FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vizesiz Avrupa için gözler Brüksel'de

Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlama yolunda ilk adım bugün Avrupa Birliği Komisyonu'nda atılıyor.

Vizesiz Avrupa için gözler Brüksel'de

AB Komisyon üyeleri kararı saat 13'te açıklayacak. Kararın Türkiye için olumlu yönde olması bekleniyor.

Vize muafiyetinin sağlanması önerisinin 25-26 Mayıs tarihleri arasında Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. Eğer bu süreçte bir sorun çıkmazsa 9-10 Haziran'da Avrupa Birliği üyesi ülkelerin 'İçişleri Bakanları' toplanıp nihai kararı açıklayacak.

Karar onaylanırsa 1 Temmuz'dan itibaren vize muafiyeti yürürlüğe girmiş olacak. Bu karar öncesinde iki başkent arasında temas trafiği de devam ediyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile telefonda görüştü. Görüşmede, vize serbestisi ve sığınmacı anlaşması konuları ele alındı.

FT: TÜRKİYE JET KİRALADI

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye’nin son 12 günde 15 kriteri karşılarken, Ankara’nın işleri yetiştirmek için anlaşma belgelerini Avrupa Birliği’nin merkezlerinden Fransa’nın Strasbourg kentine yollayabilmek için özel bir uçak bile kiraladığını ifade etti. Bu arada, Alman Die Welt gazetesi, Türkiye’nin kriterlerin tamamının çıkarılması ve hayata geçirilmesi konusunda Ankara’ya ek süre tanıyacağını belirtti. İngiliz BBC ise, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti konusunda birkaç pürüz kalsa dahi AB Komisyonu’nun “Türkiye’ye vize muafiyeti verilsin” şeklinde karar açıklayacağını vurguladı. Reuters’a konuşan iki AB yetkilisi ise komisyonun Türk vatandaşlarına vize kolaylığı getirilmesini teklif edeceğini bildirdi.

**AB Komisyonu Türk vatandaşlarına 'vize serbestisi önerecek'** AB Komisyonu'nun bugün Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahat hakkının verilmesini tavsiye etmesi bekleniyor. Komisyonun önerisinin Avrupa Parlamentosu ve üye ülkeler tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak bazı AB yetkilileri Türkiye'nin bazı önemli AB kriterlerini henüz karşılamadığında ısrarlı. AB ile Türkiye arasındaki anlaşmaya göre Türkiye mülteci statüsü taşımayan göçmenleri geri kabul edecek. Bunun karşılığında AB Türkiye'deki mülteci kamplarından Suriyeli göçmenlerin bazılarına Avrupa'da yerleşim sağlayacak.
![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2300640/640xauto.jpg) **AB'deki kaygılar** Avrupa Parlamentosu üyeleri Türkiye'nin AB için "anahtar önemdeki bir stratejik ortak" olduğunu kabul etmekle blirlikte Türkiye'de ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı gibi alanlardaki reformların yavaşladığına dikkat çekiyor. AB Komisyonu'nun geçen yılki ilerleme raporunda da Türk yargısındaki siyasallaşma, yaygın yolsuzluk, azınlık haklarının korunmasındaki yetersizlikle, ifade ve toplanma özgürlükleri alanda "önemli geriye gidişten" şikayet edilmişti. Ancak AB Komisyonu Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı 2,75 milyon Suriyeli mültecinin koşullarını iyileştirdiğini söylemiş ve Suriyelilere çalışma hakkı ve Suriyeli çocukların okullara alınması nedeniyle Türkiye'yi övmüştü. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2300641/640xauto.jpg)
**Daily Telegraph: Türkiye'den vizesiz gelecekler AB'de kayıplara karışabilir** İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Türkiye'den vizesiz gelecek kişilerin Avrupa Birliği'nde (AB) kayıplara karışabileceğini yazdı. Daily Telegraph'ın Brüksel muhabiri Matthew Holehouse'ın imzasını taşıyan haberde, Avrupa Komisyonu'nun bugün 75 milyon Türkiye vatandaşına vize serbestisi verilmesini tavsiye etmesinin beklendiği belirtiliyor. Haberde; söz konusu planların uygulanması halinde Türkiye, Ukrayna, Kosova ve Gürcistan vatandaşlarının, Schengen bölgesindeki ülkelerde turistik veya iş gezileri için 90 güne kadar kalabilecekleri vurgulanıyor. **Daily Telegraph'ın haberinden bazı satırlar şöyle:** "Yılda 250 bin kişinin belirlenen süreyi aşarak Schengen bölgesinde kaldıkları tahmin ediliyor. AB yetkilileri, bu kişilerin listesini hazırlamanın yolu olmadığını kabul ediyor. Çünkü çoğu zaman sadece pasaporta vurulan bir damgayla Schgengen bölgesinde seyahat edilebiliyor. "Schengen bölgesinde 26 ülke var. Ancak bu bölgeye girenler ve çıkanlarla ilgili olarak, söz konusu ülkelerin paylaştıkları bir veri tabanı yok... "Bölgede, kendilerine verilen süreyi aşarak kalanların çoğunu da Avrupa'daki kaçak göçmenler oluşturuyor. AB, bu alanda herhangi bir kayıt tutulmamasının Schengen bölgesini teröristlere, organize suçlara ve insan kaçakçılığına açık hale getirdiği uyarısında bulunuyor."


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler