FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Somalı madenciye Ziraat Bankası şoku!

Ziraat Bankası'nın Soma'da yaşanan facia sonrası, kredi borcu öteleme ve faiz indirimi yapan birçok bankanın aksine, madencilerin kredi borçlarını yeniden yapılandırdığı öğrenildi.

Somalı madenciye Ziraat Bankası şoku!

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen kazada 301 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından 'ulusal yas' ilan edilmişti. Birçok özel sektör ve devlet kuruluşu tarafından faciada hayatını kaybeden madencilerin ailelerine yardım etmek amacıyla para yardımı, borçların silinmesi, faiz indirimleri gibi kolaylıklar sağlanmıştı.

Kaza sonrasında birçok banka mağdurların borçlarını sildi ve kredi ödemelerini erteledi. Bu durumun tam aksine bir yol izleyen bankaların olduğu, ödeme günü geldiğinde anlaşıldı.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan özel habere göre, Ziraat Bankası, kredi borcu olanların borcunu ertelemek yerine yeniden yapılandırdı. Bu borç üzerinden de 3 aylık faiz uyguladı. Madencilerden Engin Kurşuncu, Ziraat Bankası'ndan 20 bin kredi çektiğini anlatarak "Bankaya konuşmak için gittiğimizde öteleme değil de yapılandırma adı altında geldi ancak faizli yapılandırma. 3 ay ödemediğimiz için 600 civarı bir para istediler. Burada Ziraat Bankası'ndan kredi kullanan yüzlerce madenci var. Herkes de mecbur kabul etti" şeklinde konuştu.

Madenci Gürkan Yılmaz ise özel bankadan çektiği kredisini ötelettiğini ancak faiz almadıklarını belirtti. Ziraat Bankası'nda böyle bir faiz gelince bankaya gidip 'bizde de faiz olacak mı' diye sorduğunu kaydeden Yılmaz, bankanın kendisine faiz uygulanmayacağı yanıtını verdiğini dile getirdi.

Gazetede yer alan aynı habere göre, madenci Ahmet Poyraz ise Ziraat Bankası'ndan 15 bin lira kredi kullandığını ve aylık ödemesinin 700 küsur lira olduğunu belirtti. Borcunu ertelediğini söyleyen Poyraz, şöyle devam etti: "Ekim ayında ödeyeceğiz. Yaklaşık 700 lira faiz gelmiş. 3 ay sonunda 1600 lira gibi bir para ödeyeceğiz. Şimdi nasıl ödeyeceğimi düşünüyorum. Bin 150 lira maaş alıp 700 lira kredi borcunu nasıl ödeyeyim."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler