FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar Avrupa'yı sallamadı

Küresel piyasalar Fransa hükümetinin başarılı tahvil ihalesi ve Çin'in ekonomik büyümesinin beklenenden daha az yavaşlamasından dolayı yükseldi.

Piyasalar Avrupa'yı sallamadı

Dolar/TL paritesi de risk iştihanın artmasıyla, 1.8394'e kadar geriledi.

Aslında Çin yüzde 2.5'lik büyümeyle son iki buçuk yılın en düşük büyüme verisini açıklasa da piyasadaki beklenti daha düşük olduğu için, veri borsalara moral verdi.

Japonya'da Tokyo Borsası'nda Nikkei 225 Endeksi yüzde 1,05 artışla 8.466,40 puandan günü tamamladı.

Avrupa'da da borsaların alıcı açılması, güne yükselerek başlaması bekleniyor.

TL GÜÇLENDİ
Çin'in büyüme verisiyle birlikte, Fransa'nın not indirimine rağmen başarılı bir tahvil ihalesi gerçekleştirip, 1.895 milyar dolar borçlanmasının ardından, iki gündür dolar karşısında değer kaybeden euro, yüzde 1'e yakın artışla, 1,247 dolar seviyesine yükseldi.

Piyasalarda risk iştihanın artması, TL'nin değer dolar karşısında yükselmesini sağladı. Dolar/TL paritesi 1.8394'e kadar geriledi.

Borsalardaki olumlu hava, emtiayı da yukarı çekti.ABD ham petrolünün Şubat ayı teslimi varil fiyatı bugünkü işlemlerde 100 doların ve Londra Brent tipi ham petrolün Şubat ayı teslim fiyatı 111 doların üzerinde işlem görüyor.

Altının onsu ise yüzde 1.11'lik artışla, 1,661 doların üzerine çıktı.

Morgan Stanley'nin analistleri ise 2012'de altın fiyatlarının yükselebileceğini, bu yılın en çok tercih edilen metal yatırımlarında bakırın en çok tercih edileceğini belirtti.

EFSF'NİN NOT İNDİRİMİ DE ETKİLEMEDİ
Borsalar kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), EFSF'nin notunun düşürmesinden etkilenmedi.

Kurum Fransa ve Avusturya’nın ‘AAA’ olan kredi notunun düşürmesinin ardından beklendiği gibi Euro Bölgesi ülkelerince fonlanan Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) da ‘AAA’ olan notunu düşürdü.

S&P, 440 milyar Euro büyüklüğündeki fonun notunu bir puan düşürerek ‘AA+’ya çekti. S&P, “EFSF’nin çekirdek garantörleri arasında yer alan Fransa ve Avusturya’nın notlarının düşmesinin ardından fonun da notunun düşürülmesine karar verildi. EFSF artık tam olarak ‘AAA’ notuna sahip ülkeler tarafından fonlanmıyor” mesajı verdi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler