemlerinin çözümünün de gündeme geleceği Avrupa Birliği maliye bakanları toplantısını takip edecekler.

IG Markets analistleri FTSE 100'ün 4, Dax'ın 7 ve Cac-40'ın 12 puan kayıpla açılacağını tahmin ediyorlar.

Analistler, Çin Başbakanı'ndan gelen global ikili dip resesyon riski bulunduğu uyarısının da bugün yatırımcıların ihtiyatlı hareket etmesine yol açacağını vurguluyorlar.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler