FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tüketiciyi Koruma Kanun Taslağı hazır

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Tüketiciyi Koruma Kanun Taslağı son şeklini aldı, bugün Başbakanlık'a göndereceğim'' dedi.

Tüketiciyi Koruma Kanun Taslağı hazır

Dokuz aydır tartışılan yeni Tüketici Kanun Taslağı'nda sona gelindi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, üzerinde çalıştıkları Tüketiciyi Koruma Kanunu Tasarı Taslağı'na son şeklini verdiklerini ve düzenlemenin Pazartesi günü yapılacak olan Bakanlar Kurulu'nun gündeminde olacağını söyledi.

CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Yazıcı, Tüketiciyi Koruma Kanunu Tasarısı'nı bugün Başbakanlık'a göndereceğini belirtti. Taslak yasalaştığında bankaların yaklaşık 60 ayrı kalemde aldığı ücret ve komisyonlar yeni bir sistemle belirlenecek.

Bakan Yazıcı, ''Faiz dışı gelir kalemlerinin hangilerinin ücrete tabi olacağını BDDK belirleyecek. BDDK bu belirlemeyi yaparken, gümrük ticaret bakanlığının olumlu görüşünü alacak. O hizmetlerle ilgili ne kadar ücret alınacağını da bankalar aralarındaki rekabet çerçevesinde gerçekleştirecekler'' diye konuştu.

Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ücret alınabilecek işlemlerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın onayına tabi olmasına itirazı var. Bakan Yazıcı, "Halka hesap veren biziz diyerek" bu tavra karşı çıktı: ''Demokrasilerde siyaset kurumunun sorumluluğu söz konusu. Hesap verecek olan siyaset kurumudur. Yani bağımsız kurumlar bankalar değil. Bankalar yanlış bir uygulama da yapsa bunun hesabını verecek olan siyaset kurumudur.'' Yazıcı, kredi kartı veren bankaların ücretsiz bir tüketici kartından yükümlü olacağını da bildirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı ayrıca, "Maketten konut satışında yapıcıya sigortalama yükümlülüğü gelecek" dedi.

GÜVENLİK ZAFİYETİ VAR MI?
Bakan Yazıcı, Reyhanlı saldırısı sonrası Hatay'daki Yayladağı Gümrük Kapısı'nda güvenlik zafiyeti olduğu, güvenlik kamerasının olmadığı ve Reyhanlı saldırısının 1 numaralı şüphelisi olduğu iddia edilen N. E.'nin bu kapıdan giriş-çıkış yaptığı iddialarına da yanıt verdi:

'GÜVENLİK KAMERASI YOK'
''Yayladağı gümrük kapımız da yenileme çalışmalarımız kapsamında en önde yer verdiğimiz kapılarımızdan bir tanesi. Ama Suriye ile yaşananlar neticesinde bu yenileme çalışmalarımızı askıya aldık. Güvenlik kamerası yoktu doğrudur güvenlik kamerası eksikliği var o da şundan kaynaklanır; yenileme sürecinde orada öncelik sıralamasında bir sorun oldu sanıyorum.

Şimdi haberde adı geçen kişi aranan kişilerden değil riskli olduğuna dair bir bilgi bizde yok. Olsa zaten pasaport polisi o riski dikkate alırdı. Bin defa giriş çıkış yapan var. Nihayetinde onun beynini okuyamazsınız bir taraftan güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkaracaksınız, bir taraftan da tabii insanların seyahat özgürlüğünü ticaret faaliyetlerini aksatmayacaksınız.''

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler