FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ford Otosan üretime başladı

Ford Otosan'da bugün saat 16.00'dan itibaren 16.00-24.00 vardiyası ile yeniden üretime başlandı.

Ford Otosan üretime başladı

Bursa'da bulunan Coşkunöz fabrikasında işçilerin yeniden iş başı yapmalarından sonra Ford Otosan'da da üretime yeniden başlama kararı alındı.

Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Yücel Yücel, Coşkunöz Metal'de üretimin başlaması ve yedek parça ikmalinin yeniden yapılması sonucu, Ford Otasan'ın bugün saat 16.00'dan itibaren üretime başlayacağını duyurdu.

Yücel açıklamasında, "Bugün saat 16.00'dan itibaren 16.00-24.00 vardiyası ile yeniden üretime başlanacak. Çalışan arkadaşlarımızın, dışardan gelip provakatörlük yapmak isteyenlere uymayacaklarına inanıyorum. Ford Otosan işçisinin fabrikaları ve işine sahip çıkacaklarından kuşkumuz yok" dedi.

İşçilere SMS ile bildirildi

Bu arada Ford Otosan’dan işçilere SMS yoluyla yapılan bildirimde parça problemi nedeniyle ara verilen üretime 16:00 girişi ile başlanacağı bildirildi.

Mesajda, Gölcük fabrikası Kaynak Custom hattı ve Boyahane Yeni Hat çalışanları ile bu hatları destekleyen Üretim Planlama ve Kalite Güvence departmanlarının 16:00-24:00 vardiyası ile işe başlayacağı kaydedildi.

Ayrıca bazı Ford Otosan işçilerine firma tarafından 21 Mayıs Perşembe gününden 04 Haziran 2015 Perşembe gününe kadar yıllık izinli sayılacakları yönünde mesajlar gönderildiği öne sürüldü."

"Otomotivdeki eylemler ithalatın lehine çalışır"

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Bursa'daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eyleminin tamamen ithalatın lehine çalışacağını belirterek, bu durumda düzelme olmazsa Hyundai açısından da bu süreci uzun süre devam ettirebilmelerinin mümkün olmayacağını söyledi.

Ali Kibar, Bursa'daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, otomotiv sektöründe tamamen yan sanayinin tedarikçisiyle birlikte ana sanayiyi besleyen bir yapı olduğuna işaret etti.

İş bırakma eylemlerinin, çalışanların bağlı olduğu sendikaların birbiriyle mücadelesi noktasında başlayan talihsiz bir hadise olduğunu aktaran Kibar, "Ama eğer bu süreç müdahale edilmeyip uzarsa, iş barışı anlamında Türkiye'nin imajı, potansiyel yeni yatırımların Türkiye'ye çekilebilmesi ve birçok yeni yapılacak işler açısından sıkıntılar doğurabilecek nitelikte. Şu anda tedarikte sıkıntılarla üretim yapan iki ana fabrika var. Bunlar da potansiyel olarak sıkıntıya girebilir. Buralar gerek mavi yaka gerek beyaz yaka, çalışanıyla işvereniyle hepimizin ekmek kapısı. Dolayısıyla bu, insanların kendi ekmek kapılarına yapabileceği en büyük kötülüktür" ifadelerine kullandı.

Ali Kibar, bu durumun tamamen ithalatın lehine çalışacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yurt dışında böyle bir süreç yaşanmadığı için oradaki üretimler devam ediyor. Türkiye'nin sektörel anlamda ihracatta birçok sektörün önünde bayrağı taşıyan faaliyet alanı, şu anda kısmen önemli anlamda yara almaya başladı. Bunun bir an evvel düzelmesi lazım. Emek müzakereleri ayrı bir şey; iş huzuru ortamı, çalışma sürecinin huzurlu devam etmesi ayrı bir şey. Bunları birbirine çok fazla bağlamamak lazım diye düşünüyorum. Bu hepimizi etkiliyor."

- "Bizim de bazı yan sanayicilerimizden olan tedarikte sıkıntılarımız var"

Hyundai özelinde mevcut durumda üretimde bir aksama ve sıkıntı olup olmadığına yönelik soru üzerine Kibar, "Gayet tabi, bizim de bazı yan sanayicilerimizden olan tedarikte sıkıntılarımız var. Bir takım 'palyatif' diyebileceğim tedbirlerle bu süreci aşmaya çalışıyoruz ama bu durumda düzelme olmazsa bizim de bu süreci uzun süre devam ettirebilmemiz hiç de mümkün olmaz" cevabını verdi.

Kibar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Üretim faaliyetimizi devam ettiriyoruz fakat bazı ekstra işlemler yapacak sıkıntıları bünyemizde absorbe ederek bu müşkül durumu aşmaya çalışıyoruz. Çünkü yan sanayide kalıplar, kalıpların üretimi, makinalar, tesisler var. Bunları bir yerden bir yere alıp götüremezsiniz. 'Bugün bu şirketin malı, yarın başka bir şirketin malı' diye bir durum olmaz. Otomotivde hep süreklilik esastır, istikrarlı bir mal akışının olması lazım. Siz en ufak bir ünitesini eksik yaptığınızda o ürünü piyasaya sunamazsınız.

Dolayısıyla her yan sanayi ve tedarikçinin homojen bir çalışma ortamında olması icap eder. Buralarda sıkıntılarımız var. Bizim yan sanayilerden de sıkıntıya girmiş olanlar var. Mesela bir tanesinde, gayet özverili bir şekilde şirketin beyaz yakalıları hatların başında bize o parçaları üretmeye çalışıyor şu anda. Ama bu ne kadar sürdürülebilir?"

- "İşçilerimizin bir an önce işlerinin başına dönmelerini bekliyoruz"

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi Başkanı Alfredo Altavilla ise konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Türkiye'yi dünya klasmanında üretim seviyesine taşıyan işçilerimizin bir an önce bu yasal olmayan eylemden vaz geçip işlerinin başına dönmelerini istiyoruz. Bu harika fabrikada harika otomobilleri üretmek için işlerine geri dönmeleri bekliyoruz" dedi.

[

****](https://finans.mynet.com/haber/detay/otomotiv/patronlardan-iscilere-ortak-cagri/101272/)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler