FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Üç dev gayrimenkul rekor fiyata satışta

**İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hyatt Regency ve Swiss Otel’in arsasını, TOKİ ise Ali Sami Yen Stadı’nın arsasını satışa çıkarıyor.

**

İstanbul’un merkezi lokasyonlarında bulunan üç dev gayrimenkul satılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Swiss Otel ve Hyatt Regency’nin arsası, TOKİ ise Ali Sami Yen Stadyumu için ihaleye çıkacak.

Swiss Otel’in satışı için teklifler 14 Nisan’da alınıyor. Otelin arsası ve binası için 460 milyon lira tahmini bedel isteniyor.

[

DOĞUŞTAN HYATT ÖPÜCÜĞÜ](http://finans.mynet.com/haber/AnaSayfaHaberler/31Mart2010/O1270034538770/0/Dogus-tan-Hyatt-opucugu)

Bugün ihalesi yapılacak Hyatt Regency ise istenen tahmini bedel 207 milyon lira. 16 Nisan’da açık artırmayla satılacak Ali Sami Yen arsası için 407 milyon 25 bin lira muhammen bedel belirlendi.

Tüm haklarıyla satılıyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Beşiktaş’taki 5 yıldızlı Swiss Otel tüm haklarıyla birlikte satılacak. Satışa çıkarılan The Bosphorus Swissotel 74 pafta, 684 adada 1, 2 ve 4 parseller üzerinde.

Swissotel’in bu üç parseldeki toplam arsa büyüklüğü 72 bin 422 metrekare, inşaat alanı ise 63 bin 928 metrekare. Arsanın üzerinde bulunan The Bosphorus Swissotel 600 oda kapasiteli.

Hyatt Otel ihalesi bugün
Otele biçilen geçici teminat ise 13 milyon 800 TL. Otelin satış ihalesi kapalı teklif usulüyle gerçekleşecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın satışa çıkardığı diğer otel ise Hyatt Regency Oteli. İBB Hyatt Regency Oteli’nin arsasını ve üzerinde bulunan 5 yıldızlı oteli, arsa üzerindeki mükellefiyetleri ve hakları birlikte satacak.

Hyatt Regency Oteli 14 bin 793 metrekare arsa üzerinde ve 44 bin 4 metrekare inşaat alanına sahip. Hyatt Regency Oteli’nde 360 oda bulunuyor. İhale kapalı zarf usulü ile bugün saat 12.00’de yapılacak. Saat 11.30’a kadar teklif verilebilecek.

İBB her iki otelin ihalesini de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın Saraçhanedeki Encümen Salonu’nda gerçekleştirecek.
Bu arada, TOKİ 16 Nisan’da ihaleye çıkaracağı Ali Sami Yen Stadı’nın arsasını Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen Avrupa’nın en önemli emlak fuarlarından biri olan MIPIM’de yabancı yatırımcıların dikkatine sunmuştu.

TOKİ?Başkanı Erdoğan Bayraktar, stadın önündeki 10 dönümlük alanın da park yapılacağını, böylece Mecidiyeköy’ün nefes alacağını söylemişti.

Swiss’in 5, Hyatt’ın 7 talibi var
Swiss Otel’in sahibi Hüsnü Özyeğin’e ait Fiba grubu ve Fenerbahçe Kulübü ikinci Başkanı Nihat Özdemir’e ait Limak grubu, Remax Gayrimenkul, Güzel Oteller Turizm, Bomonti Uluslararası Kongre Turizm Swiss Otel için şartname aldı.

Hyatt Regency Oteli için de Limak İnşaat, Remax Gayrimenkul, Güzel Oteller, Bomonti Uluslararası Kongre Turizm, Özbek İnşaat, Amplio İstanbul Otel Yatırım ve Göktrans Turizm olmak üzere 7 talipli şartname şartname aldı. 380 odalı otelin sahibi Doğuş grubunun ise henüz atağa geçmediği belirtildi.

TOKİ, nisanda ihaleye çıkıyor
TOKİ, daha önce Seyrantepe Spor Kompleksi projesi ile birlikte değerlendirdiği Ali Sami Yen Stadı’nın arazisini, Seyrantepe’de yaşanan gelişmelerden sonra, şimdi tek başına ihaleye çıkarıyor.

TOKİ, Ali Sami Yen Stadı’nın arazisinin satışı için, 16 Nisan’da açık artırma yapacak. Arsa için 407 milyon 25 bin lira muhammen bedel belirlendi.

TOKİ’den verilen bilgiye göre, İstanbul-Şişli’de bulunan 34 bin 640,43 metre kare yüzölçümlü, 1199 ada 384 parsel numaralı Ali Sami Yen Stadyumu arsası, 16 Nisan Cuma günü, saat 14.30’da, 407 milyon 25 bin lira peşin muhammen bedel üzerinden, açık artırmayla satışa çıkarılacak. İhale, TOKİ’nin Bilkent’teki merkezinde bulunan konferans salonunda yapılacak. Açık artırma sonucunda en yüksek teklifi veren istekli, taşınmazı vadeli almak isterse yüzde 20’si peşin 48 ay vade ile ödeme yapabilecek. Arsa satışı, yüzde 18 KDV’den muaf olacak.
İhaleye ilişkin broşür, katalog, şartname, sözleşme gibi bilgi ve belgeleri TOKİ’den alınabilir.

DIK ve Timur Gayrimenkul’den 5 yılda 2 milyar Euro yatırım
Altyapı sektöründe faaliyet gösteren ve son 10 yılda 6 milyar Euro’luk fon yöneten Berlin merkezli DIK (Deutsche Infrastruktur Kapital) ile Timur Gayrimenkul ortaklık kurdu. Timur Gayrimenkul Genel Müdürü Erden Timur, bu yeni ortaklığın Türk gayrimenkul sektörü için önem taşıdığını ve gayrimenkul projelerine 5 yıl içinde 2 milyar Euro yatırılacağını söyledi.

Erden Timur, DIK Türkiye ile birlikte konut, ofis ve bu projeler kapsamında perakende satış alanları ve otopark yatırımları gerçekleştireceklerini belirtti. Timur, “Türk gayrimenkul sektöründen farklı olarak bu yeni ortaklıkla projeleri şirketin fonlarıyla finanse etmek ciddi anlamda zaman ve maliyet avantajı sağlıyor. Bu avantaj, hem proje şirketine hem de yatırımcıya yansıyacak. Bu ortaklıkla birlikte projenin yüzde 65’lik kısmını şirket kendi fonlarıyla gerçekleştirmiş olacak” diye konuştu.

25 yıllık tecrübeye sahip
DIK Kurumsal Finans ve İş Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Selim Kuzu da şirketlerinin altyapı sektöründe dünyadaki sayılı firmalar arasında yer aldığına dikkat çekerek, teknik alt yapı, deniz altyapısı ve gayrimenkul geliştirme alanında 25 yıla dayanan tecrübelerinin olduğunu söyledi.

Kuzu, “Gelişmekte olan ülkelerde büyük ölçekte sermaye piyasalarından bağımsız gelişen reel ekonomi projelerine yatırım yapıyoruz. Türk gayrimenkul piyasasının geleceğine yürekten inanıyoruz. Bu inanç doğrultusunda, Timur Gayrimenkul ile kurduğumuz ortaklığın da gücüyle Türkiye’de gayrimenkul alanında ilerlemeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

DIK Global Pazar Araştırmaları Direktörü John B. Marshall ise tüm ülkelerde olduğu gibi Türk pazarına girmeden önce iki yıl süren ve 10 milyon Euro’yu bulan bir araştırma yaptıklarını belirterek, “Çalışmalarımız bize karlı ve güvenli ülke ve sektörler konusunda yardımcı oluyor. 2002 yılından beri Türkiye’yi yatırım ülkesi olarak görüyoruz” dedi.

İstanbul’da nüfus 2015’te 14 milyon 590 bin olacak
İstanbul nüfusu 2015 yılında 14 milyon 590 bin, hane halkı sayısı da 4 milyon 90 bin olacak. Hane halkı sayısının 1 milyon 600 bin konut talebi yaratacak gelir gücüne sahip olacak. 2015 yılında oluşacak 2 milyon 186 bin 598 adet konut ihtiyacının 1 milyon 179 bin 788’i hane halkı artışı, 173 bin 250’si yenileme, 183 bin 560’ı deprem, 650 bini ise kentsel dönüşüm kaynaklı olacak. Doğacak
2 milyon 600 bin konut talebinin yüzde 48’si yeni ihtiyaç, yüzde 46’sı yenileme kaynaklı, yüzde 6’sı ise yatırım amaçlı olacak.

SPK, GYO’lara ilişkin tebliğde değişiklik yaptı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), son dönemde Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin yatırım faaliyetleri ile ilgili maddesinde ortaya çıkan bir takım tereddütleri gidermek için değişikliğe gitti.

“Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliğe göre, portföye alınacak her türlü bina ve benzeri yapılara ilişkin olarak yapı kullanma izninin alınmış ve kat mülkiyetinin tesis edilmiş olması zorunlu olacak.

Söz konusu madde hükmünde geçen kat mülkiyeti zorunluluğu, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının portföyünde yer alan bağımsız bölümlere sahip gayrimenkullerin mülkiyetinin açıkça tespit edilebilmesi ve devrinde herhangi bir sorunla karşılaşılmaması amacıyla getirildi.
SPK’dan yapılan açıklamada, “Bu değişiklikle, mülkiyeti tek başına ya da başka kişilerle birlikte Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları’na ait olan otel, alışveriş merkezi, iş merkezi, hastane, ticari depo, fabrika, ofis binası gibi yapıların, tamamının veya ayrı bölümlerinin yalnızca kira ve benzeri gelir elde etme amacıyla kullanılması halinde anılan yapının, yapı kullanma izninin alınmasını ve tapu senedinde belirtilen niteliğinin taşınmazın mevcut durumuna uygun olmasının kat mülkiyeti tesisiyle ulaşılmak istenen sonuca paralellik arz ettiği düşüncesinden hareketle, anılan hükmün uygulamasına açıklık kazandırılması amaçlanmıştır” denildi.

GÜNÜN PROJESİ
Düşük peşinatlı alternatif arayana
Garage İnşaat’ın Garage Simplicity projesinde yüzde 1 peşinatla konut kredisi kullanmak mümkün. Firma ayrıca, liste fiyatları 102 bin TL ile 448 bin TL arasında değişen konutlarda yüzde 10 indirim uyguluyor.

Projede ödemelerin yüzde 1’lik kısmı peşin olarak yapılıyor. Yüzde 19’u teslim tarihinde yani 30 Eylül 2010’da ödeniyor. Kalan miktar için DD Mortgage’tan 180 ay yüzde 1.05, Türkiye Finans Katılım Bankası’ndan 120 ay yüzde 0.99 faiz oranıyla konut kredisi kullanılabiliyor. 180 ay vadede aylık taksitler 910 TL’den başlıyor. Ayrıca firma kendi bünyesinde ödenen peşinata göre 12 aydan 48 aya kadar vade uygulayabiliyor.
2008 yılında başlanan sitenin inşaatı 30 Eylül 2010’da tamamlanacak. 13 bin 64 metrekare alan üzerine kurulan sitede inşaat alanı 37 bin 776 metrekare. Projede konutların alanları 88 ile 210 metrekare arasında değişiyor. Konut tipleri ise 1+1, 2+1 ve 3+1 olarak çeşitlilik gösteriyor.

Sitenin ortak alanlarında yürüyüş parkuru, çocuk oyun alanları, açık yüzme havuzu, çocuk yüzme havuzu, özel peyzaj uygulamalarıyla tasarlanmış dinlenme alanları, sauna, fitness merkezi ve çok amaçlı salon bulunuyor. 4 katlı binalardan oluşan proje toplam 7 blokta 252 konuttan meydana geliyor.

NEDEN CAZİP?
- Peşinat oranı yüzde 1’den başlıyor.
- Liste fiyatı üzerinden yüzde 10 indirim yapılıyor.
- Proje 4 katlı bloklardan oluşuyor. Az katlı binaları sevenler için ideal.
- Sosyal donatıları satıldığı fiyata göre gayet iyi.

İBB, Perpa arazisi için yeniden satışta
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı, 24 Mart’ta iptal ettiği Perpa’daki arazilerini satışı için 14 Nisan’da yeniden ihale açıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin satışa çıkardığı söz konusu arsa, Şişli Kaptan Paşa Mahallesi, Darülaceze Caddesi Perpa İş Merkezi’nin önündeki otopark alanından ve arkasındaki araziden oluşuyor.

Bu arsalarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 40 ve İstanbul İmar Limited Şirketi’nin de yüzde 5 hissesi var. İmar planlarında merkezi iş alanı ve sosyal alt yapı alanı olarak görünen arsalar 22 bin 850 metrekare ve 12 bin 493 metrekare olmak üzere toplam 35 bin 343 metrekare büyüklükte.

5.7 milyon TL teminat bedeli
Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İmar ile satışa çıkardığı yüzde 40’lık kısma tahmin bedel olarak 169 milyon 219 bin 200 TL+KDV, İstanbul İmar Limited ise yüzde 5 hissesi için 21 milyon 152 bin 400 TL+KDV istiyor. Toplamda istenen tahmin bedel ise 190 milyon 371 bin 600 TL+KDV. Arsanın geçici teminatı ise 5 milyon 711 bin 148 TL olarak belirlendi.

İBB Perpa Ticaret Merkezi tarafından bu arazi üstüne yaptırılması planlanan 40’ar katlı 4 kuledeki hisselerini satışa çıkarmıştı. Bunun üzerine bir açıklama yapan Perpa İş Merkezi A blok malikleri bu satışa karşı çıkmıştı. İBB tarafından yapılan açıklamada ise çarşıdaki A blok maliklerini herhangi bir hak kaybına uğramayacakları ifade edilmişti. (Milliyet)

Express


En Çok Aranan Haberler