FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda deprem: Euro ve altın tarihi rekor kırdı, dolar sert yükseldi

ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize restleşmesine piyasaların ilk tepkisi sert oldu. Dolar/TL 3.70 bölgesine taşınırken, borsada sert düşüşler yaşandı.Altında haftaya 155,7 lira başlayarak ile tarihi zirvesine çıktı.

Piyasalarda deprem: Euro ve altın tarihi rekor kırdı, dolar sert yükseldi

ABD ve Türkiye'nin vize vermeyi karşılıklı askıya alması ardından TL varlıklarda önemli kayıplar yaşandı.

Dolar/TL, ABD ile ilişkilerin gerilmesiyle dün gece sığ piyasada 1 Ocak 2017'den beri en yüksek olan 3.9223'e kadar yükseldi. Dün gece yaşanan bu tepkinin ardından gözler bugün bankalararası işlemlerin hangi seviyeden başlayacağına çevrildi.

Yeni güne 3.80 seviyesinde başlayan kur, ardından 3.65 seviyelerine kadar çekildi. Bu seviyeden gelen alımlarla yeniden 3.70'in üzerine çıkan dolar/TL, saat 16:26 itibariyle 3.7180 seviyesinde yer aldı.

Euro da rekor tazeledi

Euro/TL ise tarihi zirve olan 4.6024'e kadar yükseldikten sonra 4.36 üzerinde dengelendi. Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "ABD ile vize konusunda yaşanan gelişmeler TL'de sert değer kaybına neden oldu. Japonya ve ABD'deki tatil nedeniyle hacimlerin düşük kalması da hareketin sert olmasında etkiliydi. Öte yandan bu durum TL'de sadece jeopolitik ve Fed kaynaklı risklerin baskısının olmadığını ortaya koyuyor. ABD ile ilişkilerin nasıl ilerleyeceği piyasa üzerinde belirleyici olacaktır ancak kurda yön yukarı görünüyor" dedi. **Altın, vize krizi ile rekor kırdı** Dolardaki yükselişe bağlı olarak gram altın da 155,7 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 250 lira, Cumhuriyet altını da 1.020 liradan satılıyor. **Borsa günü sert düşüşle tamamladı**
BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 2.839,48 puan azalırken, toplam işlem hacmi 6,1 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,98, holding endeksi yüzde 3,01 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri değer kaybederken en fazla gerileyen yüzde 8,41 ile ulaştırma oldu. Türkiye ile ABD arasındaki vize işlemlerinin askıya alınmasının etkisiyle 99.210,33 puana kadar gerileyen BIST 100 endeksi, bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını telefi ederek ve günü 101.000 puanın üzerinde tamamladı. Analistler, iki ülke arasındaki gelişmelerin etkisiyle Asya piyasalarında dolar/TL'nin 3,7923 ile 30 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini, avro/TL'nin de 4,4887 ile tüm zamanların zirvesini gördüğünü belirterek, döviz kurlarındaki yükselişin pay piyasalarında satış baskısını artırdığını ifade etti. Yarın yurt içinde veri gündeminin zayıf olduğunu yurt dışında ise İngiltere'de sanayi üretimi, Almaya'da dış ticaret verileri ile ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerininin konuşmalarının takip edileceğini dile getiren analistler, Türkiye ve ABD'li yetkililerden gelecek açıklamalar ile buna bağlı olarak döviz kurlarının seyrinin piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını kaydetti. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 100.000 ve 97.900 seviyelerinin destek, 101.500 puanın ise direnç konumuna gelebileceğini bildirdi.
**Merkez Bankası'ndan döviz açıklaması** Döviz piyasalarında yaşanan sert hareketlerden sonra Merkez Bankası'ndan açıklama geldi. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal, TL'deki sert değer kaybı ardından sistemde döviz likiditesi anlamında bir sıkıntı olmadığını, piyasaları yakından takip ettiklerini söyledi. Dolar/TL, ABD ve Türkiye'nin vize vermeyi karşılıklı askıya alması ardından ABD ile ilişkilerin gerilmesiyle dün gece illikit işlemlerde 1 Ocak 2017'den beri en yüksek olan 3.9223'e kadar geldikten sonra 3.70 civarında bulunuyor. Uysal Reuters'a yaptığı açıklamada, "Swap piyasasında TL pozisyon alan bazı yatırımcıların bir miktar pozisyon ayarlama eğiliminde oldukları görülüyor, jeopolitik endişelerden kaynaklı geçici bir etki olabilir, yakından takip ediyoruz" dedi. "Sistemde döviz likiditesi ile ilgili herhangi bir sıkıntı bulunmuyor" diyen Uysal, bankalardaki döviz tevdiat hesaplarının son dönemdeki en yüksek seviyelerinde olduğuna da dikkat çekti. Yurtiçinde yerleşiklerin kıymetli maden depo hesapları dahil yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 29 Eylül ile biten haftada 165.5 milyar dolar ile 15 Eylül'deki 167.5 milyar dolarla görülen tarihi rekorun sadece 2 milyar dolar altında bulunuyor. Uysal, TL'nin reel bazda bakıldığında oldukça rekabetçi seviyelerde olduğuna da dikkat çekerek, "Mevcut durumda reel kur seviyesi açısından baktığımızda TL zaten oldukça zayıf ve rekabetçi seviyelerde" dedi. [![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2312321/640xauto.jpg)](https://finans.mynet.com/haber/detay/dunya/vize-karari-kimleri-etkileyecek/140520/) [![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2312322/640xauto.jpg)](https://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/turkiye-abd-ekonomik-iliskilerinde-vize-golgesi/140545/) [![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2312323/640xauto.jpg)](https://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/is-dunyasi-abd-ve-turkiyenin-vizeyi-karsilikli-askiya-almasini-degerlendirdi/140546/)



Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler