FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vestel Beyaz halka açılacak

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, grubun beyaz eşyadaki başarısını halka açılarak sürdürmek istediğini belirterek, ''Nisan ayında Vestel Beyaz'ı halka açacağız'' dedi.

Grubun 2005 yılı konsolide rakamlarının ve geleceğe yönelik hedeflerinin açıklandığı toplantıda konuşan Yüngül, grubun bu yılı 3 milyar avroluk ciro ve 2,3 milyar avroluk yurtdışı satışla kapatmayı amaçladığını bildirerek, ''Net dönem karımızı da 58 milyon avroya çıkarmayı hedefliyoruz'' dedi.

Grup şirketlerinin faaliyetleri hakkında bilgi veren Yüngül, Türk mühendisleri tarafından Intel işbirliğiyle geliştirilen ilk dizüstü bilgisayarların üretimine bu yıl başlandığını ve seri üretim aşamasınagelindiğini kaydetti.

Yüngül, Vestel Dijital'in Türkiye'nin ilk ve tek dizüstü bilgisayar üretim üssü olduğuna işaret ederek, ''Vestel Dijital sadeceTürkiye'nin değil, Avrupa'nın da tek dizüstü bilgisayar üretim merkezi. Bu alanda Avrupa ve bölge için önemli bir üretim üssü haline gelmeyi hedefliyoruz. Ürünlerimizi önümüzdeki aydan itibaren iç pazarasunacağız'' diye konuştu.

''VESTEL BEYAZ HALKA AÇILACAK''

Yüngül, grubun beyaz eşya markası Whirlpool ile iç pazar için satış anlaşması imzaladığını, Vestel'in iç pazarda JVC ile başlayan çoklu marka stratejisinin Whirlpool ile önemli bir dönemece girdiğine dikkat çekerek, Elektrolüks gibi başka büyük markalarla da işbirliği için çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Grubun hedeflerini yeni işbirlikleri ve farklı coğrafyalara açılmak olarak tanımlayan Yüngül, şunları kaydetti:

''Beyaz eşyada hem yurtiçinde hem de yurtdışında önemli bir ivme yakalamayı hedefliyoruz. Büyüme hedeflerimizi üç ana temel üzerine kurduk. Dünya pazarında elektronikte flat panel TV'nin payı artıyor. Doğal olarak biz de elektronikte flat panel TV üretiminin payını artıracağız. Beyaz eşya operasyonumuz ise Avrupa pazarındaki büyümeye paralel olarak artarak devam edecek. Vestel Beyaz'ın beş yıl önceki cirosu sadece 60 milyon dolardı, bugün 600 milyon doları aştı. Şimdi bu başarımızı halka açılarak sürdürmek istiyoruz. Nisan ayında Vestel Beyaz'ı halka açacağız.''

Yüngül, gelecek yıllarda farklı bölgelerdeki ve ülkelerdeki yayılım da Vestel'in gelişmesi ve büyümesi için önemli bir kaynağı olacağını vurgulayarak, bu noktadaki hedeflerinin ilk etapta Rusya ve BDT ülkeleri, ardından da Orta Doğu ve Asya olarak belirlendiğini bildirdi.

RUSYA YATIRIMI

Ömer Yüngül, Rusya'dan başladıkları Vestel markasını Türkiye saat dilimindeki ülkelere yayma çalışmalarına ağırlık vereceklerini belirterek, bu bölgede bulunan yaklaşık 250 milyon nüfusun alım gücünün de hızla arttığını söyledi.

Vestel'in bu durumu çok önceden keşfedip planlarını yaptığını ifade eden Yüngül, şöyle konuştu:

''Üç yıl önce Rusya'dan başladık. Bu ülkede 80 milyon dolarlık yatırım yaparak ilk TV fabrikasını kurduk. Ardından buzdolabı ve çamaşır makinesi fabrikalarında 1 Ocak 2006 itibarı ile üretime başlandı. Geçen yılın son aylarında yanan TV fabrikamızı da yıl içindeyeniden üretime alacağız. Hedefimiz 3 yıl içinde Vestel markalı ürünlerin, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Suriye ve Kıbrıs gibi Türkiye'nin saat dilimindeki tüm ülkelerde önemli pazar payları elde etmesi.''

Rusya'da yanan fabrikanın yerine yenisinin yapılacağını ve bunun için 20 milyon dolarlık bir yatırım öngördüklerini belirten Yüngül, fabrikanın en az 4 ay içinde faaliyete başlayacağını bildirdi.

Yüngül, burada bulunan çamaşır ve buzdolabı fabrikalarının kapasitelerinin de yıl sonuna kadar 500'er bin adete çıkarılmasının hedeflendiğini kaydederek, 2006 yılı için Rusya'daki ciro hedeflerinin 150 milyon dolar olduğunu söyledi.

ORTA VE UZUN VADE HEDEFLERİ

Ömer Yüngül, grubun büyüme stratejisini elektronikte yüksek teknolojili, katma değeri yüksek ürünlere ağırlık vermek, beyaz eşya operasyonunu Avrupa pazarında büyüme olarak sürdürmek ve Türkiye çevresindeki pazarlarda Vestel markalı pazarlama yapmak olarak açıkladı.

Orta vadede iç pazarda paylarını yükseltmeyi, dış pazarda ise mevcut paylarını korumayı ve yeni pazarlara açılmayı hedeflediklerini bildiren Yüngül, uzun vadede ise alternatif enerji, savunma sanayi ve yazılımda yurt içi yurt dışı e-devlet projelerinde yer almak istediklerini söyledi.

Yüngül, alternatif enerjide 2005 yılında çalışmalarına başlanan yakıt pili konusunun yanı sıra 2006 yılının sonunda yeni projelere imza atmak üzere çalışmalara başlayacaklarını da ifade ederek, ''Yakıtpilini bu sene sonunda pazara sunacak hale geleceğiz'' dedi.

Express


En Çok Aranan Haberler