FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar kritik haftaya nasıl başladı?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), kritik haftaya iyimser bir başlangıç yaptı.

Piyasalar kritik haftaya nasıl başladı?

Mynet Özel Haber: Selçuk Altun Endeks, 192 puan artışla 71.615 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0,27 oranında değer kazandı. Dolar, 1.7930 seviyelerinde bulunuyor.

İMKB’nin bugün dalgalı bir seyir izlemesi bekleniyor.

Teknik olarak bakıldığında; 71 bin üzerinde kalınması halinde İMKB’de yeniden 72 bin seviyelerine doğru bir hareket izlenebileceği kaydediliyor.

Bu hafta dışarıda yarın yapılacak ABD Başkanlık seçimleri, içeride ise Perşembe günü Fitch’in yapacağı konferans ve Türkiye’nin kredi notu ile ilgili yapacağı açıklamalar piyasaların seyri üzerinde belirleyici olacak.

Bu hafta Fitch'den gelecek not kararına göre; eğer not artarsa İMKB'nin 75.000'e kadar yükselmesi, aksi halde 69.000'e kadar gerilemesi öngörülüyor.

Yutyiçinde bu haftanın en önemli verisi bugün açıklanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak Ekim ayı enflasyon verilerinde TÜFE'nin yıllık yüzde 8'in altına gelip gelmeyeceği merakla bekleniyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son 'Enflasyon Raporu'nda 2012 yıl sonu enflasyon tahminini 1,2 puan yukarı doğru güncelleyerek yüzde 7,4'e yükselttiklerini açıklamıştı.

Analistlerin enflasyon medyan tahmini, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) yüzde 2.04, yıllık yüzde 7.97 oldu. Bir önceki ayda TÜFE yıllık yüzde 9.19 olmuştu. Enflasyon rakamları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün saat 10:00'de açıklanacak.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

DOLAR, PARİTE VE ALTIN FİYATLARI
Dolar kurunda yatay seyir devam ederken, altın ve paritede sert düşüşler yaşanıyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,7940, Avro 2,3030 liradan haftaya başladı.

Kapalıçarşı'da 1,7920 liradan alınan dolar 1,7940 liradan satılıyor. 2,3010 liradan alınan Avro'nun satış fiyatı ise 2,3030 lira olarak belirlendi.

Önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,7920 lira, Avro'nun satış fiyatı ise 2,3010 lira olmuştu.

Euro/dolar paritesi ise, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 1.2822-1.2951 bandında hareket etti ve günü 1.2843'dan kapattı. Paritede bu hafta ilk işlemler 1.2830 seviyesinden geçiyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, altındaki düşüş dikkat çekiyor. 1700 dolar/ons seviyelerinin altına gerileyen altın fiyatları, bu sabah itibari ile 1678 dolar/ons seviyelerinde seyrediyor.

Petrol fiyatlarına baktığımızda, Brent petrolün varil fiyatı 105 dolar civarında hareket ediyor.

DIŞ BORSALARDA GÖZLER ABD'YE ÇEVRİLDİ
ABD tarafında Cuma günü açıklanan vebeklentilerin üzerinde gelen tarım dışı istihdam verilerine rağmen, yaklaşan seçimler nedeniyle borsalar günü düşüşle tamamladı.

Bu sabah itibari ile ABD vadelileri pozitif bir seyir izliyor.

Asya’da piyasalar yeni haftaya temkinli ve aşağı yönlü bir seyirle başladı. Japonya'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Nikkei Endeksi, 43,78 puan (yüzde 0,48) değer kaybederek 9,007.44 puandan kapandı.

Avrupa borsalarının, Wall Street'teki düşüşün etkisi ile yeni güne düşüşle başlamaları, gözlerin ABD'de yarın yapılacak Başkanlıkseçimine çevrilmesi bekleniyor.

IG Markets, FTSE 100'ün 30, Dax'ın 30 ve Cac-40'ın 15 puan düşüşle açılacağını tahmin ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde başkanlık seçimlerine sadece bir gün kalırken, global piyasalar seçim öncesi anketlere ve seçimin sonucuna kilitlenmiş durumda.

Barack Obama ile Mitt Romney, Sandy Kasırgası nedeniyle ara verilen seçim kampanyalarına yeniden başlarken, anketler, Obama'nın kilit eyaletlerde öne çıksa da iki adayın başa baş gittiğini gösteriyor.

Geçen hafta açıklanan işsizlik rakamları Obama kampanyasına iyi haber getirmedi. Çalışma Bakanlığı, Ekim ayında işsizlik oranınınyüzde 7,9’a çıktığını açıkladı. Başkan Obama bu haberi iyimser tarafından yorumlamayı tercih etti ve Ekim ayının, son sekiz ayın en çok istihdam sağlanan ayı olduğunu söyledi. Romney ise işsizlik rakamının, ülke ekonomisinin durma noktasında olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Seçim sandıkları, ülkedeki saat farkları nedeniyle, doğu yakasından başlamak üzere TSİ ile yarın gece 00.00'dan itibaren kapanmaya başlayıp, 06.00'ya kadar sürecek.

Yasalara göre ABD Başkanını yeni seçilen Temsilciler Meclisi Başkanı, ABD Başkan Yardımcısını da yeni seçilen Senato seçiyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler