FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trump'ın 2018 bütçesi tartışmaları beraberinde getirdi

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018 mali yılına dair bütçesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Uzmanlar, bütçenin zenginler için hediyeler, yoksullar için ise kesintileri beraberinde getireceğini düşündüklerini açıkladılar

Trump'ın 2018 bütçesi tartışmaları beraberinde getirdi

Geçtiğimiz gün Trump’In bütçe yöneticisi Mick Mulvaney tarafından yapılan açıklamada bütçede hangi kalemlerin kesintiye uğrayacağı belirtildi. Buna göre yoksullar için sağlık ve yemek yardımı programlarında toplamda 10 yıllık süreci kapsayan 793 milyar dolarlık bir kesintiye gidilecekken, öğrenci kredilerinde ve emeklilik programlarında da gene 10 yılı kapsayacak şekilde 206 milyar dolarlık bir kesinti öngörülüyor.

Robin Hood’un gündeminin tam tersi olarak yorumladıkları bütçede uzmanlar, Mulvaney’in malul olanları kapsayan programlarda da büyük bir kesinti olacağını eklemesi gerektiğini ifade ediyorlar.

Geliri yüksek olanlar daha az vergi ödeyecek

Trump’ın kurmayları ise bütçeyi “vergi ödeyenler öncelikli” olarak tanımlıyorlar. Beyaz Saray’dan bütçeyle ilgili sadece bir sayfalık bir taslak yayımlanırken, vergi uzmanları orta sınıfın bu işten kazançlı mı çıkacağı yoksa zarar mı göreceği konusunda yorum yapamıyorlar. Bütün bu süreç içerisinde şu ana kadar görülen ise Trump’ın da dahil olduğu zengin üst sınıfın daha az vergi ödeyeceği.

Tax Policy Center’da kıdemlı araştırmacı olan Joe Rosenberg, böyle bir bütçenin getireceği faydaların çoğunluğunun geliri fazla olan kişilere yarayacağını ifade ediyor. Trump’ın,2018 bütçesiyle üst sınıfa verdiği en büyük hediyenin ise emlak vergisini tamamen kaldırması olduğu söyleniyor. Şu an için değeri 5.5 milyon dolar olan emlaklara uygulanan vergi, Trump tarafından tamamen kaldırmak isteniliyor.

Uzmanların bütçe hakkında bir başka endişesi ise borçlar. Uzmanlar bütçenin matematiğinin hatalı olduğunu belirtirken böyle bir bütçenin borçlara trilyonlarlük yükler getireceğinden bahsediyorlar.

Trump, seçim kampanyası sırasında sosyal güvenlik ve sağlık programlarına dokunmayacağı hakkında söz vermişti.CNNMoney

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler