FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tek Düşen BIST!

Önemli dış dünya borsalarının rekorlar kırdığı bir ortamda, neredeyse tek düşen BIST diyebiliriz. Bunu başarabilmek için el birliği ile her şey yapılıyor. Doğru ya da yanlış yorumunda bulunmuyorum, ama hükümetin en üstündekiler ''devletin, bürokrasinin, emniyetin, yargının içinde çeteler var'' derse ne olur? Suç örgütleri yabancı güç odakları ile hükümeti yıkmaya çalışıyor diyerek, önemli dünya ülkelerini işaret ediyor gibi durursa, bu görüntüler yabancıları da yerli yatırımcıları da korkutmaz mı? Yani bu yaşananlar ve bu açıklamalardan sonra bu düşüşler normaldir.

Şu an için diyebileceğim en önemli şey, yaşananlar siyasidir. Ancak bu durum uzun sürerse ekonomik olarak da derin izler bırakabilir. Çünkü dövizde ortaya çıkan yükselişler, enerji başta bir çok maliyeti yukarı çekecektir. Bu durum bir çok fiyata zam dalgası getirebilir. Faiz de dayanamayıp yükselebilir. Yaşanan karışıklık nedeniyle kişiler tüketimlerini azaltabilirler. Bu durum da büyüme oranının düşmesine neden olabilir. Uzun yıllardır yabancı açısından önemli bir kriter olan siyasi istikrarın yok olduğu yönündeki görüntü, BIST için olumsuz bir algı başlatabilir.

Bu durumun ara tepkilerle Mart ayındaki yerel seçimlere kadar sürmesini bekliyorum. Bu yaşananları ve açıklamaları gördükten sonra, yerel seçimler geçmeden ne desek boş olur. Bu dönemde sakın ama sakın kredili işlemlerden uzak durulmalı diye düşünüyorum. Her an ani bir gelişme ya da olumsuz algı satışı görülebilir. Bu durum kredili yatırımcıların ilave düşüşler halinde tüm portföylerini bile kaybetmelerine neden olabilir. Yapacak bir şey yok. Ülkemiz çok ciddi bir siyasi süreçten geçiyor. Bir dönem hisselerimizi unutacağız. Kredili olunmadığı takdirde, düşen hisseler bu sıkıntılar aşıldığında yeniden olması gereken fiyatlarına geleceklerdir. Geçici bir dönem fiyat kayıplarını kabullenmek gerekecektir.

Cuma günü dikkat çektiğim 63.887 seviyesinin altında kalındığı takdirde, sert düşüşlere dikkat çekmiştim. Cuma günü bu seviye kırıldığı gibi, destek-direnç tablosunda belirttiğim alt seviyelere doğru hızlı bir satış yaşanmış. Sonra alım tepkilerinin gelmesi iyi ama, endeks 63.887'nin altında kaldığı sürece düşüş riskimiz sürer. 66.500 seviyesinin üstüne atabilirsek daha kalıcı bir yükseliş görülebilir. Ama bu seviyeyi geçmeyecek yükselişler, sadece ara bir soluk olur. Sonra yeniden satışlar görülür düşüncesindeyim. Yani kısmen rahatlık olması için 66.500 seviyelerinin yukarı geçilmesi lazım. Destek-Direnç Tablosu verilerinde olası teknik analiz öngörülerimi paylaşmayı sürdüreceğim.

Hepinize iyi bir hafta dilerim. Umarım, yaşanan düşüşlerin telafi edildiği bir hafta yaşarız.

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter;borsaanalizci.com

En Çok Aranan Haberler