FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu dondurmadan istediğiniz kadar yiyebilirsiniz

Dondurma severlere müjde... Artık dondurma yerken yüksek kalori ve kilo alma riskiyle karşı karşıya kalmayacaksınız.

Bu dondurmadan istediğiniz kadar yiyebilirsiniz

Norveçli bir firma yıllardır süren araştırmaları sonucu ağaçtan üretilen ve kalori içermeyen bir yağ üretmeyi başardı. Dondurmadan sosis, salam gibi şarküteri ürünlerine varıncaya kadar birçok gıda ürününde kullanılabilecek olan yağ lezzet olarak da kalorisi yüksek yağlardan farksız.

Gıda sektörü için biyolojik araştırmalar yapan Borregaard isim Norveç şirketi, Sense-Fi ismini verdiği yağın içeriği mikrofibrile edilmiş selülözden oluşuyor. Bu selülöz ise ağaçların kesildikten sonra kereste ve kalasa döönüşümü esansında artan maddelerden üretiliyor. Yani bu yağın üretilmesi için ekstra ağaç kesilmesine gerek olmayacak.

Dünyamızdaki ağaçlar yılda 160 milyon ton selülöz üretilebiliyor. Fakat bu selülözün şu anda çok küçük bir kısmı insanlar tarafından kullanılıyor.

Norveçli şirket bu iş için 10 yılı aşkın bir süredir araştırmalarını sürdürürken 36 milyon dolarlık da yatırım yapmış. Bu araştıma ve yatırımın neticesinde üretime başlayan şirket ABD'nin Winsconsin eyaletinde açtığı fabrika ile yemek endüstrisine ürün temin etmeye başladı bile... Şirket, 28 milyon dolarlık bir yatırım ile Norveç'te kuracağı fabrika ile de AVrupa yemek endüstrisine hizmet vermeyi planlıyor.

BU TÜR ÜRÜNLER NEDEN GEREKLİ?

Yapılan araştırmalara göre ABD'de yetişkin bireylerin yüzde 35'inin obez olduğu tahmin ediliyor. Bu da yaklaşık 79 milyon obez anlamına geliyor. Hatta en son 2008'de elde edilen veriye göre obezite ile savaş için yapılan sağlık harcamalarının miktarı ise 150 milyon dolar düzeyinde. Öte yandan kalori içermeyen yağın üreticisi olan Norveç'in 34 OECD ülkesi arasında yüzde 10 ile en düşük yetişkin obez oranına sahip ülke olduğunu belirtmekte fayda var.

Hüseyin KOYUNCUOĞLU / Mynet Finans

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler