FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İngiltere'de işsizlik artıyor

İngiltere'de işsizlik oranının, 2016'ya kadar kadar son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor.

Britanya'da işsizliğin 2016'ya kadar yüzde 10.7 seviyesine çıkması bekleniyor.

Ekonomi ve İş Araştırma Merkezi'nin (CEBR) ortaya koyduğu verilere göre 2016 yılına kadar İngiltere'de işsizlik oranı son 10 yılın en yüksek artışını gösterip yüzde 10.7'ye yükselebilir.

CEBR, işsizlik oranının 1990lardaki durgunluktan bu yana hiç görülmeyen seviyelere çıkabileceği uyarısında bulundu.

Geçen aralık ve şubat ayları arasında ise işsiz olanların sayısı 35 binlik düşüş kaydedip 2.65 milyon oldu.

BBC ekonomi muhabiri Ben Thomspon, özellikle Galler, İskoçya ve İngiltere'nin kuzeydoğusu gibi kamu sektörü işlerine ve hükümet harcamalarına bağımlı bölgelerin bu durumdan olumsuz etkileneceği uyarısını yaptı.

Thomspon, halkın neredeyse üçte birinin kamu sektöründe çalıştığı Kuzey İrlanda'da etkinin daha güçlü hissedileceğini söyledi.

CEBR'nin raporuna göre, özel sektörün daha güçlü olduğu Londra, İngiltere'nin güneydoğusu ile doğusundaki iş pazarı, diğerlerlerine oranla 'canlılığını' koruyacak.

'Bakanlar sorumluluk alsın'

Raporun yazarlarından Rob Harbron, "Hemen hemen tüm bölgelerde artan işsizlik, İngiltere'yi beş yıl daha zor durumda bırakacak" yorumunu yaptı.

Harbron, "Aile bütçeleri artan işsizlik baskısı, düşük gelirler ve yüksek enflasyon arasında sıkıyor" diye konuştu.

İşçi sendikası Unison, genel seçimlerin yapıldığı 2010 yılın mayıs ayından bu yana her gün 625 kamu işçisinin görevine son verildiğini belirtti.

İşçi Partisi milletvekili Liam Byrne, işsizliğin 'kabul edilemez derecede yükseldiği' yorumunu yaparken "Bakanlar artık kenara çekilip bekleyemez, Britanya'nın işsizlik krizindeki sorumluluklarını kabul edip kararlı hareket etmeliler" dedi.

Cameron 'mesajı aldım'

Diğer yandan, geçen haftaki yerel seçimlerde istediği başarıyı yakalayamayan muhafazakar İngiltere Başbakanı David Cameron daha fazla verim, odaklanma ve sıkı çalışma sözü verdi.

Başbakan David Cameron, yerel seçimlerde koalisyonun aldığı darbe üzerine 'sıkı çalışma' sözü verdi.

Cameron, İngiliz Daily Telegraph gazetesine yazdığı makalede 'ne sağa ne de sola' yöneleceğini belirtip sorunların 'gürültülü ideolojilerle' çözüleceğine inanlara şüpheyle yaklaştığını ifade etti.

Cameron, "Halkın verdiği ve benim anladığım mesaj şu: Ne önemliyle ona odaklan, verdiğin sözü tut ve bu süreçte kendini kanıtla."

BBC siyaset muhabiri Gary O'Donoghue'ya göre, 'daha önce verilen sözü yerine getirmek bu mücadelenin merkezindeki kilit nokta'.

Cameron, "Ekonomik durumumuzdaki zorluklar ve hükümetin almak zorunda olduğu zor ama gerekli kararlar bile sonuçları tam olarak açıklamıyor" ifadesini kullandı.

Geçen haftaki yerel seçimlerde Muhafazakârlar ve Liberal Demokratların büyük darbe alması üzerine bazı muhafazkâr milletvekilleri, koalisyonun hükümet politikasına karşı çıkıp alternatif bir program hazırlamaya girişti.

Muhafazakârların resmi olmayan internet sitesi, koalisyon hükümetinden farklı olarak daha fazla dilbilgisi okulu kurulmasından, İngiltere'nin AB üyeliğini referanduma götürmeye kadar bir dizi yeni yasa tasarısı içeren 15 maddelik bir program yayınladı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler