FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BIST'in Hangi Gap'i Önce Kapanacak?

Zıt Gap Boşlukları Oluştu!
19 Mart açılışı ile 79.942 seviyesinde bir gap boşluğumuz oluşmuştu. Ama dün seans başında düşüşle açılan grafiklerimiz nedeniyle bu sefer de yukarıda kalan gap boşluklarımız oluştu. Bu gap'ler öncekilere göre zıt yönlü gap seviyeleri. Yani aşağıda kalanları kapatmak için düşüş, yukarıdaki gap'leri kapatmak için ise yükseliş yaşanması gerekiyor. Dün yaşanan düşüş esnasında, bir kaç gün evvel dikkat çektiğim bir çok bankanın gap'leri kapandı. Sadece akbnk ve BIST gap'leri dün kapanamadı.

Şimdi önemli olan hangi gap'lerin önce kapanacağı olacaktır! Neyse dün İyi Huylu Gap'ler diye paylaştığım;
BIST ; 82.649
Akbnk; 8,01
Garan; 8,87
Halkb; 13,50
Isctr; 6,18
Vakbn; 4,51
Ykbnk; 4,28

yukarıdaki seviyeleri dün gördünüz. Aslında BIST'in aşağıda kalan gap'ini de kapatıp, sonra yukarıdaki gap'lere yönelsek daha güzel olurdu. Hiç olmazsa düşük seviyelerde kalan gap risklerimiz kalmazdı.

Yemen'de yaşanan askeri müdahale konusunun çok büyük risk yaratacak şekle dönüşmesini beklemiyorum. Oradaki sorun yatışmaya başlayacaktır. Doğal olarak da, bu nedenle yükselen petrol, altın ve kurlarda yeniden düşüşler görülecektir.

Fitch ve Moody's konusunda da seçim öncesinde bir not indirimi beklemiyorum. Ama seçim sonuçlarına göre sonrasında ne olur, o değişir. Yani rating konusu da seçim öncesinde büyük risk olmayacaktır görüşündeyim.

Bence dünya piyasaları için en etkili gelişme FED faiz artışları olacaktır. Petrol ve dolayısı ile ABD enflasyon seviyesi % 2'nin ne kadar altında ne kadar kalırsa, FED'in faiz konsunda önünde engel olacaktır. Bu nedenle de faiz artışı hem geç başlayabilir, hem de düşük oranlara yayılarak, uzun vadeli bir trend de olacaktır. Aslında faiz konusundaki görüşlerimi strateji yazılarımdan biliyorsunuz. Bir başlasa keşke diyorum. Çünkü göreceksiniz, FED faiz artışları başladıktan bir süre sonra, bu kadar da abartılacak korku sebebi olmadığını göreceksiniz. ABD büyüdüğü için faiz artışı bekliyoruz. Buna ECB'nin tahvil alımları ile yıl sonuna doğru AB'nin büyümesinin de katıldığını gördüğümüz zaman, faiz artışı kötü bir gelişme olmayacaktır. Sadece ilk anda olumsuz etki yaratacak bir gelişme olacaktır. Ama gelişmiş ülkelerde büyümenin başlaması bizim gibi tüm ülke ekonomilerine yarayacak bir gelişmedir. Bu konularda yazılıp-çizilenler nedeniyle yatırımcılar korkutuluyor. Çünkü bu sayede döviz, altın ve borsa spekülasyonları yapılıyor.

Neyse, biz sorumuza dönelim! Sizce BIST'in hangi gap'i önce kapanacak? Hadi bu konuda bir anket başlatalım görüşlerinizi görelim.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.

NOT: Yazı 27/03 saat 08:55 borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler