FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler

Bir ülkenin vatandaşı olmak, eğer doğuştan oralı değilseniz hiç kolay değil.

İşte yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler

Ancak bazı ülkeler var ki, deyim yerindeyse “parası neyse verip” vatandaşlığını alabiliyorsunuz. Üstelik bunlardan bazılarının pasaportu son derece kıymetli. Peki bu ülkeler hangileri? Şartları neler? İşte cevabı..

Bazen herkesin aklından “buralardan çekip gitme” fikri geçer. Bu fikri ciddi ciddi hayata geçirmek isteyenler de “hangi ülkeye gitsem” diye düşünür. Normal yollarla ikinci vatandaşlık almak hayli zor. Ancak bazı ülkeler var ki, parasını bastırıp vatandaşlığını alabiliyorsunuz. Üstelik bu ülkelerden bazılarının vatandaşlığı çok kıymetli!

İşte o ülkeler…

İNGİLTERE

Avrupa Birliği’nin temelini atan ülkelerden biri olan İngiltere’den, sadece Türk vatandaşlarına özgü olmak üzere 1963 Ankara Antlaşması kapsamında vatandaşlık alınabiliyor.

Bunun için İngiltere’de, tek kişilik bile olsa bir iş kurmak gerekiyor. Ayrıca günlük hayatı yürütebilecek kadar da olsa İngilizce bilmek şart. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2300516/640xauto.jpg)

İngiltere’den vatandaşlık almanın bir başka yolu ise “UK Investor Visa” denen yatırımcı vizesi. Bunun için en az 2 milyon sterlinlik bir sermaye girişi sağlamak gerekiyor. Miktar arttıkça vatandaşlık alma süreci de kısalıyor.

MALTA

İngiltere’nin yatırımcı vizesine benzeyen “Individual Investor Programme” (Bireysel Yatırımcı Programı) adlı bir sistemle vatandaşlık veren Malta’da, Yerel Kalkınma ve Sosyal Fonu’na 650 bin Euro’dan başlayan miktarlarda bağış yapılarak vatandaşlık yolu açılabiliyor.

Malta vatandaşlığı alırken bekleme veya belli bir süre yaşama şartı bulunmuyor. Malta aynı zamanda AB üyesi olduğu için, Malta vatandaşları AB içinde serbest dolaşım hakkı da kazanıyor.

İSPANYA

Bir başka AB üyesi ülke olan İspanya’dan vatandaşlık alabilmek için 500 bin Euro’luk gayrimenkul alınması gerekiyor.

Daha sonra önce 1 yıllık, sonra 2 yıllık geçici oturum izni veriliyor. Bu süreç 10 yıla tamamlandıktan sonra kalıcı oturma izni, ardından da vatandaşlık alınabiliyor.

**PORTEKİZ** Yine bir AB üyesi ülke olan Portekiz’den de 500 bin Euro’luk bir gayrimenkul alımı ya da 1 milyon Euro’luk sermaye girişi ile vatandaşlık almak mümkün. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2300522/640xauto.jpg) Ancak Portekiz vatandaşı olabilmek için, başvuru sürecinde toplam 35 gün Portekiz’de ikamet etmek gerekiyor. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2300523/640xauto.jpg)
**BULGARİSTAN** AB’nin en yeni üyeleri arasında yer alan Bulgaristan’da yatırım yoluyla ikinci vatandaşlık işleri, hükümete bağlı Yatırım Destekleme Birimi tarafından yürütülüyor. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2300524/640xauto.jpg) Bu kapsamda 1 milyon Leva’lık (Yaklaşık 512 bin Euro) devlet tahvili alınarak 5 yıllık bir süre zarfında vatandaşlık alınabiliyor. Yatırım miktarı arttıkça süre de kısalıyor. Oturma zorunluluğu da yok.

GÜNEY KIBRIS

Gayrimenkul satın alarak vatandaşlık alınabilen bir başka ülke ise Güney Kıbrıs. Buradan 2,5 milyon Euro’luk gayrimenkul satın alınması halinde ikinci vatandaşlık süreci başlatılabiliyor.

AB üyesi olduğu için Schengen ülkelerinde serbest dolaşım sağlayan Güney Kıbrıs’tan vatandaşlık almanın tek olumsuz yanı ise, Türkiye tarafından tanınmıyor oluşu…

**MACARİSTAN** Yine AB’nin yeni üyelerinden Macaristan’dan vatandaş olabilmek için 300 bin Euro’luk yatırım yapmak gerekiyor. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2300528/640xauto.jpg)
Yapılan bu yatırım 6 aylık oturum izni olarak dönüyor. Ardından daimi oturum izni ve vatandaşlık süreci başlıyor. Vatandaşlık için ülkede ikamet etme zorunluluğu ise bulunmuyor. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2300529/640xauto.jpg)

KANADA

Kanada dönem dönem “beyaz yakalı” da denen nitelikli insanlar için göçmenlik programı ile vatandaş alıyor ve bu alanda en popüler ülkelerden biri. Nitelikli göçmen olarak Kanada’ya gidilip 3 yıl kalındığında vatandaşlık için başvuru yapılabiliyor.

Ayrıca “Self Employed Program” adlı uygulamada ise sanat ve spor alanında faaliyet gösterenlere öncelik tanınıyor. Ancak en az 2 yıl belgelenebilir tecrübe istenen bu kanaldan yapılan başvuruların dönüşümü biraz daha uzun sürüyor.

KARAYİP ÜLKELERİ

“Dünyanın sahil kasabası” diyebileceğimiz Karayip ülkeleri, “Her şeyi bırakıp Ege sahilinde cafe açmak” isteyenler için biçilmiş kaftan!

Bu bölgede yer alan St. Kitts-Nevis, Antigua-Barbuda ve Dominica gibi İngiliz Milletler Topluluğu’na üye ülkelerin vatandaşlıkları, İngiltere’ye serbestçe giriş çıkış yapabilme açısından oldukça değerli. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2300533/640xauto.jpg)
**ABD** “Macera dolu Amerika”dan vatandaşlık almak oldukça esnek şartlara bağlı. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2300534/640xauto.jpg) E1 ve E2 olarak adlandırılan girişimci programlarında Amerika’da bir iş kurmak zorunluluğu var. Her iki program da geçici çalışma izni veriyor ve bu izinler belirli zaman dilimlerinde yenilenebiliyor. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2300535/640xauto.jpg) Ayrıca EB5 adı verilen yatırımcı programlarında ise önce iki yıllık Green Card, ardından kalıcı Green Card alınabiliyor. 5 yıllık bir süre içinde en az 2,5 yıl Amerika’da kalındığı takdirde Amerikan vatandaşlığı için başvuru hakkı kazanılıyor. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2300536/640xauto.jpg) ABD, vatandaşlığını almak nispeten daha kolay bir ülke olsa da, konusunda uzmanlık gerektiren bir ülke olarak öne çıkıyor. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2300537/640xauto.jpg)


Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler