FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

En büyük model yatırımı son virajda

Hyundai Motor üst yönetiminin serbest ticaret anlaşması şart koştuğu en büyük model yatırımı için yeşil ışık yakıldı. Kapasite 200 bine çıkacak

En büyük model yatırımı son virajda

Türkiye’deki yatırımını büyütmek için Serbest Ticaret Anlaşması şartını öne süren Hyundai Motor, Bakan Çağlayan’dan gelen yeşil ışık sonrası harekete geçti. Hyundai Assan’ın Başkanı Chang bugüne kadar yapılmış en büyük model yatırımı olacağını söyledi. Yeni yatırım, kapasiteyi 200 bin adede çıkaracak.

EN AZ 120 BİN ADET
Yeni modelin en az 120 bin adet üretileceğini kaydeden Chang “Elantra veya ix35 üretimini önerdik. Sıcak bakmadılar. Yepyeni bir model istiyorlar” dedi.
Motor Company’nin Dünya Başkanı ve CEO’su Steve Yang nisan ayında yaptığı açıklamada Türkiye’deki yatırımlarını büyütmek için, Türkiye’nin Kore’yle ‘Serbest Ticaret Anlaşması’ imzalaması şartını koşmuş, yeni yatırımlara ancak bundan sonra karar vereceklerini ifade etmişti. Başkanın bu açıklamasından sonra Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise, Kuzey Kore ile Serbest Ticaret Anlaşması’nın birkaç ay içinde imzalanmak üzere olduğunu dile getirmişti.

Çağlayan’ın bu açıklamasından sonra Hyundai İzmit fabrikasına ek yatırım için yeniden harekete geçti. 14 yılda Türkiye’ye 900 milyon dolar yatırım yapan Hyundai Assan’ın Başkanı ve CEO’su Won-Shin Chang, Türkiye’de bugüne kadar yapacakları en büyük model yatırımı için sona gelindiğini belirterek, “İzmit fabrikasının kapasitesini yepyeni bir modelle 2013’ten itibaren 200 bine çıkartacağız. Yeni model en az 120 bin adet üretilecek” dedi.

MODELLER MÜZAKERE EDİLİYOR
Nihai kararın kısa sürede verileceğini dile getiren Chang, şu anda 3 yeni model arasından hangisinin Türkiye’de üretileceğine ilişkin müzakerelerin devam ettiğini söyledi. Hyundai Assan olarak Kore’ye Elantra veya ix35 üretimini önerdiklerini kaydeden Chang, “Kore bu iki modele sıcak bakmadı. Avrupa pazarına da hitap edecek yepyeni bir model üstünde duruyorlar. Kısa süre içinde bu seçim sonuçlanacak” diye konuştu.

ACCENT ERA ÜRETİMİ BİTİYOR
Türkiye’de üretilecek yeni modelin kısa sürede belirleneceğini kaydeden Chang şunları anlattı: “Şu anda Türkiye’de Accent Era ve i20 modellerini üretiyoruz. i20’nin talebi arttığı için 80 bin adetlik üretimimiz bu yıl 90 bin adede çıkıyor. Türkiye‘de üretilmesi planlanan yeni modelle birlikte kapasiteyi 200 bin adede çıkartacağız. 2012 yılı sonunda Accent Era’nın üretimi sona erecek. Türkiye’de i20 ve yeni modelle üretime devam edeceğiz. 2013 yılında yeni modelin üretimi devreye girecek ama 200 bin adetlik tam kapasiteye 2015 yılı gibi ulaşmayı planlıyoruz. Yeni model en az 120 bin adet üretilecek.”

"SEÇİMLERDEN SONRA FAİZLER YÜZDE 1'İN ÜZERİNE ÇIKAR"
Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, 2011 yılının ilk 4 ayında özellikle filo satışlarıyla pazarın rekor seviyede büyüdüğünü belirterek, seçimlerden sonra bu büyümenin azalacağını söyledi. Karaarslan, özellikle kredi faizlerinin seçimlerden sonra yüzde 1’ler seviyesine çıkacağını ve bunun da pazarın gidişatını etkileyeceğini söyledi. Karaarslan şöyle konuştu: “Türkiye’de pazarı yüzde 65 siyasi istikrar yüzde 35 ekonomik veriler belirliyor. Seçimlerden sonra faizlerde bir artış olmasını bekliyoruz. Bu da pazarın 2011 yılında 2010 yılki rekor satışın altında kalmasını sağlayacak. Pazarın geçtiğimiz yılki seviyelere yakın olması kesinlikle kötü bir durum değil. Hyundai olarak ise bu yılki 55 bin adetlik hedefimizi devam ettiriyoruz. Tabii özellikle Accent Blue tedarikinde bir sorun yaşamazsak satışlarımızı geçtiğimiz yıla göre artıracağız.”

Express


En Çok Aranan Haberler