FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'nin meyve-sebzesine ilk müşteri çıktı

Rusya, Türkiye'den aldığı yaş meyve - sebzeye ambargo uygularken Bosna-Hersek'ten bu ürünlere talep geldi

Türkiye'nin meyve-sebzesine ilk müşteri çıktı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bosna-Hersek'in Türkiye'den yaş meyve-sebze talebinde bulunduğunu açıkladı. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) temsilcilerini makamında kabul eden Bakan Çelik, Rusya'nın uyguladığı ambargo sonrasında Türk çiftçisini bir nebze de olsa rahatlacak açıklamalarda bulundu.

Bosna-Hersek'ten yetkililer ile görüştüğünü aktaran Çelik, "Bosna-Hersek, resmen Türkiye'den yaş meyve-sebze talebinde bulundu. Türkiye'den bu güne kadar çok az yaş meyve-sebze aldığını ifade eden yetkililer, ihtiyaçlarını başka ülkelerden gidermek zorunda kaldıklarını, ama bundan sonra Türkiye'den daha fazla alım yapılacağını söylediler" dedi.

RUSYA’NIN TEDBİR MADDELERİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı altı tedbir maddesinde, yasaklardan bahsedilmişti.

İşte o tedbir kararları:

1)Merkezi Türkiye’de bulunan ve hukuken Rusya’ya bağlı olan firmaların Rusya’da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.

2) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor. Bu arada 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunan Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek
.
3) Türkiye’de üretilmiş belirli ürünlere Rusya’ya giriş yasağı getiriliyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor.

4) Rusya’ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak.

5) İki ülke arasında sefer sayısı uçuşlar dışındaki charter seferlerinin tamamı askıya alınıyor. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye’ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor.

6) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınıyor. Rusya’nın milli güvenliğinin koruma altına alınması için Karadeniz ve Azak denizindeki tüm limanlarda güvenliğin arttırılması emrediliyor.

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Rusya ile yaşanan gelişmelerin ardından TOBB'da bir kriz masası oluşturulduğunun hatırlatılması üzerine Hisarcıklıoğlu, kendilerine gelen sorunların en yaygın olanının yaş meyve sebze ile ilgili, nakliye, gümrük ve siparişlerde olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, Türk Cumhuriyetlerine geçişlerde problemler yaşadıklarını ifade ederek, "Diğer sektörlerimiz itibariyle sipariş iptalleri gibi konular var. Bunları rapor olarak Ekonomi Bakanlığına ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığına rapor olarak sunuyoruz" dedi.

İŞTE RUSYANIN YASAKLADIĞI ÜRÜNLER

‘ARTIK 160 TON DEĞİL’

Rusya'dan geri dönen zirai ürünlerin miktarını daha önce 160 ton olarak açıkladıklarını hatırlatan Çelik, "Artık 160 ton değil biraz daha fazla bir iade söz konusu, şu an itibarıyla 3 bin ton civarında bir rakam söz konusu" ifadesini kullandı. Çelik, Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Fadil Novalic ve Tarım, Su ve Ormancılık Bakanı Semsudin Dedıc ile görüştüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti: "Kendilerinin söylediği bir şey var. Türkiye'den Bosna'ya yaş meyve sebze ihracatının çok düşük olduğunu, başka ülkelerden temin ettiklerini ve bu konuda bir çalışma yapabileceğimizi ifade ettiler. Biz de memnuniyetle hemen gerek hayvansal ürün, gerekse meyve sebze ile ilgili hemen teknik heyeti göndereceğimizi gerekli çalışmalar yapılacağını ifade ettik. Tabii ihracat konusu olunca ilgili bakan arkadaşlarımız var. Bunları hükümet nezdinde değerlendiriyoruz ve inşallah üreticimizin ve ihracatçımızın benzer oluşabilecek krizlere karşı önlemlerini de hazırlayan bir noktada olacağız."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler