FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Türkiye zayıf halka"

Gelişmekte olan piyasalara son 3 yılda uluslararası piyasalardan giren yüklü miktarda paranın borsaları yükselttiğine dikkat çeken Bloomberg News, küresel ekonomide değişen şartlar nedeniyle bu paranın çıkarak başta Türkiye ve Hindistan olmak üzere gelişmekte olan piyasalara zarar vereceği uyarısında bulundu.

Dünya Gazetesi'nin internet sitesinde alan ve Bloomberg'de Michael R. Sesit imzasıyla 'Hindistan ve Türkiye üzerinde kara bulutlar toplanıyor' başlığıyla yayınlanan makalede, bu iki ülkeye yatırım yapanların geçen 3 yıl içinde yüksek kazanç sağladıklarını, ancak biraz daha kalmaları halinde 'risk' konusunda pahalı bir ders alma ihtimallerinin bulunduğu iddia edildi.

Her iki ülkenin de uluslararası yatırımcıların en favori ülkeleri arasında bulunduğu ifade edilen makalede, hisse senetleri hızla yükseldiği için ikisinin de genişleyen cari açıkları ve diğer göstergelerinin gözardı edildiğinin altı çizildi.

Geçen yıl Morgan Stanley Capital International Indexes'a göre Hindistan borsasının dolar bazında yüzde 64, Türkiye'nin de yüzde 73 değer kazandığı belirtilirken, endeksin ise yüzde 42 yükseldiği, 2003'ten bu yana ise Hindistan'ın yüzde 280, Türkiye'nin de yüzde 536 yükseldiği, buna bağlı olarak da piyasanın pahalı hale geldiği hatırlatıldı.

Küresel kredilerde düşük faiz oranları döneminin sona ermesinin Türk ve Hint borsalarına karşı en büyük tehdit olduğu anlatılan yazıda, ABD ve AB'de faizlerin yükselişe geçtiği, Japonya'nın ise yıllardır süren deflasyonla savaşını bitirmeye hazırlandığı bildirildi.

Küresel ekonomi politikalarında böyle bir değişikliğin ilk önce gelişmekte olan piyasalara zarar vereceği ileri sürülen makalede, New York'taki Bank of America'nın sermaye yönetim bölümünün bu ay hazırladığı bir notla müşterilerine 'Türkiye gelişmekte olan piyasalar zincirindeki zayıf halka' uyarısı yaptığı kaydedildi. Makaleye göre Morgan Stanley analiz uzmanları da müşterilerine 'Hindistan'dan çıkın' uyarısında bulundu.

Türkiye'nin düşen enflasyon ve AB ile müzakerelere başlama gibi çekici taraflarına dikkat çeken makale, öte yandan gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 6'sını aşan cari açığının ABD ile yarıştığını hatırlattı.

Bloomberg'e bilgi veren uzmanlar, mevcut gelişmekte olan piyasalar ortamının çok fazla yabancı paranın girdiği 'klasik bir balon' olduğunu ileri sürerlerken, "Likidite çekilince, genellikle duvardaki en zayıf tuğlalar dökülür" diye konuştular.

Express


En Çok Aranan Haberler