FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yabancıların bildiği bir şey mi var?

Turkish Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende yabancı yatırımcının İMKB'de gerçekleştirdiği işlemlere dikkat çekildi.

"Yabancıların Bildiği Bir Şey mi Var?" başlığıyla hazırlanan bültende şu tespitlere yer verildi;

"Bayrama 22 gün var, yabancının 112 milyon YTL alımı var.

Bayrama daha çok var ama yabancının bu kadar hisse almasının ne anlamı var? İMKB’de 6 Ağustos’tan bu yana en yüksek işlem hacminin dün gerçekleşmesinin bir değil, bir çok anlamı olmalı. Dünya’da finansal kriz varsa Fannie Mae ve Fanni Mac’e el konulmuşsa bu kadar Türk bankacılık sektöründe alımlarının yoğunlaşması neyi ifade eder?

Dün ABD yüzde 2,59 yükselirken, Brezilya yüzde 2,35 düşmedi mi?

Dün Japonya yüzde 3,54 artarken, dünyada en fazla değer kaybeden borsa yüzde 4,09 ile Çin olmamış mıdır?

Geçen hafta ve dün gelişmekte olan ülkeler çökmedi mi? Rusya, Çin, Brezilya’dan zarar yazan hedge fonlar, Türkiye primli kaldığı için satmayacaklar mı? Bu yabancının yine bildiği, bizim bilmediğimiz bir şey mi var yoksa? Yoksa, yoksa, yoksa Türkiye ayrışıyor mu? Evet Türkiye ayrışıyor.

Tıpkı, tıpkı 2006 Mayıs’ta ayrıştığı gibi. 2006 Mayıs ayında Bovespa/İMKB eşitliği bir sonucunu verirdi. 9 Eylül 2008 tarihinde bakıldığında ise bir nokta yirmi altı sonucunu vermektedir. Yüzdesel bir farkla Bovespa yüzde 26 oranında bizden bir ayrışma gerçekleştirmiştir. Bunun farkın sebebi Brezilya yer altı kaynakları olan ve yer altı kaynaklarını dünyaya ihracat edebilen Türkiye ise yer altı kaynaklarını ithalat eden bir ülke olmasıdır. Bir bakıma birisi dış ticaret fazlası rekor kırarken, diğerinin dış ticaret açığı rekoru kırmasıdır yüzde 26 fark. Bu yüzden ABD yüzde 2,59 yükselse bile Bovespa yüzde 2,35 düşmesi şaşırtmamalıdır. Bu yüzden Japonya yüzde 3,54 artarken, Çin yüzde 4,09 değer kaybı şaşırtmamalıdır. Rusya, Türkiye’den daha ucuz ve kelepir durumdayken dünkü sınırlı tepkisi de şaşırtmamalıdır.

Artık dünyada Brezilya, Rusya ve Çin havaları çalmamaktadır. Konjonktür bu kez Türkiye’nin arkasındadır.

Brezilya,Rusya ve Çin’de yazılan zararlar Türkiye’de karlı pozisyonlarla mı realize edilecek? Tartışması yakın zamanda, yerini "Yoksa Brezilya, Rusya ve Çin’den çıkan paraların bir kısmı Türkiye’ye mi geliyor?" tartışması şeklinde değişebilir.

Türkiye, 2007 Eylül’de enerji-emtia ve gıda fiyatları yükselirken bile yıllık yüzde 7.17 enflasyon seviyesini görmüştür. Şu anda enflasyon rakamı yüzde 11,77’dir. Bu enflasyonun sadece enerji ve gıda maliyetli kısmı yüzde 7,69 seviyesindedir. Geçen sene açıklanan Eylül ayı yıllık enflasyon rakamı, bu sene sadece enerji ve gıda enflasyonun bile altındadır. Bir senede petrol fiyatlarının yarattığı hasar ortadır.

TCMB, analistlerin tahminlerindeki gibi 2009’un ilk çeyreğine kadar faizi indirmediğini varsayalım. Petrolde 80 dolara rakamı yüksek bir ihtimalle 2009’un ilk çeyreğine kadar, bugünkü OPEC toplantısında petrol kısıntısı yapılmadığı taktirde yıl sonuna kadar gerileyecek. O zaman 2009 ilk çeyreğinde Türkiye ya eksi büyüme yada 2012 enflasyonuna yaklaşır. TCMB yıl sonunda baz senaryosunda petrolü 140 dolar bekliyordu. İyimser senaryosunda 100 dolar bekliyordu. Yıl sonuna 4 ay var ve petrol fiyatları şimdiden 100 dolar oldu. Hatırlanacağı üzere Ağustos ayı rakamları sonrasında faiz indiriminin artık Türkiye’nin bir hikayesi olacağını belirtmiştik.

TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz, ölçülü faiz indirimi olasılığını Eylül ayında görüşüleceğinin açıklamasına neden yukarıdaki tablodur. Sadece gerçekleşecek faiz indirimleri beklentisi Türkiye’yi özel kılmamaktadır. Yurtdışında düşen enerji-gıda fiyatları aynı zamanda Türkiye’nin dış ticaret açığını da azaltacaktır. Dünde belirttiğimiz gibi ilk 7 ayda Rusya’ya yaptığımız ihracat 4 milyar dolar iken, sadece petrol fiyatlarında yaşanan artış karşısında ödediğimiz para 4 milyar dolar büyüklüğündedir. Petrol ve enerji fiyatları düşerse, ithalatta görülen risk ortadan kalkacaktır. Enflasyon,faiz,kur ve dış ticarette iyileşme göstermesi beklenen bir ülke borsasının ayrışması, 6 Ağustos’tan bu yana en yüksek işlemin gerçekleşirken bir günde 112 milyon YTL net para girmesi, yabancıların banka hisselerinde yoğunlaşması şaşılacak bir durum değildir. Bizim yaşayıp da görmediğimiz, yabancının yaşamayıp da gördüğü bir şey değil, birçok şey vardır."

Express


En Çok Aranan Haberler