FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tahvil ihalesine dış basından övgü

Hazine'nin TÜFE-endeksli tahvil satışı büyük ilgili gördü. Financial Times gazetesi, tahvil için 25 milyar YTL (18 milyar dolar) talep geldiğine dikkat çekerken tahvil ihracının Türkiye için bir 'kilometre taşı' olduğunu yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Hazine'nin TÜFE-endeksli tahvil ihracının büyük bir ilgi gördüğünü belirterek, 'Türkiye, dün enflasyon-endeksli tahvili için büyük bir talep çekti.

Bu da bu araçların yatırımcıların arasında büyüyen popülaritesine ve yükselen piyasa hükümetlerinin bu tür işlemler yapma kabiliyetine vurgu yapıyor' değerlendirmesini yaptı.

TÜFE-endeksli tahviller için 25 milyar YTL (18 milyar dolar) talep geldiğini kaydeden gazete Türkiye'nin 4.1 milyar YTL kaynak sağladığını, tahvil faizinin ise yüzde 9.72 düzeyinde belirlendiğini kaydetti.

Türkiye'nin 1999 yılından bu yana ilk defa bu tür tahvilleri çıkarmasını bir 'kilometre taşı' olarak nitelendiren gazete, böylece Türkiye'nin lira cinsinden ve daha uzun vadelerle tahvil ihraç ettiğine dikkat çekti.

Financial Times, son yıllarda Brezilya, Meksika, Polonya ve Güney Afrika gibi başka yükselen piyasaların porföylerini çeşitlendirme ve yerel tahvil piyasalarını geliştirme stratejisinin çerçevesinde enflasyon-endeksli tahvilleri çıkarttıklarını anımsattı.

Bu arada, derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings yetkilisi Ed Parker da, tahvil ihracı için 'ilginç bir ihraç' olduğunu belirtirken Barclays Capital'ın yükselen piyasaları stratejisti Koon Chow da 'Türkiye'nin tahvili, genel olarak bulunabilecek en yüksek faiz sağlıyor' ifadesini kullandı.

'ETKİLEYİCİ' GELİŞME

Financial Times 'Eğer lira değer kaybederse daha yüksek enflasyon beklenebilir ancak enflasyon-endeksli tahvil yatırımcıları buna karşı kısmen korur' değerlendirmesini yaptı.

Barclays yetkilisi Matthew Vogel de 'Bu, hem küresel olarak, hem de Türkiye açısından enflasyon-endeksli piyasa için oldukça etkileyici bir gelişme. Belli ki karşılanmayan büyük bir talep var' görüşünü dile getirdi.

Express


En Çok Aranan Haberler