FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ORTADOĞU VE AFRİKA HALA KARIŞIK !

Mısır'dan sonra Libya'ya sıçrar mı sorusunun cevabı da görülmüş oldu. Evet sıçradı. Libya özellikle müteahitlik alanında çok ciddi bağlantılarımız ve yatırımlarımız olan bir ülkedir. Olayların tırmanması sonucu Türk'lerin tahliyesi başlatıldı. Türk işyerlerine muhaliflerden müdahaleler de görülüyor. Kaddafi yönetimi , önceki ülkelerin tersine , halk hareketlerine çok sert tepki gösterdi. Kaddafinin oğulları olan ordu komutanları halkın üstüne ateş açtırması nedeniyle 200 civarında ölen var deniyor.

Benzer bir halk tepkisi de Irak'ta ortaya çıktı. Barzani ve Talabani yönetimine tepkiler var. Halk demokratik kararların alınması için sokağa çıkmaya başlıyor.

Şimdi Tunus,Mısır, Ürdün, Fas, Cezayir, Libya ( En çok müteahittilik işimiz olan ülke ) bir yana Irak diğer bir yanadır ! Eğer Irak'ta olaylar devam eder ve büyürse, bu konu bizi çok etkileyebilir ve piyasalarımızda da olası riskleri nedeniyle satışlar getirebilir.

Yani ben diğer ülkeleri piyasalarımız için çok sorun görmüyorum. En fazla petrol ve altın fiyatları artar ve petrol faturamız biraz canımızı sıkar. Ama Irak karışırsa, iş değişir. Bu ülkeyi takip etmeye devam edeceğiz. Şimdilik olayların fazla büyümeyeceğini düşünüyorum.

Lakin tüm bu ülkelerdeki olayların diğer bir boyutu ise, bence yaşanan olaylardan çekinen sermayenin ( özellikle bu ülke halklarının ) belli bir süre güvenli liman olarak görebilecekleri Türkiye'ye yönelmlerini yaratabilir. Olayların bizim için riskleri varken, farklı avantajları da olabilir. Ama bölgede ortaya çıkacak demokratik tüm yönetim değişiklikleri , Türkiye olarak ilgili ülkelerdeki her türlü ilişkimizin artmasını doğuracaktır diye bekliyorum. Yani Suudi Arabistan dahil, demokratik yönetim değişiklikleri Türkiye'nin bölgedeki gücünü ve ticari ilişkilerini artıracaktır. Bu nedenle olası karışıklıklar kısa vadeli satışlar yaratsa da, orta uzun vadede bizim için olumlu yansımalar yapacaktır diye düşünüyorum.

Endeks olarak geçen haftadan gelen dirençlerini koruyor.
Endeks dirençler ; 66.500 - 67.100
Endeks destekler ; 65.000- 64.400- 63.900

Vob dirençler ; 81.575- 81.750
Vob destekler ; 81.100 -79.800

Grafikler üst bolinger dirençlerindeler. Benim düşüncemi bir haftadır biliyorsunuz. Endeks değil hisse bazlı düşünmek gerekir. Endeks olarak ikinci direnç olarak gördüğüm ( birinci direnci geçtik) 66.500 ve üçüncü direnç 67.100'un görülmesi halinde realize yapılmasının uygun olacağı konusundaki düşüncem sürüyor.Bir tek bankalar için her iki yön ihtimali de sürüyor. Stochasticleri dirençlerde seyretse de, şuanki seviyelerinden gevşeme gelmezse , yukarı hedefleri var. Bu nedenle de , direkt gevşeriz diyemeden, dirençlerde realizeleri öneriyorum diyebiliyorum.

Bugün başkanlık günü diye Dow kapalı. Altn ve petrol yukarı sınırlarını zorluyor. Altın şuan dirençlerinde olmakla birlikte eğer 1.398 yukarı kırarsa önceki 1.423 zirvesini deneyebilir. Ama ben 1.423 geçilmeden bu seviyeden altın alınmasını önermem !

Böyle ortamlarda birşeyleri kaçırdım diye üzülmeyin. Nasılsa yeni çok fırsat bulursunuz.

İyi haftalar dilerim.

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler