FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasaların tansiyonu yine yükseldi işte son durum

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda günün ikinci yarısında satıcılı seyir hız kesmeden devam ediyor.

Yurtdışı borsalardaki sert düşüşlerin etkisiyle açılışta yüzde 8,09 oranında düşüşle 28379 puandan açılan ve hızlı düşüşün ardından bir miktar tepki alımı ile karşılaşan endeks, 29100 seviyesine yükselerek, 29000 civarında sıkıştı ve ilk seansı (yüzde 5.99)1849 puan düşüşle 29028 puandan tamamladı.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

İkinci seansta satışlarla 28160 seviyesine kadar gerileyen Bileşik Endeks, burada bir miktar tepki alımı ile karşılaşarak 28250 puanın üzerine çıktı.

Saat 16:00 itibari ile borsa toplamda 2631 puan ekside 28241 puan seviyelerinde seyrediyor. Bu seviye itibari ile borsa günlük bazda yüzde 8.54 değer yitirmiş bulunuyor.

BD'de hazinenin bankalara hisse karşılığında ay sonuna kadar sermaye koyarak ortak olmaya başlayacağı ve geçici süreyle mevduatlara garanti getirilmesinin düşünüldüğüne yönelik haberler, Citigroup ve Wells Fargo arasındaki Wachovia görüşmelerinin sonuçsuz kalması, Morgan Stanley'e ilişkin spekülasyonlar, General Motors'a ilişkin endişeler ABD borsalarında sert düşüş yaşanması ve Dow Jones Endeksi'nin 2003 yılından bu yana ilk kez 9000 puanın altına inmesi İMKB'ye de olumsuz yönde yansıdı.

Piyasalarda G7 zirvesinde kriz karşısında ciddi önlemler alınması beklenirken, koordinasyonun ön plana çıkma eğilimine girmesinin önümüzdeki hafta piyasaları sakinleştirmeye yönelik algılanabileceği ifade ediliyor.

27000 ÖNEMLİ DESTEK

İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Hisse Senedi Bölüm Uzmanı Altuğ Dağ, kredi krizinin derinleşmeye devam ettiğini söyledi.

Altuğ Dağ, faiz indirimlerinin de krize çare olmadığına işaret ederek, "Zaten merkez bankalarından gelen faiz indirimlerinin krize fazla çare olması pek beklenmiyordu. Güven unsurunu tazelemek gerekiyor. Güven unsuru tazelenmeden de düzelmesi zor görünüyor" dedi.

Piyasanın döndüğüne dair temel göstergenin liborlar olacağını ifade ederek, orada düzelme olmadan çok sağlıklı bir dönüş olacağını düşünmediklerini belirten Dağ, şu şekilde konuştu.

"Bizde de 27000 seviyesi önemli destek oluyor. Oraya kadar dış piyasalara bağlı olarak gidebiliriz. ABD Dow Jones Endeksi için 7200 seviyesi önemli. 9200 altında kaldığı sürece, 7200 potansiyeli çok yüksek. Bu sırada bizde de 27000 görülebilir. Bizim gibi piyasalardan bu seviyelerden çok çıkış olma ihtimali yok.

Gelişmekte olan ülkelerden bir miktar çıkış olduğu gözleniyor. Bugün bizden de bazı pozisyon kapamalar ile 30 milyon civarında para çıkışı yaşandı. Piyasa bugün düne göre biraz daha zayıf görünüyor."

DOLAR TEKRAR 1.43 SEVİYELERİNİ AŞTI

Dolar kurunda günün ilk yarısında 1,45 seviyesinin üstündeki hareket 1,4540’da frenlendi. Merkez Bankası’nın oyuna girmesiyle birlikte 1,4160’a kadar gerileme kaydeden dolar kurunda daha sonrasında 1,43 denge seviyesi olarak belirlendi.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

Saat 16:00 itibari ile serbest piyasada 1.4250 YTL'den alınan dolar, 1.4260 YTL seviyesinde seyrediyor.

Uzmanlar, dolar kurunda ABD seansında G7 zirvesinden gelebilecek olan açıklamaların takip edileceğini belirtiyor. Buradan yumuşatıcı tedbirler açıklanması durumunda dolar kurunda 1,40’ın altı gündeme gelebilir. Aksi durumda dolar kuru 1,45’i yeniden deneyebilir.

FAİZLERDE KESKİN YÜKSELİŞ

Tahvil ve Bono Piyasası, uluslararası piyasalardaki olumsuz gelişmelerin etkisiyle yükseldi.

ABD'nin kurtarma paketinin ardından merkez bankalarının koordineli olarak faiz indirim kararı alması da, piyasalardaki endişeleri yatıştırmazken, borsalarda açığa satışların tekrar serbest bırakılmasıyla hız kazanan düşüşler yurtiçinde bono piyasasına da yansıyor.

Bir banka yetkilisi, dünyada bitmeyen türbülans ile birlikte içeride hem faiz hem de kur tarafında ciddi volatilite ve fiyat hareketleri gözlendiğini söyledi.

Yetkili, "Faizde lokallerin düşük işlem hacmiyle beraber, piyasayı ayakta tutma çabasını gözlüyoruz. Ancak özellikle sabit faizli uzun vadeli tahvillerdeki satışlar çok tedirgin edici. Yüksek işlem hacmiyle gerçekleşen bu satışlarla beraber bu tahvillerin faizi gün içinde yüzde 24.00 seviyesini üzerine kadar çıktı" diye konuştu.

Banka yetkilisi, yurtdışı piyasalarda hafta sonunda G7 toplantısından tansiyonu düşürecek bir karar çıkacağına yönelik bir beklenti bulunduğunu, ancak son dönemde alınan tedbirlere rağmen tansiyonun düşmemesinin, piyasada düzeltme yaşanacağına dair umutların giderek azalmasına neden olduğunu kaydetti.

Tedirgin ve geniş banttaki hareketlerin devam etmesinin muhtemel göründüğüne dikkat çeken yetkili, "Dolayısıyla uzun vadeli kağıtlardaki satışı dikkate alınca, yüzde 20.00-21.00 seviyesinin alım seviyesi olduğunu söylemek çok da rasyonel olmayacaktır. Sular duruluna kadar 'bekle-gör' stratejisinin en uygun hareket tarzı olacağını düşünüyorum" dedi.

Tahvil ve Bono Piyasası'nda Pazartesi günü valörlü işlemlerde 13 Ocak 2010 vadeli kağıt şu anda yüzde 0.70 oranında artışla yüzde 21.80 basit, yüzde 21.26 bileşik seviyesinde, 23 Haziran 2010 vadeli kağıt ise şu sıralar yüzde 0.94 oranında artışla, yüzde 22.50 basit, yüzde 21.00 bileşik civarında bulunuyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler